EKP aikonee nostaa ohjauskorkoa vielä heinäkuussa
Kuva: Getty Images
17.7.2023 klo 14:28
Uutinen

EKP:n heinäkuun korkosuunnitelmat paljastuivat – Käänne voi olla lähellä

Euroopan keskuspankki aikoo jatkaa korkojen nostamista heinäkuussa, mutta sen jälkeen suunta voi muuttua.

Euroopan keskuspankin tavoite inflaation painamisesta kahteen prosenttiin edellyttänee uusia koronnostoja. Muun muassa Kauppalehti kertoo EKP:n neuvoston jäsenten yksimielisyydestä uusista koronnostoista.

Kesäkuussa EKP nosti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Tämän seurauksena talletuskorko on nyt 3,5 prosentissa.

Markkinoilla ennakoidaan, että vastaava koronnosto on edessä heinäkuun lopussa, kun seuraava korkokokous järjestetään. EKP aikoo näin pitää kiinni tiukasta inflaatiotavoitteestaan. Merkkejä inflaation tasoittumisesta on kuitenkin jo saatu. Tilastokeskuksen raportoiman yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli toukokuussa 6,1 prosenttia. Laskua huhtikuussa oli yksi prosentti. Suomen vastaava inflaatio oli toukokuussa viisi prosenttia.

Neljän prosentin ohjauskoron tasolla on oltu viimeksi vuonna 2008, jolloin Yhdysvalloista alkaneen finanssikriisin laineet iskivät kovaa myös Eurooppaan. Kuluvalla vuosituhannella eurooppalainen ohjauskorko on ollut korkeimmillaan 4,75 prosentissa. Tuolloin elettiin vuosituhannen alkua.

Euribor hipoo neljää prosenttia

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pitää markkinakatsauksessaan mahdollisena, että EKP lopettaa koronnostot heinäkuuuhun. Tämä edellyttäisi inflaatioennusteen tarkistamista alaspäin. Lisäksi ilmassa pitäisi olla merkkejä koronnostojen vaikutuksista työmarkkinoihin. Von Gerichin mukaan riskejä on kuitenkin aikaisempaa enemmän siihen, että korot nousevat vielä lisää.

EKP:n tiukkaa linjaa saattaa pehmentää Saksan ja muidenkin euromaiden synkkenevä taloustilanne.

Kesäkuussa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde viestitti, että korkopäätöksestä oli korkopolitiikasta päättävässä neuvostossa laaja yhteisymmärrys. Suomea neuvostossa edustaa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Muun muassa asuntolainoissa suosittu 12 kuukauden euribor-korko on tällä hetkellä noin 3,9 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuntolainoista maksetut korot ovat vuoden aikana nousseet peräti 256 prosenttia.

Yhdysvalloissa keskuspankki FED päätti kesäkuussa pitää ohjauskoron ennallaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus