YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kirpputoriyrittäjä valittiin uhkarohkeimmaksi
Konkurssi ei kuitenkaan vienyt Mäkistä syvään taloudelliseen ahdinkoon. Hän haluaa rohkaista konkurssin tehneitä uuteen alkuun.

Anu Mäkinen teki konkurssin ja perusti menestyvän kirpputoriketjun – ”ADHD ollut suuri voimavara”

Anu Mäkinen ajatteli konkurssin jälkeen, ettei ainakaan perusta uutta yritystä. Toisin kävi.

Helsinkiläinen kirpputoriyrittäjä Anu Mäkinen on valittu vuoden 2023 Suomen uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi. Valinnan teki Yrittäjäkassa.

Ennen nykyistä yritystään Mäkinen ehti olla pitkään palkkatöissä. Saatuaan jälkikasvua yrittäjä alkoi kuitenkin pohtia, miten perheen ja uran saisi sovitettua paremmin yhteen. Mäkinen päätyi perustamaan yhtiökumppaninsa kanssa lastenvaateliike Ipanaisen, joka sittemmin kaatui velkataakkaan ja konkurssiin.

– Yrityksessä oli paljon hyvää, mutta emme keskittyneet riittävästi yhden asian tekemiseen hyvin. Oli maahantuontia, verkkokauppaa ja uusien ja käytettyjen vaatteiden myyntiä, yksinkertaisesti liikaa kaikkea, Mäkinen kertoo.

Konkurssi ei kuitenkaan vienyt Mäkistä syvään taloudelliseen ahdinkoon. Hän haluaa rohkaista konkurssin tehneitä uuteen alkuun.

– Suomessa liitetään konkurssiin edelleen paljon häpeää ja stigmaa. Haluan osaltani olla purkamassa tätä, ja siksi puhunkin kokemastani konkurssista avoimesti.

Uusi yritys lähti lentoon

Konkurssin jälkeen, vuoden 2020 syksyllä, Mäkinen etsi uralleen uutta suuntaa. Ensin hän vannoi itselleen, ettei yrittäjyys ole vaihtoehto.

Syksyn aikana Mäkinen liikkui paljon Herttoniemessä, ja teki havaintoja paikallisesta liikeympäristöstä.

– Huomasin, ettei Itä-Helsingissä ollut kunnollista second hand -liikettä, vaikka alueella asuu paljon kierrätystä arvostavia ihmisiä. Yhtäkkiä löysinkin itseni kirjoittamasta uusia liiketoimintasuunnitelmia.

Alle vuosi konkurssin jälkeen Mäkinen perusti lastenvaatteisiin keskittyvän second hand -liikkeen kauppakeskus Hertsiin. Reilut kaksi vuotta myöhemmin Kidia Oy on ehtinyt kasvaa neljän liikkeen ketjuksi. Yrityksen tavoitteena on säästää asiakkaidensa aikaa.

– Kun vanhemmilla on työpäivän päätteeksi tarve etsiä lapselleen kurahousut koossa 116, ei perinteisten pitkien kirppiskäytävien kiertelyyn ole välttämättä aikaa. Meillä asiakas näkee heti, mitä tuotteita on tarjolla ja missäkin koossa, yrittäjä kertoo.

Asiakas tuo vaatteet Kidiaan, jossa hoidetaan kaikki tuotteiden hinnoittelusta esillepanoon, myyntiin ja markkinointiin. Liiketoimintamallin ideana on säästää myyjän ja ostajan aikaa.

Vaikka second hand -liikkeitä on perustettu viime vuosina yhä enemmän, Anu Mäkisen mukaan liikkeet eivät kilpaile keskenään.

– Suurempi kilpailu on pikemminkin siinä, että ihmiset saataisiin kierrättämään vanhoja vaatteita ja tavaroita.

ADHD ei ole haitannut menoa

Vahvuudekseen Mäkinen luettelee tarkkuuden talouden kanssa sekä rohkeuden tehdä päätöksiä.

– Yrittäjyyden myötä olen oppinut sen, ettei toimimattomista yrityksistä tule pitää kynsin hampain kiinni. Jos olen yrittänyt korjata jotain, eikä selkeää muutosta näy, kannattaa yrittäminen lopettaa. Tällaisten päätösten tekeminen vaatii rohkeutta. Lisäksi se, että minulla on ADHD, on ollut suuri voimavara yrittäjyydessä. Ilman sitä puolta minussa, tätä yritystä ei olisi. Se on ollut suuren luovuuden, intohimon ja herkkyyden lähde.

Yrittäjäkassan kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan valintaraatiin teki vaikutuksen Mäkisen sitkeä ja yritteliäs asenne.

– Kokemansa konkurssin jälkeen Mäkinen on onnistunut perustamaan uuden menestyksekkään yrityksen. Juuri tällaista yrittäjyyttä kaivataan Suomeen lisää.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna