YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.1.2020 klo 13:02
Uutinen

Britannian lippu lasketaan ensi yönä EU-salosta: ”Kovan Brexitin vaara ei ole poistunut” – Lue miten valmistaudut

Brexitin h-hetki koittaa puolilta öin Suomen aikaa. Suomen Yrittäjien Thomas Palmgren muistuttaa, että tehtävää on vielä paljon.

Ensi yönä koittaa hetki, jota Euroopassa on odotettu samaan aikaan pelolla, jännityksellä ja epätietoisena. Britannia irtautuu EU:sta puolilta öin Suomen aikaa. Maa ehti olla EU-perheessä 47 vuoden ajan.

Muodollisesti Britannian lippu laskeutuu alas EU:n lippusalosta, mutta välittömiä vaikutuksia on vielä vähän. Ne konkretisoituvat myöhemmin. Lue täältä Yrittäjien tietopaketti Brexitistä.

EU-eron jälkeen Britannian kohdalla alkaa siirtymäaika, jolloin neuvotellaan tulevista ehdoista EU:n kanssaa. Siirtymäaikana Britannia on velvollinen noudattamaan EU-sääntöjä. Esimerkiksi matkustaminen ja kauppa käyvät siis entiseen tapaan.

Todellinen muutos koittaa vuoden päästä, jolloin pitäisi päästä sopuun uudesta kauppasopimuksesta EU-maiden ja Britannian välillä. Aikataulu on vähintään haastava, jos sitä peilaa vuosia kestäneeseen Brexit-kädenvääntöön. Sopimus tarvitaan, koska EU-eron myötä Britannia jättää EU:n vapaakauppa-alueen.

Uhkana tiukat tullitarkastukset

Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren muistuttaa, että huono sopimus tai varsinkaan sopimukseton tila ei ole kummankaan etu.

”Britannialla ja EU:lla on paljon hävittävää, jos hyvää kauppasopimusta ei saada aikaiseksi. EU:n tavoite on sopimus ilman tulleja ja kiintiöitä, mutta myös se, ettei Britannia polje ympäristö-, työehto-, terveys- ja turvallisuussäädöksiä”, Palmgren kirjoittaa blogissaan.

Jos sopimusta ei synny, käsillä voi olla kriisi. Luvassa olisi mitä ilmeisimmin tullitarkastuksia ja paljon epätietoisuutta rajamuodollisuuksissa.

”Britannia on suuri talous, kauppavirrat EU:n kanssa ovat huomattavat. Brittien viennistä 45% menee EU-alueelle ja 55% tuonnista tulee EU:sta. Huolimatta neuvottelujen lopputuloksesta, kauppa EU:n ja Britannian välillä jatkuu. On myös molempien intresseissä varmistaa se, että kauppa olisi mahdollisimman sujuvaa”, Palmgren kirjoittaa.

Vaikutuksia tuhansiin suomalaisyrityksiin

Kauppasopimus on yksi merkittävimmistä, mutta vain yksi lukuisten muiden työpöydällä olevien sopimusten joukossa. Aikataulua mutkistaa se, että EU-maiden on ratifioitava sopimukset ennen kuin ne voidaan ottaa käyttöön.

”Britit jättävät taakseen noin 600 EU:n solmimaa kansainvälistä sopimusta ja yli 60 kauppasopimusta. Näiden paikkaaminen ei ole mikään pikkujuttu”, Palmgen huomauttaa.

Suomelle Britannia on merkittävä kauppakumppani. Kauppaa brittiyritysten kanssa käy noin 15 000 suomalaisyritystä. Palmgrenin mukaan Brexit vaikuttaa lähtökohtaisesti näistä jokaiseen. Olemme aikaisemmin kirjoittaneet Brexitin vaikutuksista suomalaisyrityksiin täällä.

”Vielä on riittävästi aikaa valmistautua siihen, että EU:sta tulee niin sanotusti kolmas maa suhteessa unioniin. Tavaraviennistämme noin viisi prosenttia suuntautuu Britannian ja palveluviennistä noin kuusi prosenttia”.

Palmgrenin mukaan EU:n ja brittien välille tavoitellaan saman kaltaista sopimusta kuin on tällä hetkellä EU:n ja Kanadan välillä.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei suhde ole kovin läheinen suhde. Se on myös kaukana siitä Euroopan talousaluemallista, mikä meillä on esimerkiksi Norjan kanssa”.

EU:n ja Britannian neuvottelut alkavat toden teolla maaliskuussa.

”Toivottavaa on, ettei tiukka aikataulu aja sopimuksen sisällön ohi. Avoimia asioita voi jäädä ja jotkut toimialat voivat jopa tippua sopimuksettomaan tilaan. Silloin joudutaan turvautumaan WTO:n sääntöihin. Kovan Brexitin vaara ei ole myöskään vielä poistunut”.

Valmistaudu asiakkaan kanssa

Blogissaan Palmgren ohjeistaa yrityksiä valmistautumisessa uuteen tilanteeseen, jossa Britannia on EU:n sisämarkkinoiden ja tulliunionin ulkopuolella.

1. Keskustele asiakkaan kanssa Brexitin vaikutuksista ja siitä, miten siitä johtuvat lisäkustannukset hoidetaan.

2. Tutustu Tullin toimintaan ja siihen, miten kauppaa tehdään EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Hanki EORI-tunnus. Hanki Katso tunnisteet tulli-ilmoituksen tekemistä varten. Selvitä tullinimikkeet sekä se, jos tuotteeseen liittyy erityisvaatimuksia.

3. Tunne toimitusketjut (esimerkiksi toimittajat, jakelijat, alihankkijat) ja mahdolliset uudet velvollisuutesi.

4. Selvitä, tarvitaanko maahantuonnissa ja viennissä lupia, todistuksia, lisenssejä tai sertifikaatteja.

5. Tarkista, onko tavaroiden tuontia tai vientiä koskevia rajoituksia tai kieltoja. Tiedon liikkumiseen, kuten asiakasrekistereihin EU:n ja Britannian välillä, voi tulla rajoituksia.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi