YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.11.2018 klo 19:45
Uutinen

Bisnesenkelillä pitää olla parisataa tonnia ylimääräistä

Enkelisijoittaja voi tuoda onnen startupille, mutta pahimmillaan kaikki rahat katoavat taivaan tuuliin ja sijoitus nollaantuu. Tässä jutussa bisnesenkelit kertovat, kuinka he toimivat.

Finnish Business Angel Networkin (FiBAN) toimitusjohtaja Reidar Wasenius toteaa, että startupeja syntyy yhä enemmän, mutta samaan aikaan moni yrityskiihdyttämö on lopettanut toimintansa. Waseniuksen mukaan alalla on ymmärretty, että alkuvaiheen startupien auttamisesta on vaikea tehdä bisnestä.

– Suurin osa startupeista katoaa parissa vuodessa. Yksi sadasta menestyy oikein hyvin. Se että kiihdyttämö saisi kunnon tilin kuukausien mittaisesta sparraamisesta, on siis hyvin epätodennäköistä, Wasenius jatkaa.

Fibanin jäsenistölle suositellaan, että enkelisijoittamisesta kiinnostuneella pitäisi olla likvidiä omaisuutta ainakin parisataatuhatta euroa.

– Sen rahamäärän menettäminen ei saisi olla vielä katastrofi. Yleisesti ottaen neuvomme, että jäsenemme pitäisi investoida korkeintaan parikymmentä prosenttia käytettävissä olevasta rahamäärästä.

Bisnesenkeli voi menettää rahansa. Vasta sitten kun sijoituksia on 20–40, riski alkaa tutkimusten mukaan hajaantua.

Tyypillinen kertasijoitus on 20 000 euroa, mutta Fibanin jäsenistön tekemien sijoitusten keskiarvo on 100 000 euroa. Se kertoo siitä, että mukana on myös hyvin isoja sijoituksia.
Enkelisijoittaja halutaan paitsi rahallisen sijoituksen myös kokemuksensa takia.

– Tyypillisesti enkelisijoittaja on mukana yrityksessä 5–6 vuotta. Se on pitkä aika startupissa, koska moni firma ei ole enää silloin edes pystyssä, Reidar Wasenius toteaa.

Kokopäiväinen enkelisijoittaja Janne Jormalainen

Janne Jormalainen, 48, on ollut kokopäiväinen enkelisijoittaja vuodesta 2015. Silloin hän myi edellisen yrityksensä SPU Oy:n, jonka kanssa mies paini päätoimisesti kahdeksan vuoden ajan.
Useimpien enkelisijoittajien tarina on samanlainen. Oman yrityksen myynti on tuonut paitsi taloudellista vapautta, myös vapaa-aikaa.

Jormalainen oli sarjayrittäjä, nykyisin lähinnä sarjasijoittaja. Hänen osaamisensa on pääsääntöisesti tietotekniikassa.

– Se näkyy myös sijoituksissani.

Viime vuosina Jormalainen on sijoittanut paitsi ohjelmistoalalle, myös muun muassa päiväkotiketjuun ja koulutusvientiyritykseen, jossa hän on mukana isommalla osuudella.

– Tein ensimmäisen enkelisijoitukseni vuonna 2006. Sijoittaminen ei ollut silloinkaan täysin vierasta, mutta yritysmyynnin jälkeen oli enemmän aikaa keskittyä aiheeseen.

Jormalaista viehättää enkelisijoittamisessa mahdollisuus päästä auttamaan yrityksiä.

– Olen asunut pitkään ulkomailla, kansainvälistänyt yrityksiä ja kehittänyt liiketoimintaa. Koen, että tällä kokemuksella on paljon annettavaa eri toimialoille. On hienoa päästä auttamaan kasvuvaiheessa olevia yrityksiä.

– Sijoituskriteerini eivät eroa paljon siitä, millaisia ne ovat keskimäärin. Se, millainen porukka yrityksessä on mukana, on ratkaisevassa roolissa. Toinen on bisnesidea ja liiketoiminnan skaalautuvuus. Lähtökohtaisesti sijoitan yrityksiin, missä näen kansainvälistä potentiaalia.

Jormalaisen sijoitussalkku on kasvanut viiteentoista yritykseen. Yksittäisten sijoitusten suuruus on tyypillisesti alkuvaiheessa noin 50 000 euroa. Enimmillään hän on laittanut rahojaan likoon useamman sadan tuhannen euron edestä.

– Startup-maailma on kehittynyt todella hurjaa vauhtia viimeisten vuosien aikana. Kun omassa nuoruudessani valmistuttiin yliopistosta, ajateltiin että mennään isoon yritykseen töihin. Se oli unelma-ammatti. Nykyään halutaan perustaa yritys ja rakentaa yrittäjän uraa. Samaan aikaan sijoitusympäristö Suomessa on muuttunut. Tarjolla on rahastoja ja erilaisia sijoitusinstrumentteja.

Mediassa uutisoidaan yleensä vain onnistuneista startupeista, jotka tuovat suuria voittoja omistajilleen. Jormalaiselle, kuten monelle muullekin sijoittajalle myös epäonnistumiset ovat arkipäivää.

– Kaikki jotka tekevät enemmän sijoituksia, tekevät myös vääriä. Se on väistämätöntä. Tilastojen mukaan kaksi kolmasosaa alkuvaiheen sijoituksista menee pieleen. Siksi on tärkeää, että on useita sijoituksia.

Lotta Kopra keskittyy ohjelmistoalaan

38-vuotiaan Lotta Kopran tarina enkelisijoittajana on se tavallinen. Kopra myi muutaman vuosi sitten yrityksensä Magenta Advisoryn, joka tarjosi digitaalisen liiketoiminnan neuvonantajapalveluita. Yhtiö tuki suomalaisia ja eurooppalaisia rahoituksen, televiestinnän ja vähittäiskaupan yrityksiä. Kopra oli perustamassaan yhtiössä mukana kahdeksan vuoden ajan, ensin yrittäjänä ja sitten emoyhtiön palveluksessa.

Myynnin jälkeen avautui mahdollisuus lähteä sijoittamaan aikaisen vaiheen startupeihin.

– Olen vielä aika aloitteleva enkelisijoittaja. Keskityn lähinnä ohjelmistoalaan. Kopra kertoo.

Aloittelevan Koprasta tekee se, että sijoituksia on vielä vähän ja summat ovat pieniä. Pääosa hänen sijoituksistaan ovat rahastoissa, asunnoissa ja osakkeissa.

– Opiskelen tässä koko ajan enkelisijoittamista. Totta kai toivon, että tulisi hyviä tuottoja, mutta on myös mukavaa olla kehittämässä suomalaista startup-yhteisöä eteenpäin. Haluan oppia siitä lisää.

Tällä hetkellä Kopra keskittyy sijoittamisen ohella päätyöhönsä digitaalisessa liiketoiminnassa. Hän on huomannut, että naisia on vielä melko vähän enkelisijoittajina Suomessa.

– Suomessa on silti osaavia naisia operatiivisissa tehtävissä. Uskon, että myös sijoittajiksi nousee uusi sukupolvi. Vielä tällä hetkellä naisilla ei ole joko aikaa tai muita resursseja toimia enkelisijoittajina.

Kopran suonissa virtaa yrittäjäverta. Hän on valmis maksamaan oppirahat enkelisijoittamisesta. Kopra on opiskellut sijoittamista ja kannustaa kaikkia asiasta kiinnostuneita hakeutumaan johonkin yhteisöön.

– Fiban on ollut tässä suurena apuna, sitä kautta saa suoran pääsyn yritysten rahoituskierroksiin. Aikaa tämä harrastus vie juuri sen verran kun sitä haluaa käyttää. Hurjan palkitsevaa tämä on.

Hän muistuttaa, että jos suorat sijoitukset tuntuvat liian riskipitoisilta, tarjolla on myös rahastoja. Niiden kautta ei kuitenkaan pääse vaikuttamaan yrityksen toimintaan.

– Rahastojen hyvä puoli on hajautus, jonka ansiosta niiden kautta voi saada parempaa tuottoa.

Kopra toivoo omille sijoituksilleen tuottoa 3–5 vuodessa.

Ali Omar sijoittaa teknologiayrityksiin

Ali Omar, 43, jättäytyi puolitoista vuotta sitten pois Kustaa Pihan kanssa perustamastaan Onni Terveydestä. Sittemmin hän on sijoittanut useampaan teknologiayritykseen.
Omarin sijoitusstrategia eroaa monesta muusta enkelisijoittajasta siinä, että hän lähtee useimmiten mukaan vasta, kun yrityksellä on jo konkreettista liiketoimintaa.

Omar on sijoittanut vain yhteen kuluttajaliiketoiminnassa mukana olevaan yritykseen, Jolie Naturaliin, joka sekään ei ole enää alkuvaiheen yritys.

– Yksi sijoituksistani on Esa Perälän ja Mervi Palanderin Claned, joka myy digitaalista oppimisalustaa kansainvälisille markkinoille. Pyrin muutenkin sijoittamaan yrityksiin, joilla on selkeä kansainvälistymisstrategia.

Omar on sijoittanut myös FNA Financial Network Analyticsiin, joka tuottaa data-analyysialustaa muun muassa eri maiden keskuspankeille. Alustan ideana on tarjota teknologia markkinariskien ennakoimiseen.

– Useimmiten kohteeni valikoituvat tuttujen kontaktien kuten toisten enkelien tai Fibanin verkoston kautta. Tai sitten puhtaasti sattumien kautta.

Enkelisijoittaminen ei ole Omarille kokopäiväistä työtä. Parhaillaan hän pohjustaa seuraavaa omaa liikeideaansa. Sen julkistamisen aika ei kuitenkaan ole vielä.

Omar painottaa enkelisijoitusten hajauttamista.

– Tämä on tunnetusti riskipitoista sijoittamista. Sen takia portfolion hajauttaminen on tärkeää. Vasta sitten kun sijoituksia on 20–40, riski alkaa tutkimusten mukaan hajaantua ja keskituotto on sellaista mitä tämän riskiluokan yrityksiltä voi odottaa.

Enkelisijoittajat odottavat Omarin mukaan vuosittain noin 20 prosentin tuottoa sijoitukselleen.

– Koska homma pitää hajauttaa melko moneen osaan siitä seuraa, että jokainen tiketti on melko pieni. Suomessa on rajallinen määrä multimiljonäärejä. Itse sijoitan 20 000 eurosta 100 000 euroon. Sekin pitää muistaa, että enkelisijoitukset voivat olla mielellään vain 5–10 prosenttia koko sijoitussalkusta.

– Rahan lisäksi enkelisijoittajat tuovat yritykseen aikaansa ja osaamista. Useimmat enkelisijoittajista ovat nykyisiä tai entisiä yrittäjiä, jotka ovat kyenneet kasvattamaan yrityksestään merkittävän kokoisen. Pyrimme tuomaan myös kontakteja ja tukea strategian suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Enkelisijoittajan vaikein päätös tulee eteen usein siinä vaiheessa, kun yritys tarvitsee lisärahoitusta ensimmäisen rahoituskierroksen jälkeen.

– Moni yritys tarvitsee rahoitusta useamman kerran. Silloin enkelisijoittaja joutuu miettimään, haluaako hän vielä rahoittaa. Jos yrityksen suunnitelma etenee tyydyttävällä tavalla, usein rahaa laitetaan lisää.

Parhaassa tapauksessa yritys myydään isolle sijoittajalle, jolloin tuotot kasvavat suuriksi. Omar on ollut alalla vasta sen verran lyhyen aikaa, että omasta onnistumisesta on liian aikaista puhua.

Teksti: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi

Kuvat: Jouni Harala