YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Arto Satonen esitti toiveen palkkaneuvotteluihin
Arto Satonen puhui yrittäjägaalassa Seinäjoella. Kuva: Anssi Leppänen

Arto Satonen on huolissaan ”vuotavasta katosta” – Otti Yrittäjägaalassa kantaa työmarkkinatilanteeseen: ”Sopimisvapautta ei rajoiteta miltään osin”

Työministeri harmitteli Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä, ettei palkankorotuksista päästy sopimukseen työmarkkinajärjestöjen kesken.

Työministeri Arto Satonen (kok) nousi puhujapönttöön yrittäjägaalassa lauantai-iltana Seinäjoki Areenalla. Yrittäjägaalassa palkitaan Vuoden Nuori Yrittäjä, Valtakunnallinen yksinyrittäjä sekä Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajat.

Satonen kertoi gaalayleisölle ”tuskastuneensa” vuosien aikana siihen, ettei yrittäjyyden edellytysten parantamiseksi ole tehty tarvittavia uudistuksia.

– Olemme vierestä katsoneet, kun muut Pohjoismaat ovat uudistaneet työmarkkinoitaan tavalla, jolla on mahdollistettu yrityksille kasvua ja menestystä sekä kykyä työllistää, Satonen sanoi.

Perjantaina Suomen Yrittäjien puheenjohtajaksi seuraaville kahdelle vuodelle valittu Petri Salminen kertoi olevansa tyytyväinen pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelmaan, mutta pitävänsä tärkeänä hallitusohjelman kirjausten toimeenpanoa.

– Orpon hallituksella on erittäin hyvä ohjelma, jonka hyvät asiat pitää saada toteutumaan. Ne liittyvät työmarkkinoiden joustavuuden lisäämiseen, yritysten ja yrittäjien mahdollisuuksien parantamiseen sekä kilpailun lisäämiseen ja vapauttamiseen. Nämä kaikki ovat hyviä kirjauksia, jotka pitää saada käytäntöön, Salminen kommentoi valintansa jälkeen.

Arto Satonen otti gaalapuheessaan esille Suomen tukalan taloustilanteen ja tuottavuuskehityksen pysähtymisen.

– Katto vuotaa ja sitä on nyt korjattava sateessa. Orpon hallitus sopi työnsä aloittaessaan kuuden miljardin euron sopeutuksesta julkiseen talouteen. Viime keväänä sovittiin puolestaan vielä kolmen miljardin euron lisäsopeutuksesta. Vastaavia toimia on viimeksi joutunut tekemään Ahon hallitus, Satonen huomautti.

”Sopimisvapautta ei rajoiteta”

Ministeri otti yrittäjägaalan puheessaan kantaa työmarkkinaneuvotteluihin viitaten Suomen vientivetoiseen talouteen.

– Bruttokansantuotteestamme yli 40 prosenttia koostuu viennistä. Vientiyritykset muodostavat myös pitkiä alihankintaketjuja, mikä tuottaa tilauksia lukuisille pk-yrityksille ympäri maata. Siksi Suomen on tärkeä pitää huolta kustannuskilpailukyvystään.

“Aiemmin hallitukset ovat uskaltaneet uudistaa työlainsäädäntöä vain, mikäli työmarkkinajärjestöt ovat löytäneet tästä yhteisymmärryksen.”

Arto Satonen

Satosen mukaan muissa Pohjoismaissa kilpailukyvystä on huolehdittu koordinoimalla palkankorotusten taso työmarkkinajärjestöjen sopimuksin niin, että ne eivät ylitä vientialojen linjaa.

– Suomellekin paras vaihtoehto olisi ollut, jos asiasta olisi päästy työmarkkinajärjestöjen kesken sopimukseen. Kuten te hyvin tiedätte, SAK lähti neuvottelupöydästä eikä ole palannut, muiden palkansaajien pyynnöistä huolimatta. Jatkossakin palkankorotuksista ja muista työehdoista saa sopia niin tes-pöydissä kuin työpaikoillakin. Sopimisvapautta ei rajoiteta miltään osin.

Kritiikkiä aiemmille hallituksille

Yrittäjägaalan yrittäjistä koostuva yleisö sai Satoselta useaan otteeseen kiitosta työstään. Kiitosta ei sen sijaan juuri herunut aikaisemmille hallituksille, joita ministeri kritisoi uskalluksen puutteesta.

– Aiemmin hallitukset ovat uskaltaneet uudistaa työlainsäädäntöä vain, mikäli työmarkkinajärjestöt ovat löytäneet tästä yhteisymmärryksen. Historia on osoittanut, että sitä on hankala löytää. Kun valta ja vastuu on kansalta vaaleissa saatu, on velvollisuus käyttää sitä isänmaata rakentavalla tavalla.

Satonen nosti uudistuksista esiin paikallisen sopimisen, joka on ollut Suomessa mahdollista vain niissä yrityksissä, jotka kuuluvat työehtosopimuksen solmineeseen työnantajaliittoon.

– Toinen edellytys (paikalliselle sopimiselle) on ollut käytännössä se, että työntekijät ovat valinneet itselleen luottamusmiehen. Jatkossa lähes 60 000 yritystä pääsee yhtä laajojen paikallisen sopimisen mahdollisuuksien piiriin, joissa työantajaliittoon kuuluvat yritykset ovat, Satonen jatkoi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna