YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Konkurssien määrä on kovassa kasvussa
Konkurssien määrä kasvoi heinäkuussa selvästi vuoden takaisesta. Heinäkuussa 224 yritystä ajautui konkurssiin. Viime vuoden heinäkuussa luku oli 148. Kuva: Getty Images

Ekonomisti järkyttyi konkurssien määrästä: ”Viimeksi yhtä synkkä heinäkuu vuonna 1997”

Konkurssikehitys on Suomen Yrittäjien pääekonomistin mukaan ”karmea”.

Tilastokeskuksen tuoreet tiedot kertovat synkästä konkurssitilanteesta. Heinäkuussa konkursseja tehtiin enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1997 kesän.

Suomen Yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan tänä vuonna ylitetään 3 000 konkurssin määrä ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen.

– Korot, kustannukset ja kasvukivut näkyvät, hän tiivistää.

Konkurssien määrä kasvoi heinäkuussa selvästi vuoden takaisesta. Heinäkuussa 224 yritystä ajautui konkurssiin. Viime vuoden heinäkuussa luku oli 148.

– Viimeksi yhtä synkkä heinäkuu nähtiin vuonna 1997, Brotherus sanoo.

Tammi-heinäkuun aikana laitettiin vireille yhteensä 1864 konkurssia, mikä on suurempi määrä kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen vastaavana aikana.

”Kannattaa hakea apua aikaisessa vaiheessa”

Yritysten vaikeudet kertovat Brotheruksen mukaan pitkittyneestä heikosta taloustilanteesta. Korkeita lukuja eivät selitä enää vain koronatuet, jotka aiheuttivat aikanaan konkurssipatouman.

– Konkursseissa loppuvuoteen liittyy huolia etenkin rakennusalalla, missä asunto- ja korjausrakentaminen kärsivät korkojen ja kustannusten noususta. Tänä vuonna tullaan ylittämään 3 000 konkurssin rajapyykki ensimmäisen kerran vuoden 2013 jälkeen, Brotherus ennakoi.

Konkurssien huippu osui alkuvuoteen, mutta taso on jäänyt selvästi normaalia korkeammalle tasolle. Brotheruksen mukaan nyt tarvitaan malttia velkojilta.

– Pitää katsoa yrityksen kokonaistilannetta. Toisaalta yrittäjän kannattaa hakea apua aikaisessa vaiheessa esimerkiksi Yrittäjän talousavun kautta ennen kuin ongelmat kertautuvat. Konkurssi on aina valtava isku yrittäjälle ja myös yrityksen koko henkilökunnalle, hän huomauttaa.

Brotherus lisää, että lainsäädäntö on liikkunut viime vuodet armollisempaan ja järkevämpään suuntaan, eikä yrittäjä joudu enää ikuiseen velkavankeuteen.

– Maksujärjestelyt mahdollistavat uuden startin kohtuullisessa ajassa. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen