YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Asuntojen hinnat romahtivat Hangossa – Välittäjä Nana Hyryn kaupoista katosi puolet: ”Kielteisiä lainapäätöksiä tulee jatkuvasti”
Kiinteistönvälittäjän mukaan pankkien tiukka linja rajoittaa nyt selvästi asuntokauppojen määrää.
Hankoa kutsutaan Suomen Rivieraksi. Kaupungin maine on saanut monen suomalaisen haaveilemaan kakkosasunnosta Hangossa.
Viime aikoina unelma on saattanut karata asteen kauemmas. Syynä on vallitseva taloustilanne.
Kymmenen vuotta omaa kiinteistönvälitystoimistoa Hangossa pyörittänyt yksinyrittäjä Nana Hyry on huomannut konkreettisesti asiakkaiden vähentymisen.
– Kauppojen lukumäärä on laskenut suunnilleen puoleen, vaikka Hangossa tilanne ei ole niin huono kuin monella muulla paikkakunnalla.
Ilmiötä selittää Hangon poikkeuksellinen asuntomarkkina, joka houkuttelee nimenomaan kakkosasunnon ostajia.
– Hanko on valitettavasti muuttotappiokaupunki. Täältä muutetaan paljon pois töiden perässä. Ne asunnot, jotka jäävät tyhjiksi, ostetaan kakkosasunnoiksi, Hyry kertoo.
Sellaisiksi kelpaavat lähes mitkä asunnot tahansa aina 60-luvun kerrostalokaksioista luksushuviloihin meren rannalla.
Kapuloita ostajien rattaisiin ovat laittaneet pankit, jotka ovat huomattavasti aiempaa tiukempia lainapäätöksissään.
– Kielteisiä päätöksiä tulee jatkuvasti. Ennen niitä ei tullut juuri koskaan. Tavalliset palkansaajat, joilla on velaton asunto, eivät saa lainaa kakkosasunnon ostamiseen. Pankki ei myöskään hevillä lähde rahoittamaan remonttia vaativia omakotitalokohteita. Osa asiakkaista on ihmeissään, että mitä he nyt ostavat.
”Tavalliset palkansaajat, joilla on velaton asunto, eivät saa lainaa kakkosasunnon ostamiseen.”
Nana Hyry, yrittäjä
Luksuskohteet seisovat
Hangon kakkosasuntoilmiö on pitänyt Nana Hyryn bisneksen pyörimässä, vaikka moni tuttu välittäjä on joutunut laittamaan lapun luukulle.
– Kun ostajalla ei välttämättä tarvitse olla vanhaa asuntoa, joka on myytävä alta pois, kaupanteko nopeutuu. Suurin osa ostajista tulee pääkaupunkiseudulta.
Tässäkin ostajajoukossa on tapahtunut muutos: yhä useammalla rahat ovat tiukassa ja päätöstä asunnon ostamisesta mietitään pitkään. Toisaalta liikkeellä on myös niitä, joille Hangon laskeneet hinnat ovat houkutus. Jos ostajan talous on kunnossa, vallitseva tilanne voi tuntua alennusmyynniltä. Kohteita on tarjolla selvästi enemmän kuin hulluina koronavuosina, jolloin hinnat pomppasivat pilviin.
– Koronavuosina asunnoista tapeltiin ja niistä tarjottiin usein yli hintapyynnön. Tuli tarjouskisoja, jolloin hinnat kipusivat yli kohteiden todellisen arvon, Hyry kertoo.
Parin vuoden takaisista huippuhinnoista on nyt tultu alas enimmillään 20 prosenttia. Hintojen lasku ei ole kuitenkaan auttanut kalliimpien kohteiden myynnissä. Luksustason kohteet seisovat myynnissä pitkiäkin aikoja, sillä ostajia ei ole.
Tällä hetkellä Hangon keskustasta, noin kilometrin päästä rannasta voi saada kaksion 70 000 eurolla. Merenrannassa neliöhinta voi pompata 10 000 euroon.
– Jotkut kohteet eivät mene kaupaksi, vaikka hinta olisi mikä. Nyt katsotaan tosi tarkkaan taloyhtiön tilanne. Jos kyseessä on uudehko, korona-aikana valmistunut kohde, iso taloyhtiölaina koetaan liian isoksi riskiksi. Ennen sitä ei kukaan ajatellut sen tarkemmin.
Kysyntä on sakannut myös remontoinnin tarpeessa olevien omakotitalokohteiden kohdalla. Hyryn mukaan sellaisia meni vielä jokin aika sitten kaupaksi helposti, jopa kohdetta näkemättä.
– Osteltiin kaikenlaisia pommeja, joista sitten remontoitiin itselle sopiva.
Yrittäjien Brotherus: Piristyminen tulossa
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan Hangon tilanne kuvaa hyvin monen muunkin alueen asuntomarkkinoiden tilaa.
– Hinnat ovat hiipuneet, kauppa käy kituliaasti ja rahoittajat ovat aiempaa tarkempia. Kaikki muutokset eivät ole huonosta: ostajien lisääntynyt kiinnostus taloyhtiön tilanteeseen on toivottu muutos. Taloyhtiön tekninen ja taloudellinen tila kuuluukin vaikuttaa merkittävästi kohteen hintaan ja vetovoimaan.
Asuntokauppa on Brotheruksen mukaan käynyt jo miltei vuoden noin 25 prosenttia normaalin tason alapuolella. Loppuvuodella hän povaa piristymistä.
– Loppuvuodelle on odotettavissa myyntipiikki hallituksen varainsiirtoveromuutoksen takia. Ensiasunnon ostajien veroetu poistuu vuodenvaihteessa ja toisaalta asunnonvaihtajien osalta varainsiirtovero on nyt neljänneksen pienempi.
”Halutaan tarkistaa kaikki mahdollinen”
Nana Hyryn kokemuksen mukaan potentiaalisillakaan asiakkailla ei ole juuri nyt löysää rahaa.
– Korot eivät niinkään pelota etenkään premium-luokan asuntojen ostajia, mutta toisaalta ihmiset eivät halua myydä osakeomistuksiaan tai rahasto-osuuksiaan tässä markkinatilanteessa.
Vallitseva tilanne on muuttanut Hyryn arkea. Töitä yhden myytävän kohteen eteen täytyy tehdä aikaisempaa enemmän.
– Yhteydenottoja ja esittelypyyntöjä tulee paljon. Ostajat käyvät katsomassa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kun ennen yhdessä kohteessa kävi viisi kiinnostunutta, nyt heitä voi olla kaksikymmentä. Juoksen esittelemässä kohteita moneen kertaan. Asiakkaat haluavat tarkistaa kaiken mahdollisen. Ihmiset ovat todella epävarmoja, eivätkä uskalla tehdä viimeistä päätöstä, yrittäjä kertoo.
”Hangon imu ei katoa mihinkään. On niin paljon niitä, jotka ovat vuosikausia etsineet itselleen asuntoa täältä.”
Nana Hyry
Haastavasta tilanteesta huolimatta Hyry luottaa siihen, että keväällä Hangon asuntomarkkinoilla nähdään jälleen perinteinen kysyntäpiikki. Sellainen on tullut joka vuosi.
– Hangon imu ei katoa mihinkään. On niin paljon niitä, jotka ovat vuosikausia etsineet itselleen asuntoa täältä. Uskon siihen, että korkeampaan korkotasoon totutaan hiljalleen ja ihmiset rohkaistuvat asunnon ostoon. Ajatellaan, että jokainen vuosi on pois siitä toivotusta Hanko-elämästä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi