Anton, 15, perusti osakeyhtiön ja teki sievoisen kesätilin
Olen huomannut, että salami- ja kana-aurapitsat toimivat hyvin. Testaan, mitkä menevät asiakkaille parhaiten kaupaksi.
7.8.2024 klo 10:45
Uutinen

Anton, 15, päätti perustaa osakeyhtiön ja teki sievoisen kesätilin – Sai yllättäen yhteydenoton Kim Väisäseltä

Nuoren yrittäjän osakeyhtiö teki kesällä tulosta runsaat 10 000 euroa.

Anton Ahlgren, 15, innostui oman yrityksen perustamisesta katsottuaan eräänä talvisena iltana Diili-ohjelmaa.

– En tiennyt yhtään, mikä ohjelma se on. Se näytti kivalta ja ajattelin, että voisin itsekin kokeilla yrittäjyyttä. Sain inspiraatiota ohjelmassa olleista ihmisistä, Ahlgren kertoo.

Ahlgrenin vanhemmat ovat pyörittäneet Sysmässä sijaitsevaa Yhden lehmän navetan pubia, jossa toiminut ulkoistettu ravintolayrittäjä ajautui konkurssiin. Tilanne avasi mahdollisuuden uudelle ravintoloitsijalle.

– Italialaisen pitsabrändin edustaja otti yhteyttä vanhempiin ja tiedusteli, haluammeko jatkaa pitsojen tarjoamista pubin asiakkaille. Sitten vanhemmat kysyivät, kiinnostaisiko homma minua, Ahlgren kertoo.

Osakeyhtiöyrittäjäksi alaikäisenä

Nuorukainen päätti perustaa viime kesänä toiminimen. Pitsapohjat tilataan valmiina pakasteina, mutta Ahlgrenin vastuulla on täytteiden suunnittelu. Viime aikoina hän on tarjonnut kantarellipitsaa syksyn satokauden mukaisesti.

– Olen huomannut, että salami- ja kana-aurapitsat toimivat hyvin. Testaan, mitkä menevät asiakkaille parhaiten kaupaksi.

Alkuvuodesta Ahlgren perusti osakeyhtiön. Alaikäisenä hän joutui selvittämään, millaisia rajoituksia osakeyhtiöyrittäjyyteen liittyy. Lain mukaan alle 18-vuotias voi perustaa osakeyhtiön, mutta ei voi toimia johtavassa asemassa hallituksen jäsenenä. Ahlgrenin veli on yrittäjä ja hän lupautui mukaan pikkuveljensä yrityksen hallitukseen.

Torstaina Ahlgren siirtyy yläkoulun yhdeksännelle luokalle, kun syyslukukausi käynnistyy. Pubiravintolan kesäkausi alkaa olla päätöksessään, ja pitsoja paistetaan vain viikonloppuisin.

– Myyn varastot loppuun, ja sitten toiminta päättyy tältä kesältä. Ensi kesänä aion taas jatkaa toimintaa, päättäväinen nuorukainen kertoo.

Rahallisesti kesä on ollut kannattava: Ahlgren kertoo, että osakeyhtiö teki noin 20 000 euron liikevaihdon, josta tulosta jäi noin 10 000 euroa.

– En olisi todellakaan päässyt samoihin tuloihin normaalissa kesätyössä.

Näillä ehdoilla alaikäinen voi perustaa osakeyhtiön

  • Alaikäinen lapsi voi olla osakeyhtiön osakkeenmerkitsijä ja perustamissopimuksen allekirjoittaja. Jos alaikäinen maksaa osakkeiden merkintähinnan omilla työansioillaan ja on vähintään 15-vuotias, hän voi itse merkitä osakeyhtiön osakkeet. Jos lapsi saa osakkeet lahjana, edunvalvoja merkitsee osakkeet alaikäisen puolesta.
  • Alaikäinen ei voi toimia osakeyhtiön hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana.
  • Tunnistautumista varten myös alaikäinen tarvitsee henkilökortin tai passin. Alaikäisen passihakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Tapaaminen Kim Väisäsen kanssa

Ahlgren sanoo perustaneensa yrityksen pitkälti siksi, että haluaa oppia lisää yrittämisestä ja talousasioista.

– Raha on vain sivutuote. Haluan oppia mahdollisimman paljon ja tavata uusia ihmisiä.

Ahlgren katsoi televisiosta Leijonan luola Suomi -ohjelmaa ja bongasi sieltä Commu-sovelluksen, jossa voi tarjota tai pyytää apua käyttäjän lähialueelta. Jakson jälkeen nuorukainen laittoi Commuun pyynnön sijoitusmentorista. Yllättäen Commun toimitusjohtaja otti yhteyttä Ahlgreniin ja kertoi, että bisnesenkelinä tunnettu sijoittaja Kim Väisänen haluaisi tavata.

– Puhuin Kimin kanssa sijoittamisesta ja siitä, mitä kouluja kannattaa käydä. Ajattelin, että vedän ysiluokan hyvin ja haen Helsingin Lauttasaaren lukioon, jossa on kansainvälisen bisneksen linja. Sen jälkeen ehkä kauppakorkeakouluun, Ahlgren suunnittelee.

Nuorukaisen aktiivisuudesta kertoo sekin, että viime talvena hän päätti osallistua kansanedustaja Noora Fagerströmin (kok) järjestämään yrittäjien kontaktointitapahtumaan eduskunnan pikkuparlamentissa. Sieltä mukaan jäi hyödyllisiä kontakteja.

Nuorukainen kannustaa oman ikäisiään nuoria aktiivisuuteen uuden oppimisessa.

– Pitää ymmärtää, että mikään ei tule itsekseen. Pitää oikeasti tehdä, yrittää ja olla aktiivinen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen