YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Corona Baaria pyörittävä Mika Kaurismäki lyttää ehdotetut muutokset ravintolarajoituksiin: ”Sekoittavat yrittäjää entisestään”
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuoreen mietinnön sisältö ei miellytä Corona Baarin Mika Kaurismäkeä, joka pyörittää kahta ravintolaa yhdessä veljensä Akin kanssa.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on kertonut ravintolarajoituksia koskevan mietintönsä sisällöstä. Siinä ravintolat jaettaisiin marraskuun alusta alkaen kahteen ryhmään. Jaon perusteena on ravitsemisliikkeen toiminnan pääasiallinen tarkoitus.
Toiminnan perusteita ei arvioida esimerkiksi euromääräisen myynnin perusteella vaan muun muassa sen mukaan, minkä takia ihmiset kyseiseen ravintolaan tulevat.
Tiukimmat rajoitukset iskevät niihin ravintoloihin, joiden ensisijaisena tarkoituksena on alkoholijuomien tarjoilu. Rajoitus koskee etupäässä yökerhoja, anniskeluravintoloita ja pubeja. Näiden asiakasmääriä voidaan rajoittaa enintään 50 prosenttia.
Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk) mukaan perusteluna on muita ravintoloita korkeampi tartuntariski ja lähinnä se, että asiakkaat ovat lähemmässä kanssakäymisessä keskenään verrattuna esimerkiksi lounasravintolaan.
– Oleellista on se, kokoontuvatko asiakkaat kyseiseen ravintolaan aterioimaan omissa pöytäseurueissaan vaan onko toiminta sellaista, että pääasiallinen toiminta on alkoholijuomien myyntiä. Tähän liittyy usein enemmän ihmisten fyysistä läheisyyttä, tanssimista ja laulamista, jotka voivat olla merkityksellisiä levinneisyyden kannalta, Lohi selvitti tiistain tiedotustilaisuudessa.
Kevyemmät rajoitukset koskisivat ruokaravintoloita, kahviloita ja lounasruokaloita. Niiden asiakasmäärää voidaan rajoittaa enintään 25 prosenttia.
Huoltoasemat ja risteilijät rajoitusten ulkopuolella
Valiokunta otti mietinnössään huomioon myös ravintolat, joiden toiminta on erilaista esimerkiksi päivä- ja ilta-aikaan.
– Ehdottamme, että lakiin lisätään säännös, jonka nojalla ravintolaan sovelletaan rajoitusta, joka liittyy ravintolan sen hetkiseen toimintaan.
Rajoitukset eivät koskisi huoltoasemien baareja eivätkä matkustajalaivojen ravitsemuspalveluita.
Lohi painotti valiokunnan tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen sitä, että rajoituksista on tarkoitus päättää alueellisesti.
– Oleellista on viruksen leviäminen alueen väestössä. Säädöksessä ei ole rajattu aluemäärittelyä. Alueella voidaan tarkoittaa esimerkiksi maakuntaa, sairaanhoitopiiriä tai kuntaa.
– Kaiken kaikkiaan korjaustyö on ollut valiokunnassa työlästä, kun olemme joutuneet muuttamaan nykyistä rakennetta, Lohi lisäsi.
Valiokunnan mietintö etenee seuraavaksi eduskuntaan. Sen ensimmäinen käsittely on tänään tiistaina ja toinen käsittely perjantaina, minkä jälkeen eduskunta hyväksyy lain.
Lohi myönsi tilaisuudessa, että laki ei tule olemaan aukoton.
– Koskaan ei päästä aukottomaan lopputulokseen, joka olisi täysin oikeudenmukainen kaikille.
”Sekoittaa yrittäjää entisestään”
Helsingissä veljensä Akin kanssa kahta ravitsemusliikettä pyörittävä yrittäjä ja elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki seurasi valiokunnan tiedotustilaisuutta suorana ja oli pettynyt näkemäänsä.
– Ei paljon jäänyt käteen. Tämä sekoittaa yrittäjää entisestään. Ravintoloiden jakoperusteissa ei ole mitään tolkkua. Nyt luokkia on vain kaksi, vaikka niitä on todellisuudessa paljon enemmän. Sen pystyy jokainen päättelemään viidessä minuutissa. Pitäisi tehdä selkeämpi ero seisomapubien, yökerhojen ja muiden välillä. Olisi outoa, jos esimerkiksi viinibaari luokiteltaisiin yökerhoksi, vaikka siellä saatetaan myydä etupäässä alkoholia.
Kaurismäen veljeksillä on kaksi ravintolaa: Helsingin Eerikinkadulla sijaitseva Buenos Aires ja Vallilassa operoiva Corona Baari.
– Meidän ravintolamme eivät ole yökerhoja eivätkä ruokaravintoloita. Molemmissa tarjotaan kuitenkin myös ruokaa. Buenos Airesissa enemmän kuin Corona Baarissa, mutta molemmissa lähes kaikki istuvat pöydissä. Eihän sillä pitäisi olla tartunnan kannalta mitään merkitystä, mitä pöytiin tarjoillaan. Selkeämpi kriteeri olisi ollut vaikka se, tarjoillaanko ravintolassa pöytiin vai ei. Nyt pitäisi pitää järki kädessä ja katsoa, ovatko ravintolan olosuhteet sellaiset, joissa tauti voi levitä. Meillä ei ole havaittu yhtäkään tartuntaa.
Kaurismäki pitää valiokunnan mietinnön parhaana puolena painotusta alueellisiin rajoituksiin. Toisaalta hän uskoo, että moni ruokaravintola tarttuu jatkossa mahdollisuuteen ja myy hanakammin pöytiin alkoholia.
– Ne ruokaravintolat, jotka saavat olla auki pidempään, alkavat varmasti myydä pöytiin gin tonicia niin paljon kun pystyvät. Odotan seuraavaksi tarkennuksia, mitä näillä rajoituksilla oikeasti tarkoitetaan. Tällaisenaan esitys tuntui hyvin heikolta.
Yrittäjät: ”Alueellisten erojen huomioiminen tärkeää”
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi, että esitys parani valiokunnan käsittelyssä, vaikka siihen jäi yhä ongelmakohtia.
– On todella hankalaa tehdä rajoituksia ja luokituksia, koska ravintolat ovat hyvin erilaisia ja ravintolan toiminnan luonne voi muuttua vuorokauden aikana. Valiokunnan esityksessä on kuitenkin huomioitu ravintola-alan koko kirjo paremmin kuin alkuperäisessä esityksessä. Toki siihen jää edelleen ongelmakohtia ja epäoikeudenmukaisia rajanvetoja. On kuitenkin hyvä, että alueelliset erot tunnustetaan.
Perustuslakivaliokunta edellytti viime viikolla, että ravintola-alan rajoitukset tulee määrittää paitsi alueellisen tartuntatilanteen mukaan, myös sen perusteella, millaisesta ravintolasta on kyse.
Pentikäinen odottaa pikaisia toimenpiteitä koronakriisistä eniten kärsivien yritysten tilanteen helpottamiseksi.
– Nyt olisi todella tärkeää, että hallitus linjaa pikaisesti kustannustuesta ja muista koronan toisen aallon varalle tarvittavista tukitoimista.
Suomen Yrittäjät on esittänyt 15 kohdan pelastuspakettia koronan toisen aallon vaikutusten helpottamiseksi. Yritystukiohjelman koko on 750 miljoonaa euroa. Sen tärkeimpänä elementtinä on uudistettu kustannustuki.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi