Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Kauppias Toni Pokela ja Ison Omenan kirjaston asiakaspalvelupäällikkö Pia Koskinen Hotakaiset sylissään.
4.9.2024 klo 11:45
Uutinen

Citymarket-kauppias lahjoitti kirjastolle kahdeksan uutta Hotakaista – “Marssin yläkerran kirjastoon ja kysyin, kelpaisivatko ne”

K-Citymarketin kauppias Toni Pokela sai spontaanin idean lahjoittaa Kari Hotakaisen romaaneja kirjastolle, sillä kirjoja myydään yksinoikeudella vain K-kaupoissa.

Muutama päivä sitten K-Citymarket Iso Omenan kauppias Toni Pokela luki lehdestä, että Kari Hotakaisen uusimman Helmi-nimisen romaanin myyntimalli on herättänyt hämmennystä niin kustantamoissa kuin kirjastoissa. Kirjaa myydään yksinoikeudella K-kaupoissa Pirkka-brändin alla.

– Jutussa harmiteltiin, ettei kirjaa voi lainata kirjastoista. Niinpä sitten otin mukaani kahdeksan Hotakaisen kirjaa, marssin yläkerran kirjastoon ja kysyin, kelpaisivatko ne heille, espoolaisen kauppakeskuksen k-kauppias Pokela kertoo.

Teko oli nopea ja spontaani, ja Pokela mietti etukäteen, taipuisiko kirjaston byrokratia moiseen.

– Yllätyksekseni huomasin, että he sanoivat joo, soittivat yhden puhelun ja ottivat kirjat vastaan, kertoo viime maanantaina kirjat kirjastolle lahjoittanut kauppias.

Hän lahjoitti romaaneja kahdeksan kappaletta, koska oli lukenut uutisista, että yleensä kirjastot tilaavat painoksia kuudesta seitsemään kappaletta.

– On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat lukea kirjan, eikä heille ole mahdollista ostaa sitä. Nyt he saavat sen ainakin kirjastosta, Pokela sanoo.

Pokela sanoo, että kauppiaana hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että Hotakaisen romaaneja saisi muualtakin kuin K-kaupoista.

 – En tiedä, onko kyse kustantajasta enemmänkin kuin meistä kauppiaista. 

Hotakainen on äärimmäisen kysytty

Kirjat otti vastaan Ison Omenan kirjaston asiakaspalvelupäällikkö Pia Koskinen

– Olimme todella ilahtuneita siitä, että saimme nämä kirjat. Oli Tonilta loistava idea tulla yli raja-aitojen ja byrokratian. Se osoittaa, että täällä Isossa Omenassa julkiset palvelut ja yritykset puhaltavat yhteen hiileen.

Koskinen kertoo, että Kari Hotakainen on äärimmäisen kysytty kirjailija, jonka uusiin romaaneihin tulee välittömästi pitkät jonot. 

Koskinen arvelee, etteivät kirjat ole pois kauppiaaltakaan, koska lahjoitus voi maksaa itsensä takaisin.

– Joskus on niin, että kun asiakkaat lukevat kirjastosta jonkun kirjan, se onkin niin hyvä, että he haluavat ostaa sen itselleen. Tämä ei varmasti ainakaan vähennä kirjojen myyntiä.

– Toivomme yhteistyötä jatkossakin, että mekin voimme tarjota jotain kaupalle.

Nyt romaanit ovat Uudenmaan kuntien yhteisen Helmet-kirjaston aineistokeskuksessa, jossa ne viedään eri järjestelmiin. Niiden pitäisi olla lainattavissa muutamissa päivissä.

– Veikkaan, että kun ne tulevat lainattavaksi, ne varataan muutamissa minuuteissa.

Asiakkaiden etu

Koskinen sanoo, että Hotakaisen kirjan saaminen kirjastoon Siltala-kustantamolta olisi vaatinut kirjastolta ylimääräistä työtä.

– Tyypillisesti uudet kirjat tulevat meille tuttuja jakelukanavia pitkin, eikä meidän enää kirjastossa tarvitse luetteloida tai muovittaa niitä. Se prosessi on nykyisin nopea, mutta tämän kirjan kohdalla asiakkaat olisivat joutuneet odottamaan pidempään.

– Tämä lahjoitus on ehdottomasti asiakkaiden etu.

Hotakaisen romaanin myyminen yksinoikeudella vain K-kaupoissa on herättänyt kritiikkiä kirja-alalla ja esimerkiksi pienkustantamoissa. Esimerkiksi ruovetinen Vinhan kirjakauppa on poistanut vastalauseeksi Hotakaisen tuotannon valikoimistaan. Kirjakaupan toinen kauppias on Otavan entinen toimitusjohtaja Pasi Vainio.

– Tämä päätös on keskisormen näyttö painettujen kirjojen laskevilla markkinoilla toimiville kirjakaupoille, Vinhan tiedotteessa sanotaan.

Aiheesta kertoi ensin Länsiväylä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen