YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjä kertoo, mikä on hyvän korvapuustin salaisuus
Leena Soinin kahvilan korvapuustit ovat nousseet suosioon.

Asiakkaat ylistävät Leena Soinin kahvilan korvapuusteja – Reseptiä uteleville vastaus on aina kieltävä: ”Kun laitetaan tarpeeksi voita, sokeria ja kanelia…”

Lempäälässä sijaitsevan kahvilan keittiössä leivotaan parhaimmillaan satoja korvapuusteja päivässä.

Kahvila Siirin tiloissa tuoksuu korvapuusti. Lempäälässä toimivan kahvilan sisäänheittotuote on pitkään ollut nimenomaan tämä perinteinen suomalainen leivonnainen.

Yrittäjä Leena Soinilta, 67, on kysytty lukuisia kertoja, miksi hänen kahvilansa korvapuusti on saavuttanut suuren suosion. Hän ei osaa vastata.

– Olin aikanaan anoppini opissa. Hän oli kova leipomaan puusteja ja reseptimme on peräisin häneltä. Kaikki alkoi siitä, kun anoppi kävi jossain vaiheessa leipomassa ensimmäisessä kahvilassani. Sitten aloin itse tehdä puusteja samalla tavalla.

Nykyisin Soini leipoo enää harvoin. Hän on kuitenkin onnistunut kopioimaan pullareseptin työntekijöilleen, jotka yltävät samaan lopputulokseen.

Oma merkityksensä on myös taikinan kohottamistekniikalla. Taikinaa kohotetaan useaan otteeseen: ensin taikinakulhossa, sitten pellillä ja vielä paistamisen välillä.

Tärkeä kohotusvaihe

Hieman asiaa mietittyään Soini kertoo, että mahdollisesti maistuvan pullan salaisuus on varsin yksinkertainen.

– Käytämme kaikessa leivonnassa oikeaa voita, emme mitään margariineja. Kun laitetaan tarpeeksi voita, sokeria ja kanelia, lopputulos on aika hyvä. Leivomme myös käsin, mikä voi vaikuttaa lopputulokseen. Vaikka korvapuusti on melko yksinkertainen tuote, silti sen maku on hieman erilainen eri tekijöillä. Kun kerran kokeilin isoa taikinakonetta, lopputulos ei ollut yhtä hyvä.

Kahvila Siirissä myydään kesäkaudella parhaimmillaan satoja korvapuusteja päivän aikana. Taikinat pidetään pieninä, koska isoa taikinaa on työlästä vaivata käsin.

Yrittäjä Leena Soini.

Oma merkityksensä on myös taikinan kohottamistekniikalla. Taikinaa kohotetaan useaan otteeseen: ensin taikinakulhossa, sitten pellillä ja vielä paistamisen välillä.

– Leipojan pitää olla tarkkana, ettei taikinaa kohoteta liikaa enää paistamisvaiheessa. Muuten pullasta voi tulla liian ilmava ja kevyt, sellainen höttöisempi.

Soini itse tunnustautuu vannoutuneeksi korvapuustifaniksi. Hän on lapsesta asti pitänyt korvapuustia parhaana leivonnaisena. Kakut eivät ole hänelle maistuneet läheskään samalla tavalla.

Yrittäjälle merkitystä on myös korvapuustin ulkonäöllä.

– Sen pitää olla pullea ja iso. Kerrosten täytyy näkyä. Korvapuustin juttu ovat juuri kerrokset. Eikä yksikään pulla voi olla täsmälleen saman näköinen.

“Kun asiakas astuu menneeseen maailmaan ja tilassa tuoksuu pulla, se voi tuoda lapsuuden ajat mieleen.”

Leena Soini, yrittäjä

Reseptiä ei anneta ulkopuolisille

Lempääläiskahvola toimii vanhassa rakennuksessa ja sisällä vallitsee nostalginen tunnelma. Soini pitää mahdollisena, että sekin osaltaan on lisännyt korvapuustien suosiota.

– Kun asiakas astuu menneeseen maailmaan ja tilassa tuoksuu pulla, se voi tuoda lapsuuden ajat mieleen.

Välillä Soinin kahvilassa leivotaan myös omenapuustia, joka sisältää omehilloa. Se ei kuitenkaan yllä läheskään samaan suosioon kuin perinteinen korvapuusti.

Soini perusti ensimmäisen kahvilansa yli 20 vuotta sitten. Hän ei ole aikeissa siirtyä eläkkeelle. Hänen poikansa pyörittää omaa kahvilaansa Pirkkalassa. Myös siellä hyödynnetään vanhaa pullareseptiä, jota aika ajoin kysellään.

– Emme ole koskaan kertoneet sitä ulkopuolisille. Kesällä eräs aikakauslehti soitti ja halusi tehdä haastattelun. Sanoin, että en anna reseptiä, mutta he kirjoittivat silti jonkin keksityn reseptin juttuun. Jutun nähtyäni ajattelin, että jos tuolla reseptillä joku leipoo, ei ainakaan voi saada hyvää.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen