Mentori ja mentoroitava: Harri Jaskari ja Ana Alfelor-Mäkelä
4.6.2024 klo 10:24
Uutinen

Ana Alfelor-Mäkelä sai yrityksensä vauhtiin mentorointiohjelmassa – ”Motivaatiota ja rohkaisua kehittää liikeideaa ja ajatella laajemmin”

Filippiineiltä kotoisin oleva Ana Alfelor-Mäkelä perusti Suomessa Sachi Living -yrityksensä. Tukena ja apuna oli Suomen Yrittäjien She’s Got This -ohjelman kokenut mentori Harri Jaskari.

Filippiineiltä kotoisin oleva Ana Alfelor-Mäkelä on lääketieteellisten tilojen sisustussuunnittelija. Hän on asunut Suomessa kuusi vuotta ja perusti täällä Sachi Living -yrityksensä.

– Sachi Living syntyi henkilökohtaisesta kokemuksestani burnoutin läpikäymisestä. Käydessäni sitä läpi tunsin itseni hyvin kuormittuneeksi. Ajattelin, miksi en soveltaisi samoja asioita, joita teen urallani, henkilökohtaisessa elämässäni ja kotonani. Loin järjestelmän, joka keskittyy siihen, kuinka ympäröidä itsensä tarkoituksenmukaisilla asioilla, jotta voisi parantaa hyvinvointiaan, Ana kertoo.

Ana on suunnittelut lääketieteellisiä tiloja. Tilat ovat olleet esimerkiksi erilaisia hoitoloita, klinikoita, plastiikkakirurgin tiloja tai hammashoitoloita.

Yrityksessään hän ryhtyi soveltamaan näitä sisustuksen hyvinvointia tuottavia periaatteita myös koteihin. Sachi Livingin missiona on parantaa 25–45-vuotiaiden ammattilaisten hyvinvointia Suomessa asuintilasuunnittelun avulla.

Liikeideasta huolimatta Alfelor-Mäkelällä ei kuitenkaan ollut aavistustakaan yrityksen perustamisesta. Kun hän liittyi Suomen Yrittäjien maahanmuuttajataustaisille yrittäjänaisille tarkoitettuun She’s Got This -mentorointiohjelmaan, hänen tavoitteenaan oli saada ohjausta liikeideansa käynnistämiseen ideasta toteutukseen.

–  Minulla oli idea, mutta en tiennyt kuinka aloittaa. Minulta puuttui tietoa ja kokemusta muuttaakseni visioni konkreettiseksi bisnekseksi. Siinä kohdin mentorointi tuli mukaan. Harrin (Jaskari) kaltaisen mentorin saaminen antoi minulle oivalluksia, ideoita ja ohjausta ideani muuttamiseksi bisnekseksi, Alfelor-Mäkelä kertoo.

Yrityskulttuuri vaihtelee maittain

Suomen Yrittäjissä elinkeinopolitiikan johtajana työskentelevä Harri Jaskari korosti yrittäjäkokemuksensa pohjalta liikeidean testaamisen tärkeyttä ennen yrityksen perustamista. Hän perehdytti Alfelor-Mäkelää myös suomalaiseen yrityskulttuuriin.

– Yrityskulttuuri vaihtelee maittain. Tämän mentoroinnin kautta opetin hänelle, miten kaikki toimii suomalaisessa yhteiskunnassa ja yrityskulttuurissamme. Mentorina minun tehtäväni oli antaa hänelle ideoita siitä mitä tiedän ja yhteyksiä ihmisiin, Jaskari kertoo.

Jaskarin mukaan suomalaiset pitävät käytännöllisyydestä ja luottavat numeroihin. Tämä ymmärrys sai hänet ehdottamaan Alfelor-Mäkelää tutustumaan tekoälyyn, koska tiesi, että suomalaiset luottavat dataohjattuihin ratkaisuihin.

– Kehotin Anaa ottamaan yhteyttä innovatiivisiin tekoälyverkostoja kehittäviin yrityksiin, koska datapohjaiset ratkaisut resonoivat suomalaisten keskuudessa ja antavat uskottavuutta uusille ideoille.

Mentorointiohjelman kautta Ana selkeytti liiketoimintamallinsa, tunnisti mahdollisia haasteita ja kehitti strategioita niiden voittamiseen.

– Mentorointi antoi minulle motivaatiota ja rohkaisua kehittää liikeideaa ja ajatella laajemmin. Harri myös antoi minulle ideoita, kuinka tehdä siitä skaalautuva liiketoiminta.

Ajattele isosti, aloita pienestä

Suomen Yrittäjien She´s Got This -mentorointiohjelma maahanmuuttaneille naisyrittäjille käynnistyi marraskuussa 2023 ja kesti puoli vuotta kesäkuuhun saakka.

Tässä Harrin ja Anan mentorointiprosessissa syntyneitä ohjenuoria:

1. Ajattele isosti, aloita pienestä. On tärkeää omaksua askel askeleelta -lähestymistapa liiketoiminnan skaalaamiseen. Sen sijaan, että joutuu hallinnollisiin tehtäviin varhaisessa vaiheessa, kannattaa keskittyä idean testaamiseen ja asiakkaiden hankkimiseen.

2. Joustavuus ja sopeutumiskyky. Joustavuuden ja sopeutumiskyvyn säilyttäminen on tärkeää koko yrittäjyyden ajan. Anan tapauksessa avoimuus Suomen ulkopuolisille markkinoille auttoi häntä voittamaan kielimuurit ja laajentamaan liiketoimintahorisonttiaan.

3. Hae ohjausta ja mentorointia. Harri ja Ana korostavat kumpikin, kuinka tärkeää on saada mentori yritystä perustaessaan. Mentorina Harri tarjosi ohjausta, rohkaisua ja vaihtoehtoisia näkökulmia.

4. Tee yhteistyötä ja innovoi. Harri neuvoo yrittäjiä työskentelemään yhdessä eteenpäin katsovien yritysten kanssa ja ajattelemaan laatikoiden ulkopuolella. Yhdistämällä voimansa ja yhteyksiä eri ryhmiin yrittäjät voivat tavoittaa uusia asiakkaita, saada lisää tukea ja löytää uusia ideoita, jotka auttavat heidän liiketoimintaansa kasvamaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.