16.2.2024 klo 14:09
Uutinen

Asesepän sesonkia on kevät ja loppusyksy

Aseseppä Pekka Jormanainen työskentelee aseiden parissa. Metsästystä harrastava Jormanainen tietää, että aseen pitää olla kunnossa silloin, kun on aika käyttää sitä.

Liperiläinen Pekka Jormanainen valmistaa, korjaa ja huoltaa erilaisia aseita sekä asentaa niihin lisävarusteita. Lisäksi Jormanainen myy sekä uusia että käytettyjä aseita.

– Erityisesti tarkkuutta ja haastetta sisältävät työt ovat jääneet mieleeni. Mutta ei minulla ole erityisiä suosikkeja. Kaikki aseisiin liittyvä työ kiinnostaa, mies kertoo.

Eniten Jormanaisen työlistalla on aseiden valmistusta ja korjausta. Nykylain mukaan aseen valmistusta ovat jo isot korjaukset kuten piipun vaihto. Silloin asesepän täytyy ottaa työ omiin nimiinsä.

Asiakkaita ympäri Suomea

Asesepän pääasiakasryhmä ovat metsästäjät. Heidän lisäkseen Jormanainen palvelee myös urheiluampujia. Asiakkaat tulevat ympäri Suomea, pääosin kuitenkin Pohjois- ja Itä-Suomesta.

Varsinaista sesonkia on kevät ja loppusyksy, mutta Jormanaiselle tulee töitä melko tasaisesti ympäri vuoden. Yksi työ saattaa valmistua tunnissa, toinen voi vaatia 30 tuntia työskentelyä.

– Tällä hetkellä jono on noin kolme viikkoa. Talvella tehdään projektitöitä ja metsästysaikana kiiretöitä. Olen tottunut siihen, että teen kiireelliset työt silloin, kun on kiire. Olen itsekin metsästäjä, eikä ole mukavaa, jos ase ei ole kunnossa eikä sitä pääse käyttämään.

Metsästysharrastus innoitti alalle

Asealalle Jormanainen on päätynyt metsästysharrastuksen innoittamana.

– Koko lapsuudenperheeni on aikanaan metsästänyt. Kiinnostus aseisiin on tullut sieltä. Lisäksi kaikki tekniikka on kiinnostanut. Olen saanut siihen myös koulutusta.

Yrityksensä Jormanainen on perustanut vuonna 1994. Tällä hetkellä yritys on sivutoiminen ja Jormanainen työskentelee päivät isojen kaivoskoneiden kunnossapidon johdossa. Aseisiin hän syventyy iltaisin ja viikonloppuisin. Niiden parissa vierähtää viikoittain 15–20 tuntia.

Teksti ja kuva: Tea Ikonen