12.8.2024 klo 10:00
Uutinen

Asiantuntijapalveluita tarjoavalle yritykselle työkyky on kaikki kaikessa – uudesta Suomi.fi-oppaasta ohjeet yrittäjille ja esihenkilöille

Timur Kärki ja Kari Hämeenaho ovat pitkien yrittäjäuriensa aikana havainneet, kuinka suuri merkitys työkyvyn ylläpidolla on yrityksen menestykseen. Työkyky ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, vaan vaatii suunnitelmallista tekemistä. Kattavat ohjeet löytyvät nyt Suomi.fi-sivuston Työkyvyn tukeminen työpaikalla -oppaasta.

Työkyvyn tukeminen on työnantajille paitsi inhimillisesti myös taloudellisesti kannattavaa. Jo pienillä teoilla voi vahvistaa työkykyä ja saada työkykyongelmista johtuvat kustannukset laskuun. Pitkälti kyse on arjen johtamisesta ja hyvästä esihenkilötyöstä.  

Suomi.fin Työkyvyn tukeminen työpaikalla -oppaaseen on nyt koottu kattava tietopankki, joka on suunniteltu etenkin pienten ja keskisuurten organisaatioiden johdolle ja esihenkilöille.

Timur Kärki: Asiantuntijatyössä työkyky on liiketoiminnan ydin

Digipalveluita tarjoavan Goforen toiminta perustuu ensiluokkaiseen asiantuntijatyöhön. Asiantuntijavetoisessa yrityksessä työntekijöiden työkyky on kaiken a ja o.  

– Jos ajaisimme rallia, meillä pitäisi olla autot kunnossa. Me teemme asiantuntijatyötä ja meillä pitää olla ihmiset kunnossa. Työntekijät ovat liiketoimintamme ydin. Olemme kasvuyhtiö ja perusdynamiikkaamme kuuluu se, että teemme tosi innostuneesti töitä. Raja innon ja uupumisen välillä on kuitenkin ohut, ja työkyvyn tukeminen vaatii meiltä jatkuvaa huomioimista ja avointa dialogia, Goforen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Timur Kärki kertoo.

Goforella työhyvinvointi huomioidaan kaikkialla aina yhtiön prosesseista alkaen. Keskeisiä ovat esimerkiksi laaja työterveyshuolto, kuntosali, työtilojen suunnittelu, aivoergonomia, vapaa työaika ja ennen kaikkea avoin ja luottamuksellinen työkulttuuri.

– On todella tärkeää, että epäkohdista voidaan puhua avoimesti. Vaalimme avointa dialogia johdon ja työntekijöiden välillä sekä työntekijöiden välistä keskinäistä välittämistä. Työyhteisön täytyy tuntua kaikin tavoin turvalliselta.

Kari Hämeenaho: Mikroyrityksessä tunnistetaan työkyvyn merkitys

Moreni on lappeenrantalainen mikroyritys, joka tarjoaa monialaista juridista ja liiketoiminnallista osaamista sekä yritysturvallisuuden palveluita. Myös mikroyritykselle työkyvyn tukeminen on elintärkeää.

– Työkykyinen työntekijä on sekä yrittäjän että työntekijän oma etu. Hyvä työilmapiiri näkyy motivaatiossa ja siten myös työn tuottavuudessa, Morenin perustaja ja toimitusjohtaja Kari Hämeenaho sanoo.

–  Aloitteleva yrittäjä saattaa jäädä aika yksin, eikä työkyvyn tukemisesta ole välttämättä aiemmin löytynyt tietoa juuri mistään.

– Tuoreella yrittäjällä into on myös usein niin kova, että oman jaksamisen rajat unohtuvat. Yrittäjän on hyvä muistaa, että hän on maailman tärkein henkilö, eikä jaksamista pidä venyttää liian pitkälle. Jos yrittäjä menettää oman toimintakykynsä, ei toimi mikään muukaan.

Moreni panostaa työkyvyn ylläpitoon. Työnteon vastapainona on liikuntaa ja kulttuuria. Työnteon joustavuutta vaalitaan.

– Joustavuus ja luottamus työntekijöitä kohtaan näkyy pitkässä juoksussa positiivisesti. Työkyvyn merkitystä olisi hölmö arvioida lyhyellä tähtäimellä.

Digi- ja väestötietoviraston ja Yrittäjien yhteinen webinaari 11.9. klo 9.30

Vahvista työntekijöiden työkykyä – vauhdita yrityksen menestystä

Tule kuulemaan parhaat vinkit ja käytännöt, miten vahvistaa työntekijöiden työkykyä työpaikan arjessa!

Tutkittua tietoa työkyvyn tukemisesta tarjoaa suosittu luennoitsija, psykoterapeutti, sosiaalipsykologi Emilia Kujala.

Hyvistä käytännöistä kuulet kahden menestyvän yrityksen perustajalta. Omat vinkkinsä kertovat Timur Kärki Goforelta ja Kari Hämeenaho Morenilta.