YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Energiaviraston käsittelyssä on noin 700 sähköhyvityshakemusta.
Energiaviraston käsittelyssä on noin 700 sähköhyvityshakemusta. Kuva: Getty Images

Energiavirasto valmis pistokokeisiin, jos sähköhyvitystä haetaan epäilyttävin perustein – Omakotitalon liiallinen kulutus voi soittaa kelloja

Energiavirastolta odotetaan lähiaikoina ensimmäisiä päätöksiä yrittäjien sähköhyvityksistä.

Energiaviraston mukaan yli 700 yrittäjää on tähän mennessä hakenut sähköhyvitystä viime vuoden marras-joulukuulta ja tämän vuoden tammikuulta.

Viime maaliskuussa voimaan astuneen lain mukaan sähköhyvitystä voidaan maksaa takautuvasti myös toiminimiyrittäjille yksityiskäytön osuudesta.

Y-tunnuksellaan sähkösopimuksen solminut loppukäyttäjä voi saada sähköhyvitystä, jos kyseessä on kuluttajansuojalain mukaan kuluttajaksi luokiteltava luonnollinen henkilö ja hankitusta sähköstä yli puolet on kohdistunut yksityiseen käyttöön. Näin ollen hyvitystä voi saada esimerkiksi yrittäjä, joka harjoittaa liiketoimintaa toiminimellä pääasiassa kotoa käsin ja on tehnyt kotitaloutensa sähkösopimuksen henkilötunnuksen sijaan y-tunnuksella. Osakeyhtiöt, asunto-osakeyhtiöt, osuuskunnat tai yhdistykset eivät ole oikeutettuja hyvitykseen.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon näitä hyvitykseen oikeutettuja asiakkaita on. Tähän mennessä tulleet hakemukset ovat käsittelyssä. Päätöksiä emme ole vielä ehtineet tehdä, Energiaviraston johtaja Antti Paananen kertoo.

Pistokokeet mahdollisia

Energiavirasto on pyytänyt täydennyksiä osaan hakemuksista, koska ne ovat olleet puutteellisia.

– Hakijalla täytyy olla tiedossa, millainen sähkösopimus hänellä on. Hakemukseen on liitettävä kopio laskuista ja arvio siitä, millainen osuus kulutuksesta on yksityiskäyttöä ja mikä on yrityskäytön osuus.

Paanasen mukaan Energiavirasto luottaa ensisijaisesti hakijan sanaan.

– Kulutushan on saman mittarin takana. Yrittäjä joutuu samalla tavoin ilmoittamaan yksityiskäytön osuuden myös verottajalle. Katsomme kunkin hyvityskuukauden osalta erikseen, täyttyykö edellytys sähköhyvitykselle.

Tarvittaessa virasto tekee pistokokeita.

– Niillä voidaan tarkistaa asioita, jos hakemuksessa on jotain epäilyttävää tai se ei vaikuta uskottavalta.

Paanasen mukaan epäluuloa voi herättää esimerkiksi poikkeuksellisen iso omakotitalon sähkönkulutus.

– Jos sähkölämmitetyn talon kulutuksessa puhutaan kymmenistä tuhansista kilowattitunneista kuukaudessa, se ei vaikuta uskottavalta.

Ensin reklamaatio sähköyhtiölle

Energiavirasto avasi keväällä palvelun, jonka kautta kuluttajat voivat hakea päätöstä virheellisesti maksettuun tai kokonaan maksamatta jääneeseen sähköhyvitykseen.

Sähköhyvitys maksetaan sähköenergian arvonlisäverollisesta hinnasta, joka ylittää kuukausittaisen 90 euron omavastuun. Ylimenevästä osasta hyvitetään 50 prosenttia ja enintään hyvitystä voi saada 700 euroa kuukautta kohden.

Sähkön myyjää vaihtanut asiakas saa hyvityksen siltä myyjältä, jolta sähköä on ostettu hyvityskuukausien aikana. Energiavirasto neuvoo tarkistamaan tämän kyseiseltä sähkön myyjältä.

Y-tunnuksella sähkösopimuksen tehneiden on reklamoitava ensin omaa sähköyhtiötään ja vasta sen jälkeen käännyttävä Energiaviraston puoleen. Korjausvaatimus on lähetettävä 30 päivän kuluessa sen sähkölaskun eräpäivästä, jossa virhe sähköhyvityksessä on esiintynyt. Sähköyhtiön on annettava ilmoitus asiasta kuukauden kuluessa korjausvaatimuksen lähettämisestä.

Energiavirasto on viime aikoina ollut yhteydessä sähköyhtiöihin liittyen hyvityksen maksamiseen.

– Jos hyväksymme sähköhyvityshakemuksen, määräämme sähköyhtiön maksamaan kuluttajalle lain mukaisen hyvityksen. Tässä pitää ensin kuulla sähköyhtiötä. Varmistamme yhtiöltä myös, ettei se ole jo maksanut hyvitystä asiakkaalle.

Paananen ei osaa vielä sanoa, koska Energiavirasto antaa ensimmäiset päätökset hyvityksistä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna