Yrittäjien asiantuntija neuvoo, miten avioeron ikäviin vaikutuksiin yritykselle voi varautua.
Avioehto voi osoittautua tarpeelliseksi elämän eri tilanteissa ja siksi sen tekemistä kannattaa harkita, sanoo Yrittäjien asiantuntija. Kuva: Getty Images

Avioero voi olla kohtalokas isku yritystoiminnalle – Asiantuntija listaa kolme vinkkiä, joilla vältät yllätykset

Avioero voi aiheuttaa haasteita paitsi yksityiselämään, myös yritykselle. Suomen Yrittäjien asiantuntija kertoo, miten ikäviltä yllätyksiltä voi välttyä.

Mahdollisen avioeron vaikutukset yritystoimintaan on syytä ottaa huomioon hyvissä ajoin, vaikka avioliittoa solmittaessa asia ei välttämättä tuntuisi ajankohtaiselta. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandbergin mukaan avioero voi vaikuttaa ikävällä tavalla yrityksen omistajuuteen ja myös sen varallisuuteen.

– Mahdollisiin ikäviin käänteisiin kannattaa varautua jo avioliittoa solmiessa sekä yritystä perustettaessa. Jos toisin ei ole aviopuolisoiden kesken sovittu, avioliiton päättyessä kummankin puolison omaisuus on avio-oikeuden alaista, Rytkönen-Sandberg muistuttaa.

Näin avioero vaikuttaa yritykseen

Avioerotilanteessa suoritetaan ositus, jossa puolisoiden omaisuudet lasketaan yhteen ja summa jaetaan kahdella. Tämän jälkeen summaa verrataan puolisoilla itsellään olevan omaisuuden arvoon. Se, kumman omaisuuden arvo on suurempi, joutuu luovuttamaan omasta omaisuudestaan niin kutsuttua tasinkoa toiselle sen verran, että molemmilla on omaisuutta yhtä paljon. Myös mahdollinen toisen aviopuolison yritys ja sen varallisuus kuuluvat ositettavan omaisuuden piiriin, jos muuta ei ole sovittu.

Ositus voi siis aiheuttaa hankalan tilanteen yrittäjälle, koska yrityksen omaisuutta voi siirtyä ex-puolisolle.

– Näin voi käydä, jos tasingon maksuun ei ole käytettävissä muuta varallisuutta kuin yritysomaisuus, Rytkönen-Sandberg kertoo.

Asiantuntijan kolme vinkkiä

  • Laadi avioehtosopimus ja rekisteröi se.

    Avioehdolla voidaan turvata yrityksen toiminnan tehokkuus ja jatkuminen, sekä myös mahdollisten yritysjärjestelyiden toteuttaminen tulevaisuudessa. Avioehto voidaan laatia koskemaan puolisoiden kaikkea omaisuutta, vain toisen osapuolen omaisuutta tai se voidaan rajata koskemaan vain tiettyä omaisuutta, esimerkiksi toisen aviopuolison omistaman yrityksen osakkeita.

  • Varmista, että osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke.

    Jos kyse on osakeyhtiöstä, ehdottoman hyvä keino on kirjata yhtiöjärjestykseen lunastusoikeudesta. Lunastuksen suorittamiseen yhtiöllä tai osakkailla on lisäksi oltava riittävästi likvidiä varallisuutta.

  • Turvaa osakeyhtiön osakkeiden pysyminen yhtiön osakkailla osakassopimuksen avulla.

    Jos osakeyhtiössä on useampia osakkaita, yhtiöjärjestyksen lunastuslauseketta voidaan ja kannattaa lisäksi vahvistaa osakassopimuksessa. Osakkaiden kesken tehdyssä osakassopimuksessa voidaan tarkemmin määrittää, että kaikkien osakkaiden on tehtävä aviosopimus, jolla turvataan yhtiön osakkeiden omistus sekä yritysvarallisuus. Toisena vaihtoehto on sopia osakassopimuksessa, että osakkeenomistajan avioero- tai kuolemantapauksessa muilla yhtiön osakkailla tai yrityksellä on lunastusoikeus kyseisiin osakkeisiin. Lisäksi osakassopimuksessa on syytä sopia, miten osakkeiden arvo kyseisenkaltaisissa tilanteissa määritetään.

Ratkaisuna avioehto

Vaikka avioehto voi usein tuntua ikävänä velvollisuutena avioliittoa solmittaessa, se kannattaa ottaa vakavasti.

– Avioehto voi osoittautua tarpeelliseksi elämän eri tilanteissa ja siksi sen tekemistä kannattaa harkita ja suhtautua ajatukseen objektiivisesti. Yrittäjällä avioehto voi ikävässä avioerotilanteessa turvata yritystoiminnan jatkumisen, Rytkönen-Sandberg huomauttaa.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg.

Osakeyhtiön kohdalla osakassopimuksella ja yhtiöjärjestyksellä voidaan määrätä erilaisista lunastustilanteista. Osakkaat voivat lisäksi sopia keskenään siitä, että jokainen osakas laatii osaltaan avioehdon, jolla yhtiön osakkeet rajataan avio-oikeuden ulkopuolelle.

Aina osakkaiden keskinäisillä sopimuksilla ei ole juridista merkitystä omaisuutta jaettaessa.

Osakkaiden kesken voidaan sopia myös siitä, että mahdollinen tasinko on suoritettava muulla varallisuudella kuin yritysomaisuudella.

Aina osakkaiden keskinäisillä sopimuksilla ei ole juridista merkitystä omaisuutta jaettaessa. Tällöin avioehdon merkitys korostuu.

– Jos avioehtoa ei ole, aviopuolisoiden omaisuus on avio-oikeuden alaista, eikä osakkaiden keskinäisillä sopimuksilla ole tältä osin avipuolisoiden keskinäisessä suhteessa merkitystä. Tämän vuoksi jokaisen osakeyhtiön osakkaan on syytä laatia omalta osaltaan avioehtosopimus ja huolehtia, että sopimus tulee rekisteröidyksi, Rytkönen-Sandberg opastaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen