YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Asiantuntijan vinkit kesätyöntekijän palkkaamiseen – Puutarhayritys työllistää kesäsetelin avulla useamman nuoren
Kesätyöntekijöitä palkataan paljon myös pieniin yrityksiin. Kesätyöntekijän kanssa kannattaa aina tehdä kirjallinen työsopimus. Härkälän Puutarhalle Säkylään palkataan kesäksi 2–6 nuorta.
Härkälän Puutarha on viljellyt kasvihuonevihanneksia vuodesta 1985 ja kesätyöntekijöiden palkkaaminen on tuttua. Puutarha saa hakemuksia ilman työpaikkailmoittelua. Yrittäjä Mikko Härkälä kertoo heidän valitsevan ja haastattelevan kesätyöntekijät maaliskuussa. Kesätyöntekijöiden määrä riippuu siitä, haluavatko nuoret työntekijät tulla töihin osaksi kesää, jolloin osa tulee alkukesäksi ja osa loppusesonkiin.
– Mieluiten palkkaamme 16–17-vuotiaita kesätyöhön. Tapauskohtaisesti katsomme tilannetta, joskus on ollut joku 15-vuotiaskin. Nuoret usein soittavat ja kysyvät kesätöitä, mutta olemme pyytäneet lähettämään sähköpostiin hakemuksen, yrittäjä Mikko Härkälä kertoo.
Miten tunnistaa hyvän nuoren työnhakijan?
– Jos nuori on jo aikaisemmin ollut meillä, silloin on helpompi ottaa, kun hän tuntee jo talon tavat. Yleisesti hakijan reippaus on tärkeää. Kun on asenne kohdallaan, sillä pääsee jo aika pitkälle.
Kesätyöntekijöiden panos on tärkeä puutarhalle, jotta tomaatit, kurkut ja ruukkusalaatit saadaan kerättyä ja pakattua kauppoihin.
Puutarhayrittäjän vinkit perehdytykseen
– Meillä kesätyöntekijän mukana on joku kokeneempi työparina. Näin tulee perehdytystä työn lomassa. Kesätyö meillä on oikeastaan koko ajan parityöskentelyä. Parissa viikossa uudet kesätyöläiset ovat aika hyvin perillä työtehtävistä, Härkälä tietää.
Härkälän Puutarha saa Säkylän kunnalta tukea nuorten palkkaamiseen kesäsetelin muodossa. Noin 20 työntekijää työllistävässä yrityksessä työnjohtaja, jonka vastuualueelle myös kesätyösuhteiden hoito kuuluu.
Suurin osa säkyläläisyrityksen työntekijöistä on ulkomaalaistaustaisia: iso osa on Ukrainasta, Filippiineiltä tai Kosovosta kotoisin.
Asiantuntija muistuttaa työsopimuksen kirjauksista
Suomen Yrittäjien lainopillinen asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, että työsopimukseen tulisi kirjata vähintään työnteon alkamisajankohta ja työsuhteen kesto, mahdollisen määräaikaisuuden peruste, työtehtävät, palkan määrä sekä työaika.
Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työsopimuksessa työsuhteen alkuun sijoitettavasta koeajasta, mikä pitää kirjata työsopimukseen.
Kerroimme vuosi sitten kesätyöntekijän palkkaamisesta sekä siinä huomioitavista kirjauksista.
– Työsopimus voidaan solmia kokoaikaiseksi tai osa-aikaiseksi, riippuen työnantajan tarpeesta. Jos kesätyöntekijän kanssa on tehty kokoaikainen työsopimus, on työnantajalla palkanmaksuvelvollisuus, vaikka työtä ei olisikaan tarjolla joka päivälle.
Yli 15-vuotias nuori saa itse solmia ja irtisanoa työsopimuksen. Alle 15-vuotiaan työsopimus vaatii joko erillisen suostumuksen huoltajalta tai huoltajan allekirjoituksen. Tarkista lisäksi, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.
Muistilista kesätyöntekijöiden palkkaamiseen
1. Hoida rekrytointiprosessi oikein
Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen. Muista ilmoittaa kesätyöntekijöiden valinnasta myös työnhakijoille, jotka eivät tulleet valituksi.
2. Perehdytä työntekijä kunnolla ja huolehdi työsuhdeasioista
Nuorelle työntekijälle on kustannettava terveystarkastus ennen työn aloittamista tai kuukauden sisällä sen alkamisesta, mikäli tämän työsuhde kestää yli kolme kuukautta. Tarkastusta ei kuitenkaan tarvita, jos työ on erityisen kevyttä.
3. Muista palkkalaskelma ja työtodistus
Palkat tulee ilmoittaa tulorekisteriin myös lyhytaikaisista työsuhteista.
Helsinki tukee ysiluokkalaisten palkkaamista, kaupungista riippuen 15–18-vuotiaille nuorille seteli
Kesäseteleitä on käytössä monissa kaupungeissa. Kesäsetelillä voi hakea töihin yrityksiin, yhdistyksiin, säätiöihin ja seurakuntiin.
Helsingin Kesäseteli on nuorten, Helsingin Yrittäjien, Helsingin seudun kauppakamarin ja Helsingin kaupungin yhteinen hanke, jolla tuetaan nuorten kesätyöllistymistä. Kaupunki korvaa 300 euroa työnantajalle, joka palkkaa 9.-luokkalaisen nuoren kesäksi töihin Kesäsetelillä 1.6.–12.8.2020 välisenä aikana. Kesäseteli jaetaan kaikille helsinkiläisille yhdeksäsluokkalaisille.
Lyhyen kesätyöjakson voi löytää myös Tutustu työelämään ja tienaa (TTT) -kesäharjoitteluohjelman kautta. TTT-jakso on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville.
Myös kesäoppisopimus on mahdollista ammattiin opiskelevan nuoren kanssa. Voit solmia ammattiin opiskelevan kesätyöntekijäsi ja tämän oppilaitoksen kanssa kesäkaudeksi myös oppisopimuksen.
Työnantajalle suunnattuja sisältöjä Vastuullinen kesäduuni -kampanjan sivustolla. Suomen Yrittäjät on kumppanina kampanjassa.
Kuvassa Mikko ja Piia Härkälä. Kuvaaja: Pauliina Puputti
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi