Konkurssien määrä kasvaa myös teollisuudessa
Konkurssia useammin liiketoiminta lopetetaan hallitusti muulla tavalla. Joka vuosi toimintansa päättää noin 50 000 yritystä. Kuva: Getty Images
20.8.2024 klo 09:28
Uutinen

”Ei helpotusta tulevina kuukausina” – Konkurssikurimus valtaa alaa myös teollisuudessa

Yrittäjien asiantuntija peräänkuuluttaa hallitukselta työmarkkinauudistuksia.

Konkurssien määrä jatkaa korkealla tasolla. Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa laitettiin vireille 225 konkurssia, kun kesäkuussa hakemusten määrä oli 252.

Vireille laitettujen konkurssien määrä on lähes sama kuin vuoden 2023 heinäkuussa. Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssien määrä oli 14 prosenttia suurempi kuin sitä edeltäneenä 12 kuukauden ajanjaksona.

– Yritysten tilanne ei ole kuitenkaan vielä helpottumassa. Arviomme mukaan konkurssiuhkaisten maksukehotusten ja konkurssihakemusten määrät pysyvät korkealla tasolla vielä ainakin seuraavat kuukaudet, Toivonen kertoo. Rakennusliikkeet ovat edelleen vaikeuksissa, mutta konkursseja on odotettavissa myös teollisuuden ja palvelun sektoreilta, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo.

Katse hallituksen suuntaan

Heinäkuussa konkursseja laitettiin vireille eniten muiden palveluiden ja rakentamisen toimialoilla. Muiden palveluiden toimialalla pantiin vireille 91 konkurssia ja rakentamisen toimialalla 41 konkurssia. Määrä on kasvussa nyt myös teollisuudessa.

– Konkurssien suuri määrä on tällä hetkellä seurausta Suomen hitaasta talouskasvusta. Tästä syystä hallituksen tulee toteuttaa suunnitellut työmarkkinauudistukset, tehdä uudistuksia työvoiman määrän ja liikkuvuuden lisäämiseksi sekä purkaa yritystoiminnalle ja kasvulle haitallista sääntelyä, Toivonen jatkaa.

Konkurssia useammin liiketoiminta lopetetaan hallitusti muulla tavalla. Joka vuosi toimintansa päättää noin 50 000 yritystä. Tänä vuonna määrällisesti eniten yrityksiä on lopettanut ”ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta” -toimialalla. Seuraavaksi eniten yrityksiä lopetti kaupan ja rakentamisen toimialoilla.

Uusia yrityksiä perustetaan edelleen enemmän kuin niitä lopetetaan. Huhti-kesäkuussa toiminnan aloitti lähes 14 200 uutta yritystä. Aloittaneita yrityksiä oli vuoden 2024 huhti-kesäkuussa 8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus