YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Avin tulkinta tilojen sulkemisesta pysyy – “Toisenlaiseen päätökseen ei oltaisi voitu lain mukaan edes päätyä”
Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla 1.–14.3.2021 väliseksi ajaksi. Avin tulkinta pysyy.
Asiasta nousi jälkipuintia, kun sosiaali- ja terveysministeriöllä ja Aluehallintovirastolla oli eriävät näkemykset siitä, miten sulkupäätöstä tulkitaan. Nyt Avi tiedottaa, että se on ottanut huomion STM:n ohjaukset ja toteaa perusteellisen harkinnan ja ministeriön kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen kokonaisarvionaan, että 26.2.2021 tehtyä päätöstä ei ole ohjauksen johdosta syytä muuttaa.
– Arvioimme uuden lakipykälän 58 g, eli niin sanotun sulkupykälän, soveltamisen rajoja jo päätöstä alun perin tehdessämme erittäin tarkasti, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist toteaa.
– Päätös tehtiin nopealla aikataululla mutta hyvin vahvalla juridisella asiantuntemuksellamme. Toimintamme tärkein kulmakivi on lainmukaisuus, emmekä ole tinkineet tästä päätöstä valmistellessamme. Ymmärrämme erittäin hyvin tartuntatautilain tarkoituksen ja sen uusien pykälien tavoitteet sekä tautitilanteen vakavuuden. Nyt toivomme työrauhaa asiantuntijoillemme ja johdolle, hän jatkaa.
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katilan mukaan päätös on täysin oikea ja tartuntatautilain mukainen. Toisenlaiseen päätökseen ei olisi voitu edes eduskunnan säätämän lain mukaan päätyä ilman, että päätös olisi ollut tartuntatautilain säännösten vastainen.
– Moni yrittäjä lähti tekemään mukautuksia heti päätöksen kuultuaan. Esimerkiksi kuntosalit ovat satsanneet varausjärjestelmiin. Jos päätös olisi muuttunut, työ olisi mennyt hukkaan. Hienoa, että varautumistoimet on otettu vakavasti ja hyvä, jos toiminta voi jatkua. Ei ole ollenkaan itsestään selvää, että toiminta on näillä asiakasmäärillä kannattavaa. Nyt on kuitenkin tärkeä noudattaa terveysturvallisuusohjeita tarkasti, Katila sanoo.
Kymmenen osallistujaa turvallisesti tilassa
Käytännössä päätös siis tarkoittaa, että sisätiloja on mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmäärä on viisikymmentä.
Tiloja voi myös käyttää nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Rajoitukset eivät myöskään koske ammattiurheilua tai yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.
Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan edellä mainittuihin henkilömääriin, tilat on suljettava. Tilojen käytössä on huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.
Päätös tilojen sulkemisesta on tiukin mahdollinen toimi, jonka aluehallintovirasto voi tartuntatautilain puitteissa alueen toimijoille asettaa. Aluehallintovirastojen asiantuntijat ovat valtakunnallisessa yhteistyössä päätyneet yhdenmukaiseen tulkintaan tartuntatautilain pykälän 58 g soveltamisesta.
Päätös koskee tiloja, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.
Listalle kuuluvat myös yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.
Kontaktit minimiin
Avi korostaa, että tautitilanne on alueella erittäin vakava. Herkästi leviävät virusmuunnokset lisäävät entisestään riskiä tilanteen nopealle pahenemiselle.
Voimassa on tilojen sulkupäätöksen lisäksi lukuisia muita rajoituksia, joiden laajuus ja sisältö vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi koko Uudenmaan alueella on voimassa hyvin laajasti eri toimijoita koskeva velvoite varmistaa, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.
Tämä aluehallintoviraston määräys koskee niin julkisen kuin yksityisen sektorin toimijoita ja uskonnollisia yhdyskuntia. Vastaavia päätöksiä valmistellaan muuallekin Etelä-Suomen alueelle. Aluehallintovirasto ja kunnat myös valvovat päätösten mukaista tilojen terveysturvallista käyttöä.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi