YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Elinvoimateko #6 Keski-Suomen Yrittäjät: Vauhtia elinvoimaan yritysvaikutusten arvioinnilla
Keskisuomalaiset toimijat lähtivät vuosi sitten laajalla joukolla hakemaan lisää vauhtia maakunnan elinvoimaan ja tunnettuuteen. Keski-Suomen elinvoimalupauksella sitouduttiin yhdessä edistämään yrittäjäystävällistä ilmapiiriä, joka näkyy myös tekoina sekä tulevaisuuden kasvua edistävinä valintoina toimintaympäristön kehittämisessä. Keski-Suomen Yrittäjät haluaa omana elinvoimatekonaan auttaa kuntia yritysvaikutusten arvioinnissa.
Kuntien päätökset vaikuttavat suoraan tai välillisesti yrityksiin. Suurin osa tehdyistä päätöksistä joko tukee tai heikentää yritysten menestymisen edellytyksiä. Yritysvaikutusten arviointi on keino, jolla parannetaan yritysten toimintaedellytyksiä. Kuitenkin vain noin neljäsosa kunnista arvioi päätöstensä yritysvaikutuksia.
- Kunnissa tehdään hienoa työtä elinvoiman eteen. Keski-Suomen kuntien sijoitus kolmantena kevään Kuntabarometrin tuloksissa kertoo, että monilla sektoreilla jo onnistutaan. Jostakin syystä yritysvaikutusten arviointi on kuitenkin toimintona sellainen, että se koetaan arjessa haastavaksi. Keski-Suomen Yrittäjien hallitus kannustaa kuntia rohkeampaan päätöstensä vaikutusarviointiin, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen.
Keski-Suomen Yrittäjät tarjoaa maakunnan elinvoimalupaukseen liittyvänä elinvoimatekona kunnille neljän etapin prosessin, jossa yritysvaikutusten arviointia tarkastellaan eri näkökulmista ja haetaan yhdessä ratkaisuja arjessa havaittuihin esteisiin ja hidasteisiin arvioinnin käytössä.
- Tutustumme hyviin käytänteisiin, yritysvaikutusten arvioinnin tueksi tuotettuihin materiaaleihin sekä työkaluihin ja pohdimme, kuinka ne istuisivat arkiseen päätösten valmisteluun kunnissamme. Osalla onkin niistä omakohtaista kokemusta jaettavaksi muillekin. Toivottavasti runsas joukko kuntia innostuu lähtemään prosessiin mukaan, kuvaa Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski kokonaisuutta.
Keski-Suomen elinvoimalupauksen allekirjoittivat ensimmäisellä kierroksella Gradia, JAMK, Jyväskylän yliopisto, Keski-Suomen Ely-keskus, Keski-Suomen kansanedustajat, Keski-Suomen kauppakamari, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen Yrittäjät, MTK Keski-Suomi sekä Poke. Kymmenkohtaisen lupauksen toteutumista seurataan säännöllisesti ja lupausta uudistetaan vuosikellon mukaisesti.
Vauhtia elinvoimaan – Keski-Suomen elinvoimalupaus
1. Toimiva vuoropuhelu: Toimijat sitoutuvat käymään arjessa elävää vuoropuhelua yrityskentän kanssa. Vuoropuhelulle rakennetaan malleja, joita kehitetään jatkuvasti. Sitoudumme edistämään myös pienten ja isojen yritysten välistä vuoropuhelua.
2. Sujuvat kaavoitus- ja lupaprosessit: Lupa- ja kaavoitusprosessien tulee olla sujuvia. Kaavahankkeissa yritysten näkemykset ja ajatukset huomioidaan valmistelun varhaisessa vaiheessa.
3. Sujuvat rahoitusprosessit: Teemme yhdessä tietoisesti työtä sen eteen, että kehittämis- ja investointirahoitus liikkuu jouhevasti kasvua tuottaviin hankkeisiin. Viestimme mahdollisuuksista ja sparraamme yrittäjiä hyviin hakemuksiin. Hakemukset ja maksatukset käsitellään niin nopeasti kuin mahdollista.
4. Yrittäjämyönteiset hankinnat: Edistämme monituottajuutta maakunnassa ja huomiomme hankintaprosesseissa pk-yritysten erityispiirteet. Jokainen organisaatio laatii pienhankintaohjeet ja pyrkii asettamaan kilpailuttamisen rajat mahdollisimman alas.
5. Osaava työvoima: Työskentelemme yhdessä sen eteen, että Keski-Suomi ja keskisuomalaiset yritykset ovat haluttuja paikkoja työskennellä. Rakennamme toimivia malleja oppilaitosten ja yritysten yhteistyölle, jonka tavoitteena on opiskelijoiden pääsy Keski-Suomen työmarkkinoille jo opiskeluaikana. Panostamme kansainvälisyyteen.
6. Jatkuva oppiminen ja polut yrittäjäksi: Huomioimme pk-yritysten ja yrittäjien tarpeet jatkuvan oppimisen strategisessa kehittämisessä sekä käytännön työssä koulutus- ja kehittäjäorganisaatioissa. Liitämme sujuvat yrittäjyyspolut osaksi jatkuvaa oppimista.
7. Yritysvaikutusten arviointi: Päätöksenteossa huomioidaan jatkuvasti vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin. Tukena yritysvaikutusten arvioinnissa käytetään Suomen Yrittäjien laatimaa käsikirjaa.
8. Yrittäjyyteen kannustaminen: Toimijat sitoutuvat edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä. Seuraamme Kuntabarometrin, Elinvoimabarometrin sekä Työvoimabarometrin tuloksia ja laadimme toimenpiteitä tulosten pohjalta.
9. Maakunnan edunvalvontatavoitteet: Toimijat sitoutuvat edistämään maakunnan yhteisiä edunvalvontatavoitteita omissa viiteryhmissään ja viestinnässään.
10. Sitoudumme yhteistyöhön TKKI-toiminnassa: Tavoitteena tulosten suurempi vaikuttavuus ja hyödynnettävyys.
Lisätietoja:
Sanna-Mari Jyräkoski, Keski-Suomen Yrittäjät, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi, p. 050 563 7780