YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Eija Huttunen perusti TuntoPubin, joka tarjoaa tuntoaistia ruokkivaa kosketushierontahoitoa – ”Ihmisillä on valtava kosketusvaje”
Yrittäjä Eija Huttusen mukaan yhteiskunnassamme on unohdettu tuntoaisti ja se, kuinka suuri merkitys kosketuksella on ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
Kuopion keskustassa sijaitsee erikoista nimeä kantava paikka: TuntoPub. Kyseessä ei ole kuitenkaan kapakka, vaan tuntoaistia ruokkivaa ja vaikuttavaan kosketukseen perustuvaa hierontaa tarjoava hyvänolonkeskus.
TuntoPub-konseptin ja tuntologikoulutuksen on kehittänyt yrittäjä Eija Huttunen.
– Ihmisillä on valtava kosketuksen tarve ja kosketusvaje. Yhteiskunnassa on unohdettu se, kuinka suuri merkitys tuntoaistillamme on ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Korona-aika sai meidät kuitenkin ymmärtämään paremmin kosketuksen merkityksen, Huttunen sanoo.
Hänen mukaansa stressi ja riittämättömyyden tunne ovat lisääntyneet kiihtyvässä digimaailmassa.
– TuntoPubissa ihminen pysähtyy itsensä äärelle. Hoito aktivoi parasympaattista hermostoa, kehon rauhoittumisjärjestelmää, joka laskee stressitasoja ja rentouttaa.
Uudenlainen kosketuskulttuuri
Vuonna 2018 Huttunen ryhtyi kehittämään tuntoaistia ja läsnäoloa painottavaa hoitokonseptia, jota hän tarjoaa perustamassaan TuntoPubissa.
– Tavoitteenani on luoda yhteiskuntaan uudenlaista kosketuskulttuuria.
Erilaisia hierontoja on tarjolla runsaasti. Kuinka TuntoPubin hieronta eroaa muista?
– Kosketus on kevyempää ja hitaampaa kuin perushieronnat yleensä ovat, mutta samalla se menee syvemmälle. Siinä on painalluksia, pysähdyksiä ja sivelyitä. Hieronta on mielen kosketusta ihon kautta, Huttunen kertoo.
Myös eteerisiä öljyjä voidaan käyttää lisäämään hoitovaikutusta.
Hänen mukaansa tuntologi hiljentää ihmisen itsensä äärelle niin, että tämä rentoutuu ja voimaantuu parasympaattisen hermoston aktivoituessa.
TuntoPubiin voi pistäytyä arjen keskellä vaikka kesken työpäivän tai shoppailun. Aika on hyvä silti varata etukäteen. Asiakas voi valita kosketushieronnaksi käsi-, jalka-, pää- tai kasvohieronnan.
Korville saa halutessaan kuulokkeet, joista tulee rentouttavaa musiikkia.
Kosketusvaje voi oireilla alakuloisuutena
Huttunen on työskennellyt pitkään hoitoalalla.
– Pohdin vuosien varrella, miksi yhteiskunnassamme kaikki muut aistit tulevat yliruokituiksi, mutta tuntoaistia hoidetaan vain sivutuotteena. Koin vahvasti, että asia pitää korjata.
Jos kosketusvajetta ei tunnista, se voi oireilla Huttusen mukaan esimerkiksi alakuloisuutena, ärtyisyytenä ja kiukkuna.
Jos kosketuksen merkitys sivuutetaan, sen seurauksena ihminen saattaa hakea väärällä tavalla tyydytystä muiden aistien kautta.
– Kun on vaille jäämistä kosketuksessa, ihminen voi hakea tyhjään oloon täytettä esimerkiksi makuaistin kautta ja syödä liikaa.
Ja päinvastoin: kun huolehtii kosketustarpeestaan, se kasvattaa Huttusen mukaan resilienssiä.
– Kun saat säännöllisesti kosketuksesta mielihyvää, ”kuminauhasi” joustaa paremmin.
Huttunen muistuttaa, että iho on ihmisen suurin elin ja tutkimuksissakin on todettu kosketuksen alentavan stressihormonien tasoa. Tällä on havaittu olevan merkitystä muun muassa oppimiselle ja keskushermoston kehitykselle.
Kosketusta kaipaa jokainen, mutta tietyillä ihmisryhmillä, kuten sinkuilla ja laitoshoidossa olevilla tai yksinäisillä vanhuksilla, voi olla erityisen suuri vaille jäämisen kokemus.
– Myös teinillä keho voi huutaa kosketusta, mutta hän ei kuule sen ääntä. TuntoPubissa on teininkin helppo ojentaa vaikka käsi hierottavaksi.
Tuntologin voi tilata kotiin
Huttunen vetää tuntologikoulutusta, johon osallistuu pääosin hoitoalan työntekijöitä, kuten lähihoitajia ja kosmetologeja. Koulutuksessa he oppivat, kuinka he voivat ottaa läsnä olevan ammatillisen hoitavan kosketuksen luontevaksi osaksi omaa työtään.
– Koulutuksessa jalostetaan hoitavia käsiä. Heidän työnsä muuttuu syvällisemmäksi ja kokonaisvaltaisemmaksi, kun he ottavat tuntoaistin siihen mukaan.
Tuntologin voi myös tilata kotiinsa tai sairaalaan antamaan hoitoja.
Toistaiseksi Kuopiossa sijaitseva TuntoPub on ainoa laatuaan. Huttusen haaveena on, että saman ketjun paikkoja perustettaisiin eri puolille Suomea sitä mukaa kun tuntologeja valmistuu koulutuksesta.
Korona-aika kirkasti kosketuksen merkitystä
Eija Huttunen on koulutukseltaan perushoitaja, erikoiskosmetologi ja ammatinopettaja. Hän on toiminut 18 vuotta hoitolayrittäjänä. Nuorena hoitajana hän ehti tehdä kymmenen vuotta myös sairaalatyötä, josta puolet kului kehitysvammaisten ja toinen puolikas vanhusten kanssa.
Aivan ensimmäisen TuntoPubin Eija Huttunen perusti Hämeenlinnaan muutama vuosi sitten. Pian tuli korona, ja paikka jouduttiin sulkemaan. Vaikka korona teki hetkellisesti hallaa yritykselle, Huttunen näkee epidemiassa myönteisiäkin puolia.
Kun korona heitti ihmiset eristyksiin, kirkastui yhteyden ja myös kosketuksen tarpeen merkitys.
– Vaille jäämistä ei korona-ajan jälkeen ole tarvinnut selittää ihmisille, koska he ymmärtävät sen tuon ajanjakson myötä muutoinkin.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Milla Rautiainen
milla.rautiainen@yrittajat.fi