YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.5.2021 klo 16:22
Uutinen

Asiaa rahasuhteesta, mielen vahvuudesta, suunnan vaihtamisesta ja huomisen yrittäjyydestä – Yritystä Stadiin -tapahtuma järjestettiin toista kertaa virtuaalisena

Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -tapahtuma keräsi ruuduille 25.5.2021 yli 500 silmäparia ja tapahtuman jälkeen käydyille Online-Yritystreffeille sovittiin lähes 200 tapaamista. Lue kooste päivän tunnelmista.

Tunnelma oli katossaan, kun 15. kerran järjestettävä Yritystä Stadiin -virtuaalitapahtuma starttasi yrittäjien ja yrittäjämielisten ruuduille tiistaina 25.5.2021. Omien alojensa huiput tarjosivat puheenvuoroissaan tänäkin vuonna hyötytietoa katsojille. Tapahtuman juonsi yrittäjä, toimittaja, kirjailija Ronja Salmi.

– Yrittäminen on itselleni ennen kaikkea mahdollisuus ideoida sekä vapauttaa päättää itse, Salmi listasi yrittäjyyden parhaita puolia.

Yritystä Stadiin -tapahtuman ensimmäisenä puhujana nähtiin terveyspsykologian erikoispsykologi Maarit Lassander, joka kertoi rahaviisaudesta sekä rahan ja mielen suhteesta. Lassander aloitti puheenvuoronsa helpolla, kullanarvoisella vinkillä yrittäjille, kun raha alkaa stressaamaan.

– Hengitä rauhassa ja laske samalla seitsemään sisään. Hengitä ulos ja laske samalla yhteentoista.

Lassander kertoi puheenvuorossaan erilaisten tunteiden ja arvojen merkityksestä rahasuhteen tarkastelussa. Esimerkiksi merkityksellisyyden tunne elämässä voi syntyä tavoitteellisen taloudellisen menestyksen kautta. Lassanderin mukaan rahasuhteen kehittymistä ei voi välttää, ja siksi on fiksuinta puhua siitä. Hän kannustikin avoimesti muistelemaan omia rahamuistoja ja miten nämä muistot heijastuvat yritystoiminnan arkeen.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä rakentaa myönteinen suhde rahaan.

Lopuksi Lassander muistutti yrittäjiä suuntaamaan huomio kuluttamisen ihanteen sijaan myös yhteisöllisyyteen. Hyvän taloudellisen tilanteen ei tarvitse olla ainoa tähtäin, johon yritys pyrkii.

Toisena puhujana nähtiin valmentaja, yrittäjä Ulrika Björkstam, joka kertoi mielen vahvuudesta ja joustavuudesta sekä siitä, miten mieli saadaan mukaan muutokseen. Björkstam joutui vakavaan onnettomuuteen Meksikossa loppuvuonna 2008 ollessaan odottamassa taksia, kun lentokone syöksyi maahan hänen viereensä.

– Ei ole mielekästä keskittyä pohtimaan sitä, mitä vaikeuksia kohtaamme, vaan miten me ne kohtaamme ja ratkaisemme. Myrsky on meille sama, mutta veneemme ovat kovin erilaisia.

Björkstam nosti puheenvuorossaan esiin myös resilienssin eli psyykkisen palautumiskyvyn. Resilienssi ylläpitää pärjäämistämme, toimijuuttamme ja sopeutumistamme vaikeissakin olosuhteissa.

– Resilienssin tärkein voimavaratekijä on se, että kykenemme asettamaan itsellemme merkityksellisiä tavoitteita. Voit kysyä itseltäsi, mitä olet oppinut menneisyyden tiukoista paikoista ja näetkö olosuhteet muuttuvina. On monenlaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

– Kukaan ei ole myöskään resilientti yksin, vaan tarvitsemme aina vähintään yhden ihmisen tuen selviämiseen.

Tiktak-yhtyeestä koko kansan tuntemaksi noussut laulaja Petra Gargano pohti omassa puheenvuorossaan suunnan vaihtamista ja omien tavoitteiden muuttamista. Mitä jos oma tavoite ei olekaan lopulta sitä mitä haluaa? Teini-ikäisenä julkisuuteen noussut Gargano kertoi nuoruuden haaveistaan valmistua lääkäriksi aina bändiaikoihin ja lopulta matkastaan sooloartistiksi ja lauluntekijäksi.

– Vaikka sisukkuus, periksiantamattomuus ja päättäväisyys ovat yrittäjälle hienoja ominaisuuksia, ne voivat olla myös vaarallisia. Jokaisen on hyvä nostaa pää omasta viisivuotissuunnitelmastaan välillä ylös ja katsoa maailmaa avarakatseisemmin. Onko tämä se unelma, jota vielä haluan?

Gargano painotti myös työmoraalin, tiimin, tasa-arvoisuuden ja päätöksenteon merkitystä, joita hän oppi Tiktakissa ollessaan.

Kun Tiktak-yhtye lopetti, Garganon piti löytää itsensä soolourallaan uudestaan. Ensimmäinen levy ei löytänyt kuuntelijoita, joka haastoi hänet pysähtymään tarkemmin tutkiskelemaan itseään sekä artistiuttaan.

– Epäonnistuminen pakotti minut katsomaan peiliin, ymmärtämään mitä haluan tehdä ja se sai minut kehittämään itseäni. Epäonnistumisia ei voi pelätä, vaan niistä oppii.

Lopuksi Gargano puhui esiintymisjännityksen voittamisesta. Oman negatiivisen esiintymisjännityksensä hän selätti osallistumalla Vain elämää -viihdeohjelmaan.

– Jos on jotain asioita, jotka pelottavat tai ahdistavat, se ei tarkoita sitä, että pitäisi lähteä toiseen suuntaan, vaan sitä että ollaan oikeiden asioiden äärellä. Eivät turhat asiat jännitä, vaan sellaiset, joilla on oikeasti väliä. Tarttumalla itsestä haastavilta ja pelottavilta tuntuviin tilanteisiin opimme kasvamaan ihmisinä ja yrittäjinä.

Viimeisenä Yritystä Stadiin -tapahtuman lavalle asteli keksijä, yrittäjä Perttu Pölönen. Pölönen raotti kuuntelijoille yrittäjyyden tulevaisuudenkuvia ja mahdollisuuksia.

– Vaikka me ihmiset tietäisimmekin, mihin suuntaan kannattaisi mennä, emme jostain syystä aina onnistu siinä. Miksi odotamme emmekä ennakoi. Miksi jäämme tulevaisuuden uhriksi, emmekä suunnittele sitä itse? Pölönen kysyi puheenvuoronsa alussa.

Pölönen esitteli case-esimerkkien kautta viisi estettä, jotka jarruttavat meitä tekemästä uudistuksia. Ensimmäisenä hän esitteli selkärangan käsitteen.

– Kun teemme pieniä asioita päivittäin väärin, ne kumuloituvat. Pienet asiat paljastavat onko meillä selkärankaa eli teemmekö me niitä oikein ja mihin tämä johtaa meidät. Osaammeko yrittäjänä sanoa, missä tänään pitää onnistua.

Epäonnistumisen pelko ja sivusta katsominen hidastavat meitä myös.

– Kun ei tee virheitä, ei yritä tarpeeksi. Jos otamme varman päälle, kukaan ei opi eikä kehity. Katsomme myös paljon asioita sivusta, emmekä tartu toimeen. Pahinta ei ole se, että epäonnistumme, vaan että onnistumme väärissä asioissa. Entä mikä on sen arvo, mikä jätettiin tekemättä tai ne asiat mitä ei voi suoraan mitata?

Lisäksi Pölönen esitteli kasinoiden kilkatuksen käsitteen. Kuulemme monesti menestystarinan ja näemme onnistujat, mutta kukaan ei puhu siitä enemmistöstä, joka ei pärjää niin hyvin.

Viimeisenä esitelty opitun avoimuuden käsite avasi vaikuttamisen mahdollisuuksia ja tekemisen merkityksellisyyttä.

– Ajattelemme usein, että omalla panoksellamme ei ole väliä emmekä pystyisi vaikuttamaan asioihin esimerkiksi organisaatiossamme. Miksi ajattelemme näin, vaikka muutos on aina lähtenyt yhdestä ihmisestä? Jos emme ole käsitelleet muutosesteitä, emme onnistu reagoimaan. Uskalla tehdä päätöksiä ja uhmaa muutosjarruja!

Tapahtuman huipensi palkitseminen, kun Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä 2021 -palkinto ojennettiin rakentamisen laadunvarmistus -ja kartoituspalveluita tekevän Vertia Oy:n yrittäjille Topi Jokiselle ja Heikki Jussilalle. Palkinnon luovutti Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala ja palkintoperusteista kertoi Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen. Voit lukea lisää palkituista ja palkitsemisperusteista täältä.

Yritystä Stadiin -virtuaalitapahtuman jälkeen käynnistyi Online-Yritystreffit, jossa yrittäjät ja yhteistyökumppanit pääsivät kohtaamaan toisiaan verkossa. Treffejä oli sovittuna ennakkoon lähes 200 kappaletta.

Tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat Elisa (pääyhteistyökumppani), Vahva yrittäjyys -hanke, Elo, Fennia, Finnvera, LähiTapiola, Nordea, Helsingin kaupunki, NewCo Helsinki, OP Helsinki, Puhujatori, Rastor-instituutti ja Uudenmaan TE-toimisto.

Kiitokset osallistujille, puhujille ja yhteistyökumppaneille tapahtuman mahdollistamisesta. Seuraavan kerran Yritystä Stadiin -tapahtuma järjestetään toukokuussa 2022.

Teksti: Ari Minadis
Kuvat: Jaana Tihtonen

Avaa pop-up -ikkuna