YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2024 klo 14:05
Uutinen

Edunvalvonta Joensuun Yrittäjien näkökulmasta

Yksi paikallisyhdistysten tärkeimmistä tehtävistä on paikallisten yrittäjyyden mahdollisuuksien parantaminen yrittäjien edunvalvonnan kautta. Edunvalvonta sanana on moniulotteinen ja suurta vastuuta sisältävä, mutta toimintamallit olivat meillä Joensuun Yrittäjien hallituksessa epäselvät. Alkuvuodesta uuden hallituksen järjestäydyttyä päätimme tarttua asiaan, määritellä edunvalvonnan meidän sen hetkisen osaamisen, tiedon ja kokemuksen perusteella ja päädyimme muotoilemaan oman käsityksemme edunvalvontamalliksi. Ymmärrämme Yrittäjien roolin sillanrakentajana ja näkökulmien esille nostajana.

Pohdintamme painottui vahvasti positiiviseen edunvalvontaan ja ennaltaehkäisyn näkökulmaan, tavoitteena mahdollistaa niin yrittäminen kuin hyvä ilmapiiri, joka saa näkyä Pohjois-Karjalan ulkopuolellekin. Edunvalvontamallista muodostui kehä, jonka voi aloittaa mistä tahansa kohdasta. Kehän muodostavat arjen vuoropuhelu, nostot, näkökulmat, sovittelu ja yhteistyö.

Arjen vuoropuhelun koimme kaikkein merkittävämmäksi tekijäksi edunvalvonnassa. Haluamme tehdä tunnetuksi omaa luottamustehtäväämme, yrittämistä ja Joensuuta. Arjen vuoropuhelukumppanit löytyvät niin jäsenistöstä, sisaryhdistyksistä, kaupungin henkilöstöstä, aluejärjestöstä, muista järjestöistä kuin myös joensuulaiset. Arjen vuoropuhelun tarkoituksena on saada ja jakaa tietoa siitä, mitä arjessa on menossa eri tahoilla. Tätä kautta on mahdollista tunnistaa myös uudet yrittämisen tarpeet.

Nostolla tarkoitetaan onnistumisten jakamista ja nostamista näkyville arjen tekoina. Nostoja voidaan tehdä niin palkitsemisilla kuin myös arjessa kokemusten, onnistumisten ja kokeilujen jakamisella ja osaamisen nostamisella esiin.  Nostot edesauttavat sitä, että niin yrittäjät kuin aluekin saa osakseen ymmärrystä siitä, ettei täällä ihan pikkuasioita piiperretäkään. Tunnistamme, että Joensuussa on osaamista paljon enemmän kuin sitä näytetään – ja tämän me haluamme näkyviin pala kerrallaan. Toisaalta, kun kehittämistarpeita tunnistetaan, viedään niitäkin eteenpäin. Yhtenä erityisenä nostamisen kohteena tunnistamme pienten yritysten äänen eteenpäin viemisen, onhan jäsenistöstämme suurin osa yksin- tai pienyrittäjiä.

Näkökulmia on aina vähintään kaksi, monesti vielä enemmän. Näkökulmien tarkastelu ei tarkoita puolien ottamista, vaan ymmärtämään saattamista. Eri näkökulmia tarkastelemalla löytyvät ratkaisut, jotka ovat tasaisia kaikille osapuolille. Erilaisia näkökulmia tullaan saamaan jo edellä kuvatussa arjen vuoropuhelussa ja nostoissa, ja näkökulmien rooli jatkuu myös jäljellä oleviin kohtiin.

Edunvalvontamalli tarjoaa mahdollisuuden sovitteluun. Sovittelukin voidaan nähdä laajempana käsitteenä kuin vain eskaloituneiden tilanteiden siivoamisena. Sovittelua on myös erilaisten näkökulmien yhteen tuominen ja ratkaisujen hakeminen.

Yhdessä olemme enemmän, ja saadaan aikaan enemmän. Tunnistamme oman rajallisuutemme, mutta osaamme hyvin saattaa ihmisiä yhteen. Yhteistyö ulottuu kaikille tahoille, joita olemme edellä luetelleet sekä muihin sidosryhmiin, joita ei vielä ole mainittu. Resurssien yhdistäminen hetkellisestikin tuo mahdollisuuksia tehdä tarvittavissa paikoissa pidempiä loikkia. Paikallisyhdistyksenä ruohonjuuritason yrittämisen mahdollisuuksia parantavat teot ovat niitä, joita erityisesti teemme ja joihin haluamme panostaa.

Miten edunvalvonta on meille näyttäytynyt kuluvan vuoden aikana? Olemme tiivistäneet yhteistyötä Joensuun kaupungin kanssa. Tapaamme tällä hetkellä kerran kuukaudessa ja keskustelemme yrittäjyyteen ja elinkeinoelämään liittyvistä ajankohtaisista asioista. Asioita, mitä voidaan heti ratkaista, ratkaistaan. Yksi tärkeimmistä asioista säännöllisissä tapaamisissa on se, että meillä on nyt yhteinen ymmärrys siitä, mikä on yrittäjyyden merkitys Joensuussa. Työvoiman riittävyys huolettaa myös yrityksiä, johon vastauksemme on edunvalvonnan näkökulmasta mm. oppilaitosten ja opiskelijoiden yhteensaattaminen jäsentemme kanssa. Näiden lisäksi tiedostamme ja välitämme viestiä yrittäjien arkea vaikeuttavista tekijöistä, jotta riittävän isolla taholla asioihin saataisiin muutosta.

Huomasitteko muuten, että Joensuu oli Itä-Suomen yrittäjäystävällisin kunta omassa kokoluokassa toukokuussa julkistetussa kuntabarometrissä?

Katja Kareinen
Puheenjohtaja
Joensuun Yrittäjät ry