13.5.2021 klo 09:04
Uutinen

Clubhousesta tutut äänikeskustelut tulivat Twitteriin: “En ole vielä vakuuttunut, mikä on hyöty”

Twitter on ottanut käyttöön Spaces-ominaisuuden, joka tuo ääneen perustuvat ryhmäkeskustelut pikaviestipalvelun käyttäjille. Tietokirjailija Petteri Järvinen isännöi omaa keskusteluaan tiistaisin.

Twitteriin on ilmestynyt live-keskusteluhuoneita, joissa keskustellaan kirjoituksen sijasta äänellä. Kyse on uudesta Spaces-palvelusta, joka imitoi viime vuoden lopulla lanseerattua Clubhousea. Tällä hetkellä ominaisuus toimii ainoastaan mobiilikäyttäjillä, mutta lähitulevaisuudessa odotetaan myös työpöytäversiota.

Yksi Spaces-palvelun ensimmäisistä käyttäjistä on tietokirjailija Petteri Järvinen. Hän isännöi yhdessä Digi- ja väestötietoviraston johtavan asiantuntijan Kimmo Rouskun sekä Aalto-yliopiston professori Jarmo Limnéllin kanssa tiistai-iltaisin digiturvallisuuteen keskittyvää kahden tunnin keskustelua. Järvisen isännöimään ensimmäiseen keskusteluun otti osaa hieman alle 100 kuulijaa.

– Clubhousesta en innostunut, koska se on melkoinen tietosuojapommi. En voi suositella sitä kenellekään, Järvinen sanoo.

Olemme aikaisemmin kertoneet Clubhousen ongelmista liittyen tietoturvaan. Sovellus pyytää käyttäjää antamaan suostumuksen puhelimen osoitekirjan käyttöön. Clubhousen ongelmana on myös se, että sovellus on tarjolla ainoastaan Applen käyttäjille.

Twitterin Spaces-keskustelupalvelusta Järvisellä ei ole pahaa sanottavaa.

– Palvelu toimii hyvin, mutta en ole vielä vakuuttunut siitä, mikä on sen varsinainen hyöty. Keskustelut ovat sama kuin jos Teamsissa laitettaisi kamerat pois päältä. Spaces on tavallaan iso neuvottelupuhelu, mutta siihen tuntuu kohdistuvan uutuudenviehätystä. Vaikea sanoa, jääkö innostus pysyväksi.

Huoneen perustamisessa 600 seuraajan raja

Spaces-keskustelut eivät tallennu jälkikäteen kuunneltaviksi. Keskusteluihin voi tulla kuuntelemaan kuka tahansa, mutta puheenvuoroja saa vain pyydettäessä tai jos perustaa oman huoneen. Tämä ominaisuus on tosin rajattu vain niille, joilla on yli 600 seuraajaa Twitterissä. Twitter ei kokoa listaa, josta käyttäjä näkisi käynnissä olevat Spaces-huoneet. Seuratun henkilön avaamasta keskustelusta tulee ilmoitus Twitterin etusivulle. Tulevata keskustelusta voi asettaa itselleen muistutuksen.

Lähiaikoina vastaava keskustelupalvelu on luvassa myös Facebookiin. Järvisen mukaan moni käyttäjä yrittää epätoivoisesti roikkua mukana monessa eri kanavassa.

– En usko, että siitä tulee mitään, jos yrittää haalia informaatiota jatkuvasti eri puolilta. Jossain vaiheessa ihmisille tulee varmasti jonkinlainen järkiintymisvaihe. Henkilökohtaisesti koen ääneen perustuvat keskustelut hankalina, koska silloin keskustelua täytyy useimmiten kuunnella aktiivisesti.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi