YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ei ihme jos ketuttaa: 15–20 prosenttia tekijöistä on koko ajan poissa
Kampaamoyrittäjä kokee välillä toimivansa vain maksuautomaattina, kun äitiyslomalla olevaa työntekijää ei nähdä vuosikausiin. BeautyHair Sirpa Mansnerin yrittäjä haluaisi tasa-arvoa kustannusten kattamiseen.
Lisäksi BeautyHair Sirpa Mansnerin toimitusjohtaja Nina Olander-Villegas penää muutosta asennepuolelle, että myös isät jäisivät välillä hoitamaan sairasta lasta kotiin.
Hallituksen odotetaan keskustelevan keinoista uudistaa perhevapaajärjestelmää kuun lopulla budjettineuvotteluissa.
Suomen Yrittäjät esitti toukokuussa keinoja perhevapaajärjestelmän uudistukseen. Hoitovapaasta ja raskauden aikaisista lyhyistä sairauspoissaoloista aiheutuu noin 145 miljoonan euron kustannukset vuodessa. SY:n mukaan nämä kustannukset tulisi korvata yrityksille verovaroista. Järjestö vaatii myös tasapuolisuutta mahdollisuuteen pitää perhevapaata.
– Suomen perhevapaajärjestelmä on kohtuuton yrittäjille. On väärin, että yrittäjä on muiden perhevapaiden maksumies, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
”Todelliset kustannukset noin 17 000 euroa”
Yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle nettona noin 8 000 euroa. Siinä on otettu huomioon 2017 voimaan tullut 2 500 euron kertakorvaus.
– Kun otetaan huomioon raskaudenaikaiset sairauspoissaolot ja sairaan lapset hoitamisesta aiheutuvat poissaolot, kustannus on paljon enemmän. Näkemässäni laskelmassa puhutaan 17 000 eurosta per lapsi, Nina Olander-Villegas huomauttaa.
Yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos kuusi vuotta sitten, ja tytär astui äitinsä saappaisiin. Yritys työllistää 100 työntekijää, joista vain viisi on miehiä.
– Yrityksemme työntekijöille syntyy keskimäärin 12 lasta vuosittain. Tämä tarkoittaa, että noin 15–20 prosenttia tekijöistä on koko ajan poissa joko äitiysvapaalla, hoitovapaalla tai sairasta lasta hoitamassa. Kustannuksia syntyy, kun aina pitää kouluttaa uusi henkilö, kun äiti jää äitiyslomalle.
Yrittäjien Pentikäisen mukaan on oikein, että vanhempi hoitaa sairasta lasta kotona, mutta on väärin, että kulut maksaa yrittäjä. Tämä valuvika vaikeuttaa nuorten naisten työllisyyttä.
Yritystä voi uhata jopa kassakriisi, kun yritys maksaa palkan poissaolevalle työntekijälle ja saa vasta myöhemmin korvauksia Kansaneläkelaitokselta.
Naisvaltaiset alat haluavat tasa-arvoa kustannuksiin
Yrityksen perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Sirpa Mansnerin mukaan perhevapaa-asia on koko alalle todella tärkeä.
– Kun nuori yrittäjä aloittaa kampaamoliiketoiminnan, työntekijän palkkaaminen on suuri riski, sillä henkilön jääminen äitiyslomalle muodostaa valtavan suuren loven siihen liiketoimintaan.
– Helposti kustannuksia vähätellään julkisuudessa ja lasketaan ainoastaan äitiyslomakorvaukset. Mutta todellisuudessa jo raskausaikana tulee todella paljon sairauslomia, hyvin äkkiä voi olla jopa 60 sairauslomapäivää ennen kuin lapsi on syntynyt, Olander-Villegas kertoo heidän kokemuksistaan.
Ei pakkokiintiöille – vain reilu puolet yrittäjistä perhevapaalla
Perhevapaakeskustelussa on esitetty, että isille ja äideille tulisi pakkokiintiöt ja perheiden mahdollisuuksia valita kotiin jäävä rajoitettaisiin. Suomen Yrittäjät ei kannata tätä.
– Pienen yrityksen toiminta on usein riippuvaista äidin tai isän panoksesta. Siksi perheillä pitää olla mahdollisimman laaja mahdollisuus valita, kuka jää lasta hoitamaan, Mikael Pentikäinen sanoi toukokuisessa tiedotteessa.
Nykyjärjestelmää on niin jäykkä, että vain 54 prosenttia yrittäjistä on pystynyt pitämään lapsensa syntymän yhteydessä perhevapaata. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien loppuvuonna 2016 tekemästä kyselystä.
Suomen Yrittäjien laskelmien mukaan noin puolet perhevapaiden kuluista työnantajalle syntyy päivistä, jolloin työntekijä on kotona hoitamassa alle kymmenvuotiasta sairasta lasta. Päiviä on arvioitu olevan keskimäärin viisi vuodessa lasta kohden. Näitä tilapäisen hoitovapaan kustannuksia ei korvata työnantajille.
Riikka Koskenranta