YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Arvonlisäveron korotus voimaan viikonloppuna, 1.9.2024 alkaen

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1. syyskuuta 2024 alkaen 24 prosentista 25,5 prosenttiin.
Uusi verokanta koskee tavaroita ja palveluita, joiden verokanta on ollut aiemmin 24 prosenttia.

Jäsentemme pyynnöstä olemme koonneet tiiviin yhteenvedon Suomen Yrittäjien aiemmista ALV-tiedotteista.

  • Uutta verokantaa sovelletaan kaikkiin myynteihin, jotka toimitetaan ja maksetaan 1.9.2024 tai sen jälkeen ja joiden verokanta on aiemmin ollut 24 %.
  • Jos olet tehnyt tarjouksen ennen syyskuuta ja palvelu tai tuote toimitetaan ja maksetaan syyskuun alun jälkeen, sovelletaan uutta 25,5 % verokantaa.
  • Osamaksukaupassa tavara maksetaan erissä ja arvonlisävero määräytyy tavaran luovutusajankohdan mukaan. Jos ostaja on esimerkiksi saanut tavaran 15.8., määräytyy verokannaksi 24 % kaikkiin osamaksueriin. Jos tavara vastaanotetaan 1.9. jälkeen, on verokanta 25,5 %, vaikka tilaus olisi tehty ennen 1.9.
  • Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu (ja on ollut asiakkaan käytettävissä). Jos palvelun suorittaminen on kesken vielä verokannan muuttuessa, verokanta määräytyy palvelun päättymisajankohdan mukaan.
  • Ennakkomaksu

Ennakkomaksun saaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron siltä verokaudelta, jonka aikana ennakkomaksu on maksettu. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia.

Jos ennakkolaskun eräpäivä on elokuussa, mutta asiakas maksaa sen vasta syyskuun puolella, tulisi ennakkomaksu käsitellä uuden verokannan mukaan.

Jos kuitenkin tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu elokuun loppuun mennessä, verokanta ei muutu, vaikka lasku maksettaisiin syyskuussa.

  • Yleisen verokannan korotus ei vaikuta niihin tavaroihin ja palveluihin, joihin sovelletaan alennettuja verokantoja (14 % ja 10 %), kuten esimerkiksi majoitus- ja liikuntapalveluihin.

Verokanta määräytyy näin ollen toimitusajankohdan tai mahdollisesti suoritetun ennakkomaksun ajankohdan mukaan.

Mitä sinun tulee tehdä?

  • Tarkista ja päivitä kassajärjestelmät: Varmista, että kaikki käytössäsi olevat ohjelmistot tukevat uutta verokantaa. Jos ohjelmistotoimittajasi ei tarjoa päivityksiä, voi olla tarpeen vaihtaa ohjelmisto.
  • Varmista yhteensopivuus: Erityisesti verkkokauppa- ja toiminnanohjausjärjestelmien osalta tulee varmistaa, että ne tukevat uutta desimaalilukua.
  • Hinnoittelu: Jos tuotteen tai palvelun hintaa ei koroteta, on 1.9. eteenpäin myynnistä myyjälle jäävä osuus arvonlisäverokorotuksen verran pienempi. Yksi vaihtoehto on lisätä aiempaan verottomaan myyntihintaan uusi 25,5 prosentin arvonlisävero, jolloin tuotteen myyntihinta nousee arvonlisäveron korotuksen verran, mutta myynnistä myyjälle jäävä osuus pysyy samana kuin aiemmalla 24 prosentin verokannalla.
  • Seuraa tulevia muutoksia: Vuoden 2025 alusta alkaen arvonlisäverotuksessa astuu voimaan EU-direktiivin muutos, joka vaikuttaa alarajahuojennuksen soveltamiseen.
  • Suomen Yrittäjät on tehnyt töitä, jotta yleisen arvonlisäverokannan korotus olisi ollut 25 prosenttia, ilman 0,5 desimaalia, ja vähäisen liiketoiminnan liikevaihdon raja 30 000 euroa, joka asetettiin 20 000 euroon.

Lisätietoa ja tarkempia ohjeita löydät Verohallinnon verkkosivuilta.
Voit myös olla yhteydessä Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun.


Avaa pop-up -ikkuna