YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Camilla Forsman perusti karkkitehtaan vanhaan navettaan
Podcastissa Forsman kertoo, mitä mieltä hän on elintarviketoiminnan byrokratiasta Suomessa. Kuva: Pauli Reinikainen
6.11.2024 klo 08:29
Uutinen

Camilla Forsman perusti oman karkkitehtaan vanhaan navettaan – ”En ymmärrä, miksi avun saaminen on niin vaikeaa”

Yksinyrittäjä Camilla Forsman kertoo pienen karkkitehtaansa perustamisesta Yrittäjän podcastissa.

Yksinyrittäjä Camilla Forsman muutti Inkooseen maatilalle tavattuaan nykyisen puolisonsa, mutta silloin hänellä ei ollut vielä aavistustakaan, että tulevina vuosina tilan vanhassa navetassa pyöritetään karkkitehdasta.

Forsman kertoo tarinansa Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

– Kyllästyin edelliseen työhöni ravintoloissa ja hotelleissani. Mietin, mitä muuta voisin tehdä. Olen aina pitänyt leipomisesta, joten opiskelin leipuri-kondiittoriksi.

Karkkibisnekseen päätyminen oli sattumankauppaa. Pariskunta oli käymässä eräässä tapahtumassa, jossa puhunut loviilaisen omenatarhan yrittäjä kertoi laittaneensa myyntiin yrityksen karkkeja valmistavan linjaston.

– Kävimme paikan päällä Loviisassa, katsoimme miten karkkia tehdään ja teimme laskelmia. Sitten teimme kaupat. Ostimme koneet karkkien tekemiseen sekä kovien karkkien reseptiikan, Forsman kertoo.

Kului useampi vuosi, ennen kuin Forsman aloitti toiminnan. Nyt hänellä on Caramilla-nimeä kantava yritys.

– Menimme naimisiin ja tuli lapsi. Mietimme useamman vuoden, mihin tilaan laitteet tuodaan. Nykyinen tila on vanha navetta, jossa ei ole ollut eläimiä vuosikausiin. Remontoimme tilat täysin. Tilaa piti miettiä tarkasti, jotta se soveltuu määräysten mukaisesti elintarviketuotantotilaksi.

“Sääntöjä on niin hirveästi, että ideat loppuvat siihen, kun ihminen toteaa, että tämä on liian työlästä.”

Camilla Forsman, yksinyrittäjä

Jauhot vaikeuttaisivat toimintaa

Podcastissa Forsman kertoo, mitä mieltä hän on elintarviketoiminnan byrokratiasta Suomessa.

– Ymmärrän, että pitää olla tiettyjä sääntöjä. Luulen, että on aika tavallista, että äitiyslomalle jäävillä voi olla ideoita, joita toteuttaa tällä alalla. Sääntöjä on niin hirveästi, että ideat loppuvat siihen, kun ihminen toteaa, että tämä on liian työlästä.

Yrittäjän mukaan avun saaminen voi olla yksi kynnys toiminnan aloittamiseen.

– Vastauksen kyllä tai ei saa helposti, mutta yrittäjällä pitää olla mielessään oikea kysymys. En oikein ymmärrä, miksi avun saaminen on niin vaikeaa.

Forsmanin onneksi elintarviketarkastajilla ei ole ollut moittimista yrityksen tuotantotiloissa. Osin hän on päässyt helpommalla siksi, ettei hän käsittele tuotantotiloissa jauhoja tai pähkinöitä. Ne asettaisivat tiloille eri vaatimuksia, sillä esimerkiksi jauhoja pitäisi käsitellä eri tiloissa.

Forsman ei käytä valmistuksessa keinotekoisia makuaineita.

Inkoolaisyrittäjä valmistaa pienessä tehtaassaan kovia karkkeja ja toffeita, jotka hän myös paketoi itse.

– Ensin minulla oli reseptit vain koviin karkkeihin, mutta hieman myöhemmin kokeilin toffeita. Kun sain kermatoffeen kuntoon, siirryin salmiakkiin. Sen jälkeen makuja on tullut vielä lisää, suklaa, minttu ja omena-kaneli. Markkinoille olen tehnyt myös marmeladia.

Camilla Forsman paketoimassa.

Yksinyrittäjyydessä on Forsmanin mukaan hyvät ja huonot puolensa.

– Kehitystyössä olisi välillä kiva, jos joku muukin olisi ideoimassa. Toisaalta pidän siitä, että saan ideoida itse ja käyttää luovuutani mahdollisimman paljon.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jaksosta, millainen bisnes karkkien valmistus pienessä mittakaavassa  on ja millaisia haasteita hän on havainnut yksinyrittäjän markkinointiin liittyen.

Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Suplasta, Spotifysta ja Apple Podcast -palvelusta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen