YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Apteekkari Mika Wallin pelkää, että moni uusi rokotuspiste kaatuu byrokratiaan – Lupamaksut tuhansia euroja, tiukat tilakriteerit: ”Ei yksioikoista”
Apteekit painivat tiukkojen tilavaatimusten kanssa, eikä Valviran pitkä rekisterijono helpota tilannetta.
Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti tiedotteellaan 11. heinäkuuta, että koronarokotteiden apteekkimyynti on mahdollista tulevana syksynä.
Tällä hetkellä rokottaminen apteekissa on mahdollista ainoastaan, jos apteekin yhteydessä toimii yksityinen terveyspalveluyritys. Jos apteekki haluaa tarjota omaa rokotustoimintaa, sitä varten on perustettava terveydenhuollon palveluita tuottava yritys, apteekin terveyspiste.
Yksi omaa terveyspistettä harkitsevista apteekkareista on Kauhavan ykkkösapteekin yrittäjä Mika Wallin.
– Homma ei ole yksioikoista. Byrokratia ja lupaviidakko on aikamoinen, hän kommentoi.
Toimintaan on oltava valvovan viranomaisen lupa, jonka saa joko Avilta tai Valviralta sen mukaan, onko terveyspiste apteekin oma vai onko kyseessä ulkoistettu palvelu, josta vastaa erillinen terveyspalveluyritys.
– Toivottavasti viranomaisten vaatimukset eivät ole kohtuuttomia. Lupamaksut ovat tuhansia euroja. Pelkästään se voi olla kynnys käynnistää toiminta, Wallin jatkaa.
Terveyspiste edellyttää apteekin oman vastuulääkärin nimeämistä. Kyseinen henkilö vastaa terveyspisteen toiminnasta. Kyseisen lääkärin ei kuitenkaan tarvitse olla paikan päällä tilassa vaan hän voi toimia yhteistyökumppanina.
”Homma ei ole yksioikoista. Byrokratia ja lupaviidakko on aikamoinen.”
Mika Wallin, apteekkari
Tiukat tilavaatimukset
Toukokuussa farmaseuteille ja proviisoreille myönnettiin rokotusoikeus, mutta se ei tuo automaattisesti apteekeille oikeutta järjestää rokotustoimintaa. Jokaisen apteekin terveyspisteessä rokotuksia antavan työntekijän on käytävä koulutus, josta hän saa tarvittavan rokottamiseen liittyvän osaamisen teoriassa ja käytännössä.
Apteekeilta on tähän saakka edellytetty rokotustoimintaa varten tiukkoja tilakriteerejä, kuten äänieristettyä huonetta vesipisteineen ja vessoineen. Vastaavia tilakriteereitä ei ole edellytetty yksityisiltä, valtakunnallisesti toimivilta terveyspalveluyrityksiltä, vaikka ne toimisivat apteekin tiloissa.
Apteekkariliiton mukaan käytäntöön vaikuttaa se, että valtakunnallisesti toimivat terveyspalveluyritykset hakevat lupansa Valviralta ja apteekit puolestaan aluehallintovirastolta.
– Avi on tulkinnut yksittäisten apteekkien tilavaatimusta tiukasti. Valvira sen sijaan on sallinut rokottamisen sermin takana valtakunnallisesti toimiville, apteekeissa rokotuksia tarjoaville terveyspalveluyrityksille. Toivomme tulkinnan yhtenäistämistä, jotta rokotustoiminta helpottuisi, Apteekkariliiton johtava asiantuntija Sonja Kallio sanoo.
Tilakriteerit saattavat muuttua, sillä vaatimuksia koskevaa lainsäädäntöä on hiljattain uudistettu. Tähän asti apteekilta on vaadittu rokotustoimintaan vähintään 12,5 neliön kokoista tilaa.
– Se on osaltaan aiheuttanut sen, että kaikilla apteekeilla ei ole ollut mahdollisuutta perustaa terveyspistettä. Tilat ovat iso investointi.
”Madaltaisi kynnystä”
Mika Wallin toivoo, että syksyllä apteekista voisi saada esimerkiksi koronarokotuksen.
– Rokotukset helpottaisivat muun terveydenhuollon taakkaa. Jos apteekin olisivat laajemmin mukana rokotustoiminnassa, se voisi madaltaa ihmisten kynnystä ottaa suositeltavat rokotukset. Tällä hetkellä rokotuksiin voi olla pitkä jono tai etäisyys rokotuspaikkaan voi olla pitkä, hän huomauttaa.
Vaikka apteekki haluaisi käynnistää rokotustoiminnan, sen aloittaminen voi kestää pitkään. Jokainen terveyspiste on rekisteröitävä Valviran rekisteriin, joka on pahoin ruuhkautunut. Olemme aikaisemmin kertoneet ruuhkasta täällä. Jonossa on ollut pahimmillaan useita tuhansia palveluntuottajia.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi