19.4.2023 klo 10:35
Uutinen

Betoniosaaja panostaa vastuullisuuteen

Yritystoiminnan ympäristö-, taloudellisesta ja sosiaalisesta vastuullisuudesta puhutaan paljon ja paljon myös tehdään asian eteen. Pk-yrityskentässä tunnistetaan jo hyvin vastuullisten toimintatapojen merkitys asiakaskunnalle, yhteistyökumppaneille ja ylipäätään yrityksen kilpailukyvylle.

Mutta mitä se vastuullisuuden kehittäminen oikein on yrityksen arjessa? Kysyimme hollolalaiselta, erikoisbetonituotteita valmistavalta Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:ltä mitä vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa heille ja minkälaisin askelin sitä on yrityksessä toteutettu.

Osa päivittäistä tekemistä

-Rakennusbetoni- ja Elementti pyrkii toteuttamaan vastuullista liiketoimintaa niin ympäristön, talouden kuin henkilöstökin osalta. Vastuullisuus on aina ollut läsnä ja näkynyt monella tavalla arjen toiminnoissa, kertoo toimitusjohtaja Teemu Teno. -Se on osa meidän päivittäistä tekemistä ja strategiaa.

-Toimintamme on rehellistä ja läpinäkyvää. Pyrimme pitämään toiminnan kannattavana ja tarjoamaan vastuullisia työpaikkoja alueella. Yhdenvertaisuus ja siitä huolehtiminen on meille tärkeää ja puutumme matalalla kynnyksellä siitä poikkeamiseen, toteaa Teno.

-Ympäristöasiat ovat olleet meille tärkeitä aina, raamittaa Teno yrityksen pitkän linjan asennoitumista. -Olemme laatineet mm. ympäristöraporttia jo 23 vuotta. Alueen ympäristöstä huolehtiminen ja lajiston eheyttäminen toimintaympäristössä on tärkeää. Olemme tietoisesti yrityksen perustamisesta lähtien huomioineet ympäristöarvot sekä sijaintimme pohjavesialueella.

-Pyrimme osaltamme estämään ilmaston lämpenemistä niin omassa tuotannossa kuin tuotteidemme raaka-aineissa, toimitusjohtaja jatkaa. -Olemme sitoutuneet uusimpaan energiatehokkuussopimukseen 2017-2025 ja edellisen energiatehokkuussopimuksen (2008-2016) tavoitteen saavutimme yli kaksinkertaisesti. Nyt suurimmat panostukset on saada toimintamme hiilineutraaliksi ja tuotteiden aiheuttamien päästöjen pienentäminen. Olemme asettaneet selkeät tavoitteet ja tulemme jatkossa raportoimaan näistä niin nettisivuilla kuin ympäristöraportissamme.

Kilpailuetua ja kiinnostavuutta

-Vastuullisuutta on alettu myös vaatia asiakkaidemme kautta, jolloin meidän toiminnat antavat isoissa hankintapäätöksissä kilpailuetua sekä lisäävät meidän kiinnostavuutta asiakkaiden silmissä, kertoo Teemu Teno. 

Yrityksessä nähdään, että asiakkaiden odotukset ja tarpeet ovat muuttumassa. -Vastuullisuus on ollut esillä vain muutamien yritysten kautta aikaisemmin, mutta viime vuosina osittain EU:n taksonomian [eli ympäristöluokittelun] myötä vastuullisuutta on käyty vaatimaan enemmän. Varmasti tämä tulee vaatimaan jatkossa meiltä enemmän. Meillä ympäristöraporttimme on käytännössä vastuullisuusraportti, mihin suuntaan veimme sitä tänä vuonna merkittävästi.

EU-sääntely pistää opiskelemaan

Vastuullisuuden kehittäminen on ollut Rakennusbetoni- ja Elementille luontaista, koska siihen liittyvät asiat ovat olleet yrityksen historiassa aina tärkeässä roolissa ja osa yrityksen strategiaa, kuvailee Teemu Teno. Haasteitakin on kohdattu ja työtä on vaadittu. -EU:n taksonomia ja sen opiskelu on vaatinut panostusta ja vielä sen vaateet eivät ole yrityksille täysin selviä. Toinen iso asia alalla on tuotteet ja niiden aiheuttamat päästöt. Tuotteilta on käyty vaatimaan EPD-raportteja [Environmental Product Declaration eli ympäristöseloste] ja olemme ottaneet tämän omaan hallintaan. Meillä on ollut talossa pitkään ympäristöasioihin keskittynyt ympäristöinsinööri, joka on nyt opiskellut näiden raporttien tekemistä.

Johtamisen periaatteet kaiken perustana  

Onnistumisena Teno nostaa esille sen, että yritys on toiminut alueella kohta 60 vuotta ja pitänyt toimintaympäristön ja pohjaveden puhtaana. -Olemme pienentäneet vaikutustamme ilmakehään ja ympäristöön vuosittain ja tehneet isoja parannuksia.

Tukea ja työkaluja tähän on tarvittu. -Isoin asia vastuullisuudessa on ollut johtamis- ja toimintajärjestelmämme. Meillä on vuosituhannen vaihteessa otettu käyttöön Laatujärjestelmä ISO9001, Ympäristöjärjestelmä ISO14001 ja Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä ISO45001. Nämä järjestelmät meidän johtamisen periaatteena sekä näihin liittyvät vuosittaiset auditoinnit ovat kehittäneet toimintaamme vuosien saatossa.
Rakennusbetoni- ja Elementin kokemuksista voi päätellä, että vastuullisuuden kehittäminen on sinnikästä hommaa. -Vastuullisuus vaatii jatkuvaa asioiden esillä pitämistä ja henkilöstön kouluttamista. Pitkäjänteistä työtä ja ottamista osaksi päivittäistä tekemistä, summaa Teemu Teno.