YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ekonomisti analysoi Donald Trumpin voiton seurauksia: ”Ennalta-arvaamattomia kauppapoliittisia vaikutuksia”
Asiantuntijan mukaan Donald Trumpin valinta lisää epävarmuutta, mutta moni asia pysynee ennallaan.
Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi on otettu vastaan ristiriitaisesti. Uutisoimme aiemmin Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen mietteistä.
Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom arvioi, että Trumpin valinnalla on väistämättä seurauksia kauppasuhteisiin.
– Suomen vienti Yhdysvaltoihin on kasvanut selvästi viime vuosina, ja vuonna 2023 Yhdysvallat oli Suomen tärkein yksittäinen tavaravientimaa. Yhdysvalloilla on myös keskeinen rooli turvallisuuspolitiikassa. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi vaikuttaa suuresti sekä Suomen kauppasuhteisiin että turvallisuuspoliittiseen asemaamme, Ohlsbom arvioi.
Hän uskoo, että kauppapolitiikasta tulee vaikeammin ennustettavaa.
– Trumpin valinnalla tulee olemaan merkittäviä, osin myös ennalta-arvaamattomia kauppapoliittisia vaikutuksia. EU:n yhtenäisyys ja sen johdolla käytävien kauppapoliittisten neuvotteluiden tärkeys korostuvat entisestään Trumpin valinnan myötä. Jos neuvotteluissa ei onnistuta, Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi pahimmillaan vaikeutua merkittävästi.
“Trumpin valinta tarkoittaa voimakasta muutosta varsinkin Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa sekä riskiä horisontaalisista, kaiken kattavista tariffeista.”
Roope Ohlsbom, Yrittäjät
Kiina-suhde puhuttaa
Trumpin tiedetään kannattavan merkittäviä lisätulleja etenkin kiinalaisille tuotteille. Vielä on epäselvää, miten Trumpin ajama ”Amerikka ensin” -politiikka näkyy kauppasuhteissa muiden maiden kanssa.
– Trumpin valinta tarkoittaa voimakasta muutosta varsinkin Yhdysvaltain ja Kiinan suhteissa sekä riskiä horisontaalisista, kaiken kattavista tariffeista. Myös kongressin kokoonpano vaikuttaa merkittävästi Yhdysvaltain Kiina-politiikkaan. Jatkossa Yhdysvallat voi olla Kiinan suhteen vielä aiempaakin tiukempi, jos amerikkalaisten työpaikkojen tai maan geopoliittisten intressien koetaan olevan uhattuna.
Ohlsbom pitää mahdollisena, että korkeilla tulleilla uhkailun tarkoituksena on pitää Kiina varpaillaan paremman neuvotteluaseman toivossa.
– Ei ole lainkaan mahdotonta, että kovista vaalipuheista huolimatta Yhdysvallat ja Kiina päätyisivät jonkinlaiseen molempien riskejä minimoivaan kauppapoliittiseen aikalisään, hän arvioi.
Kauppapolitiikkaa suuremmat vaikutukset kohdistuvat ekonomistin mukaan turvallisuuspolitiikkaan. Ohlsbomin mukaan Trumpin valinta nostaa tapetille Yhdysvaltain sitoutumisen Natoon ja Ukrainan tuen jatkumisen.
– Tämä tulee vaikuttamaan globaaliin vakauteen ja Yhdysvaltojen rooliin maailmanpolitiikassa. Trumpin myötä kasvava epävarmuus voi myös lisätä Suomen maariskiä. Jos USA:n antamat turvatakuut kyseenalaistettaisiin, sijoittajat voivat katsoa karttaa ja miettiä, ovatko heidän pitkän aikavälin sijoituksensa turvassa Suomessa.
Moni asia ei muutu
Yrittäjien ekonomisti uskoo, että Yhdysvaltojen sisällä huomio säilynee kotimarkkinataloudessa sekä maan teollisten tuotantoketjujen ja kriittisten toimialojen tukemisessa.
– Protektionistinen teollisuuspolitiikka saa joka tapauksessa jatkokauden. Samoin geopolitiikka on jatkossakin päätöksenteon keskiössä, ja turvallisuuspolitiikalla pyritään edelleen palvelemaan USA:n teollisia ja kauppapoliittisia tavoitteita.
Ohlsbom huomauttaa, että Yhdysvaltojen presidentinvaalien vaikutuksia on usein yliarvioitu.
– Euroopan viime vuosien vaalien perusteella, suuresta vaalikohinasta ja vastakkainasettelusta huolimatta, populistisetkin hallitukset ovat useimmiten asemoituneet lopulta käytännön politiikassaan odotettua keskemmälle.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi