5.6.2024 klo 11:06
Uutinen

Diili-matka tarjosi yrittäjä Marjut Herraselle ainutlaatuisen kokemuksen

Kevään 2024 Diili-tositelevisiosarjaan osallistui 16 kilpailijaa, jotka tavoittelivat paikkaa Kulttuuritehdas Korjaamon johtajana. Töölössä sijaitsevaa Korjaamoa luotsaa Jaajo Linnonmaa, joka etsi paikalle uutta johtajaa tv-formaatin kautta kahden neuvonantajansa avustuksella. Marjut Herranen oli yksi näistä 16:sta rohkeasta, jotka kisasivat palkintopestistä.

– Moni on sanonut minulle, että minun pitäisi hakea ohjelmaan ja että olisin hyvä siellä. Tällä kaudella haettava tehtävä oli mielenkiintoinen ja olin varma siitä, että olisin oikea henkilö Korjaamolle, Marjut kertoo.

Julkisuus kuitenkin jännitti Marjutia, joka ei erityisesti halunnut huomion keskipisteeksi.

– Tein paljon taustatyötä Korjaamosta ja soitin myös edelliskauden kisaajalle. Hän sanoi, että kokemus oli hullu, mutta samalla hauska ja ainutlaatuinen. Tehtävät oli suunniteltu siten, että alussa ne tuntuivat mahdottomilta toteuttaa ja aikapaine oli mieletön, hän kertaa.

Marjut lähti pitkän harkinnan jälkeen mukaan ohjelmaan, sillä hän tiesi katuvansa, jollei nyt tarttuisi tilaisuuteen.

Perusarjesta painekattilaan

Marjut koki, että Korjaamon pestissä yhdistyisivät hänen vahvuutensa niin yrittäjäpuolelta kuin aiemmalta uralta. Hän työskentelee kokopäiväisesti Customer Lead -roolissa markkinointitoimistossa ja pyörittää osa-aikaisesti miehensä kanssa kahvilaa.

Yrittäjyyden ja kokopäivätyön lisäksi aikaa jää myös luottamustehtäville Pohjois-Helsingin Yrittäjien paikallisyhdistyksessä.

– Tänä päivänä haasteena on se, ettei luottamustehtäviin ole jonoja. Ihmisten ei tulisi kokea luottamustyötä hirveänä velvoitteena. Mielestäni se antaa enemmän kuin ottaa.

Marjutin arjessa luottamustyö tuo vastapainoa yrittäjyyteen, ja hänelle se on mahtava tilaisuus päästä vaikuttamaan ja tuoda oma ääni kuuluviin.

Diili-ohjelman kuvaukset käynnistyivät syksyllä 2023. Sen myötä tuttu arki vaihtui hurjaan painekattilaan.

– Kukaan ei voi ymmärtää, millaisessa kuplassa olet, hän kiteyttää.

Ohjelman kuvaukset kestivät useamman viikon. Viikonloppuisin Marjut sai taas palan normaalia elämää, mutta ohjelma pyöri silloinkin ajatuksissa.

Taktiikkana voittava tiimi

Tehtävät Diilissä vaativat erityisesti paineensietokykyä, sillä niihin varattu aika oli todella lyhyt. Ohjelmassa riitti erirytmisiä ihmisiä, ja Marjut koki haasteeksi päästä nopeatempoiseen ideointiin mukaan.

– Olen pohdiskeleva ja haluan tuoda pohjatietoa ja dataa ratkaisujen tueksi.

Hän kuitenkin huomasi, että uskallus yrittää ja tehdä tiimityötä osoittautui vahvuudeksi. Sujuva yhteistyö on ollut Marjutille tärkeää luottamushenkilötyössäkin, jossa hän on voinut kasvattaa verkostojaan.

– Halusin tehdä tehtäviä tiiminä ja sanoinkin ohjelman alussa, että taktiikkani on, että olen voittavassa tiimissä.

Osa lähti kuitenkin pelaamaan yksilöpeliä. Tämä näkyi myös johtoryhmässä, jossa Marjut kertoi halunneensa pitää kaikkien tiimiläistensä puolta. Hän oppi tsemppaamaan itseään kuvausten aikana, sillä kaikkia tuntemuksiaan ei voinut kertoa kaikille.

– Vaikka paine oli epämiellyttävää, onnistumiset tuntuivat mielettömiltä.

”Olin projektipäällikkönä, kun joukkueet vaihdettiin kesken tehtävän. Vaikka kumpikaan joukkue ei hävinnyt, itselleni jäi tehtävästä epäonnistunut olo. Suunnitteluosuus meni huonosti ja toisen kilpailijan kanssa tuli vastakkainasettelua. Johtoryhmässä valitsimme toisen projektipäällikön kanssa, ketkä otamme koko porukasta johtoryhmän eteen. Mutta minun pelini onneksi jatkui vielä”, Marjut muistelee.

Motivaatio pestiin

Kun Marjut joutui ohjelmassa pudotusuhan alle, hän näki sen hyvänä tilaisuutena kertoa motivaatiostaan Korjaamon pestiin. Epäonnistumiset antoivat osaltaan uutta intoa voittoon.

– Ohjelmassa nähdään aikamoinen selviytymistarina meikäläisestä. Yksi periaatteistani on, että en halua luovuttaa tai antaa periksi.

Marjutin ei ole tarvinnut jälkikäteen jossitella. Matka katkesi lopulta tehtävässä, jossa neljän henkilön tiimistä tippui kaksi kilpailijaa. Tippuminen oli jollain tavalla myös helpotus, sillä kuvaukset olivat rankka kokemus.

– Kilpakumppanit olivat mukavia ja pääsin tekemään lähes kaikkien kanssa tehtäviä. Varsinkin vertaistuki jälkikäteen on ollut tärkeää.

Erityistä kiitosta hän antaa myös ammattimaiselle tuotantoryhmälle.

Yrittäjyyden opit viihdeohjelmaan

Marjutin into yrittäjyyteen syttyi aikoinaan jo nuorena hänen työskennellessään äitinsä R-kioskissa pari kesää.

– Yrittäjyys ja erityisesti pienyrittäjyys on aina ollut lähellä sydäntäni.

Yrittäjyydestä oli Diilissä hyötyä tehtävissä, joissa Marjut uskalsi ottaa rohkeasti riskejä.

– Pitää mennä epämukavuusalueelle ja heittäytyä. Ohjelmassa koin paljon uusia asioita ja opin tehtävissä jatkuvasti uutta.

Vaikka Diili oli kaiken kaikkiaan unohtumaton matka, ei yrittäjä lähtisi enää uudestaan samanlaiseen viihdeohjelmaan.

– Diili on ainutlaatuinen kokemus, joka mittaa paineensietokykyä. Mutta en tiedä, sopiiko se kaikille.

Marjut Herranen

KUKA Helsingin Yrittäjien luottamushenkilönä pitkään toiminut Marjut Herranen oli yksi tämän kevään Diili-tv-ohjelman kisaajista.
YRITYS Helsingin Sport Center Service Oy
HARRASTUKSET “Minulla ja miehelläni on pieni 2-vuotias kääpiösnautseri, jonka kanssa tykkään lenkkeillä. Käyn myös kuntosalilla ja olen treenannut personal trainerin kanssa useamman vuoden. Lomilla rakastan lukemista ja hyviä dekkareita. Rauhoitun kesämökillä, jossa hiljaisuus on ihanaa.”

TEKSTI Venla Vuosalmi
KUVAT Jaana Tihtonen