YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Brexit voimaan 1. helmikuuta: ”Kannattaa hankkia EORI-tunnus ja tutustua tullauskäytäntöihin”
Britannian EU-ero astuu voimaan helmikuun alusta. Sen jälkeen alkaa vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi. Yritysten on syytä valmistautua kovaan brexitiin.
Maaliskuussa alkavat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Tavoitteena on kunniahimoinen vapaakauppasopimus.
– Koska neuvottelujen onnistumisesta ei ole takeita yritysten on edelleen syytä valmistautua kovaan Brexitiin, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.
Siirtymäkauden aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Sen aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet. Brexit vaikuttaa kaikkiin yrityksiin, jotka tekevät kauppaa brittiyritysten kanssa. Noin 15 000 suomalaista yritystä käy kauppaa brittien kanssa.
Suomen Yrittäjien Thomas Palmgren neuvoo yrityksiä valmistautumaan siihen, että Britannia on ensi vuonna EU:n sisämarkkinoiden ja tulliunionin ulkopuolella.
– Heti alkuun kannattaa hankkia EORI-tunnus tunnistautumiseen ja tutustua tullauskäytäntöihin. Keskustele brittiasiakkaan kanssa Brexitin vaikutuksista sopimuksiin ja hintoihin. Uusia velvoitteita voi tulla, Thomas Palmgren neuvoo.
Selvitä vaikutukset: Jälleenmyyjästä voi tulla maahantuoja
Vielä on aikaa valmistautua Brexitiin.
– Jos kovasta Brexitistä vältytään ja kauppasopimus saadaan aikaiseksi, se on sitten plussaa.
Valtioneuvoston kanslian mukaan tiukasta neuvotteluaikataulusta johtuen joillakin aloilla saatetaan pudota 1.1.2021 alkaen sopimuksettomaan suhteeseen.
Siirtymäkauden aikana Britannia pysyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Esimerkiksi henkilöiden, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus jatkuu EU:n ja Britannian välillä siirtymäkauden päättymiseen saakka. Erosopimuksessa sovitaan ainoastaan Britannian lähdön ehdoista, eli 47 vuoden aikana syntyneistä velvoitteista ja sitoumuksista. Se ei sisällä määräyksiä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta.
Ensi vuoden alusta EU:n ja Britannian välillä liikkuva tavara on tulliselvitettävä. Jos olet jälleenmyyjä, saatat jatkossa olla EU-maahantuoja. Silloin olet vastuussa siitä, että tuote täyttää EU:n vaatimukset ja säännöt. yrityksille voi tulla sertifioinnista lisäkuluja. Yli 14 000 suomalaisyritystä tuovat tuotteita ja palveluita Britanniasta.
– Oli neuvottelujen lopputulos mikä tahansa, kauppa EU:n ja Britannian välillä jatkuu. On myös molempien intresseissä, että kauppa sujuu. Siihen, että EU:sta tulee ns. kolmas maa suhteessa unioniin, pitää varautua.
Valmistaudu Brexitiin – 5 tärkeää vinkkiä:
Valmistautuessa brexitiin yrityksissä kannattaa huomioida seuraavia asioita:
1. Tunne toimitusketjut (esimerkiksi toimittajat, jakelijat, alihankkijat) ja mahdolliset uudet velvollisuutesi.
2. Selvitä, tarvitaanko maahantuonnissa ja viennissä lupia, todistuksia, lisenssejä tai sertifikaatteja.
3. Selvitä tullit, tullinimikkeet, arvonlisäverot ja valmisteverot. Opettele asioimaan tullin kanssa, jos sinulla ei ole kokemusta kaupankäynnistä EU:n ulkopuolelle.
4. Tarkista, onko tavaroiden tuontia/vientiä koskevia rajoituksia tai kieltoja.
5. Alkuperäsäännöillä määritellään tavaroille alkuperämaa. Tarvitaanko jatkossa alkuperätodistuksia?
Kesäkuussa 2020 EU ja UK tarkastelevat sitä, miten neuvottelut ovat edistyneet. Jos neuvottelukautta ei 1. heinäkuuta mennessä pidennetä, sopimus pitää saada päätökseen lokakuussa, jotta jää aikaa sopimuksen ratifiointiin.
Lisätietoa Brexitin vaikutuksista yrittäjän verotukseen.
Yrittäjien koonti: Brexit-tietoa yrittäjälle
Toimitus
toimitus (at) yrittajat.fi