YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Elina Louerannan verkkokauppa oli lähellä kansainvälistä menestystä, kun burnout iski: ”Minusta ei siihen ollut, joten päätin downshiftata”
Naisten vaatteisiin erikoistuneen Biancaneven liiketoiminta on myynnissä. Yrittäjä Elina Loueranta oppi huolehtimaan hyvinvoinnistaan kantapään kautta.
Vuonna 2016 yrittäjä Elina Louerannalla oli täysi tohina päällä. Biancaneven vuonna 2006 perustanut Loueranta oli valittu vuoden nuoreksi yrittäjäksi Pirkanmaalla. Hänen naistenvaatteisiin keskittyvä verkkokauppansa oli kovassa kasvussa.
Loueranta huomasi jo tuolloin, ettei kaikki ole kunnossa jaksamisen kanssa, mutta yrityksen kasvattaminen oli etusijalla. Yrittäjä saattoi painaa töitä aamuneljästä yhteentoista illalla.
”Viimeinen niitti” tuli vuonna 2019, kun Louerannan piti tehdä päätös yrityksen viemisestä kansainvälisille markkinoille.
– Uupuminen oli ilmoilla jo vuonna 2013, mutta vielä silloin en sitä ymmärtänyt. Vuonna 2019 tuli sitten täydellinen burnout.
Jo ennen kansainvälistymissuunnitelmia Louerannan yritys oli päässyt Amazonin vendor-ohjelmaan, jonka myötä verkkokauppajätti osti suoraan Biancaneven tuotteita valikoimiinsa. Japanin markkinoille yritys pääsi Rakuten-verkkokaupan kautta.
– Jos olisin jaksanut painaa edelleen kaasua, olisimme voineet päästä maailman huipulle. Minusta ei siihen ollut, joten päätin downshiftata, Loueranta sanoo.
Oletko tutustunut Yrittäjän jaksamisoppaaseen? Lataa opas maksutta tästä.
Liiketoiminta myyntiin
Jokin aika sitten Loueranta päätti laittaa Biancaneven liiketoiminnan ja brändin myyntiin.
– Sitä olisi kannattanut harkita jo aikoja sitten, mutta ajattelin, etten voi luopua elämäntyöstäni. Se on ollut kuin esikoislapsi. Nyt olen kuitenkin täysin valmis luopumaan. Päätin, että haluan mieluummin jatkaa elämää ja panostaa itseeni kuin lähteä kasvattamaan yritystä.
“Se on ollut kuin esikoislapsi. Nyt olen kuitenkin täysin valmis luopumaan.”
Elina Loueranta, yrittäjä
Burnoutin jälkeen yrittäjä myönsi itselleen, ettei verkkokaupan pyörittäminen ollut sittenkään sitä, mitä hän haluaa tehdä.
– Se ei innosta minua samalla lailla kuin vaatteiden tekeminen mittatilaustyönä. Olin 13-vuotias, kun tein ensimmäiset puvut omalle muodostelmaluistelujoukkueelleni.
Sittemmin Loueranta opiskeli itsensä pukuompelijaksi ja jatkoi opintojaan ammattikorkeakoulussa vaatesuunnittelulinjalla. Hän on tehnyt pukuja etenkin taitoluistelijoille, voimistelijoille ja fitness-urheilijoille.
– Olen todennut, että olen ennen kaikkea käsillä tekijä enkä tietokoneen näpyttelijä, vaikka verkkokauppa olikin takavuosina haaveeni. Kun koronavuosien jälkeen palasin tekemään jälleen mittatilaustöitä, huomasin, että käsityö ja kaavoittaminen on minun juttuni. Siinä näen heti valmiin lopputuloksen.
”Olisin seissyt päälläni asiakkaan takia”
– Nyt tiedostan omat rajani paljon paremmin. Ennen olisin seissyt vaikka päälläni asiakkaan takia. Nyt osaan sanoa ei. Tunnistan paremmin, kun täytyy levätä.
Loueranta uskoo, että takavuosien paha uupuminen tulee vaikuttamaan häneen pitkään. Opetuksena on ollut se, että omaa hyvinvointia ei kannata laiminlyödä.
Hyvinvoinnin parantamisessa on auttanut muun muassa koiran hankkiminen ja lisääntynyt liikunta luonnossa.
Syyskuussa Louerannan perhe muuttaa Italiaan. Loueranta tekee sopimusasiakkailleen jonkin verran mittatilaustöitä, mutta aikoo keskittyä myös itseensä. Ennen lähtöä hän toivoo löytävänsä ostajan yrityksen liiketoiminnalle.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi