YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ensimmäinen Hämeen kunnallisjohdon seminaari veti salin täyteen – uusia iltanuotioita tarvitaan
– Häme on sijoittunut kuntien ja maakuntien yrittäjämyönteisyyden ja elinvoimanbarometrien vertailuissa puoleen väliin tai sen alapuolelle. Tämän muuttaminen tarkoittaa yhdessä tekemistä ja luottamusta. Asioita, jotka ovat kriittistä pääomaa tulevalle hämäläiselle menestystarinalle. Siksi Hämeen liitto ja Hämeen Yrittäjät seisovat rinta rinnan hakemassa halutun tulevaisuuden rakennuspalikoita, maakuntajohtaja Toni K. Laine totesi avatessaan seminaaria Vanajanlinnassa keskiviikkona 11.10.
Ajatus maakunnallisen kunnallisjohdon tapaamisesta syntyi Hämeen Yrittäjien ja Hämeen liiton yhteisestä pohdinnasta. Alkumetreiltä lähtien päätettiin, että Kanta-Hämeen tapahtuma luo jatkumoa valtakunnalliselle ja vuosittain toistuvalle kunnallisjohdon seminaarille, joka kokoaa yhteen yli 1000 kuntapäättäjää, asiantuntijaa ja yrittäjää verkostoitumaan sekä keskustelemaan ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista. Kanta-Hämeen oma jatkumo veti lähes sata päättäjää paikalle, kaikista maakuntamme 11 kunnasta.
– Yrittäjät haluavat nähdä asioita uudesta tulokulmasta. Siirtyminen arvostelijan paikalta kumppanin ja yhteiskehittäjän paikalle on meille ratkaisevaa. Samalla tämä haastaa meitä uuteen tilanteeseen. Kitkerä kritiikki on helppoa ja samanaikaisesti hedelmätöntä. Yhdessä rakentaminen vaatii oikeaa tietoa, vahvaa näkemystä ja kyvykkyyttä kokonaisuuksia huomioiviin kompromisseihin. Siksi Hämeen Yrittäjien oli helppoa ja luontevaa ottaa koppia liiton kanssa uuden tradition luomisesta maakuntaan, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka kuvaili.
Seminaarin satoa
Johtaja Harri Jaskari (Suomen Yrittäjät) totesi, että Suomessa on noin 15 miljardin euron markkina, joka on käytännössä suljettu yksityisiltä yrityksiltä. Sillä operoivat kuntayhtiöt, joista osa kasvaa nyt vauhdilla. Samalla ne ovat tehneet kilpailutuksen välttämisestä myyntivaltin. Tämä ei ole veronmaksajien, julkisen talouden eikä elinvoiman lisäämisen näkökulmista järkevää.
Tutkimusjohtaja (vas) Annukka Pakarinen, toimitusjohtaja Tanja Paassilta, kunnanjohtaja Reijo Siltala ja muutosagentti Jarkko Koskinen pohdiskelivat elinvoimaa ja keskustelukulttuuria sen alustana Hämeen kunnallisjohdon seminaarissa. Keskustelijoita kirittämässä olivat Juha Haukka ja Harri Jaskari. Myönteisen keskustelun määrän todettiin lisääntyneen Hämeessä, vaikka kouluarvosanaksi panelistit antoivat tyydyttävän 7. Positiivisen ajattelun vaikutus reaalitalouteen tunnistettiin ja uusia iltanuotioita kaivattiin.
Nykyisyysselittäjä Petri Rajaniemi tarkasteli Hämettä ja Suomea laajalla kaarella. Yhdestä ihmisestä globaaliin kuvaan, tästä hetkestä menneeseen ja tulevaan – eli mistä on tultu, missä ollaan nyt ja mihin voidaan ajatella, että menemme seuraavaksi. Menneestä Petri nosti esiin pelikenttää muuttaneita tekijöitä, kuten Paloheimo, Standersköld, Wahren, Puolimatka, Kordelin ja Rosenlew. Koskenlaskija ei ole tuotesijoittelua, vaan osa Petrin eeppisen tarinan kaarta. Kuulijat tarttuivat Petrin innostavaan kuvaan halutusta tulevaisuudesta, jonka rakentajia meistä jokainen on.
Hankinta-asiantuntija Sanna Meronen-Vilenius esitteli kunnille ja hankintayksiköille tehtyä elinvoimatyökalua. Kahden kuluneen vuoden aikana kuntia on myös koulutettu hankintojen johtamiseen, viestintään itse hankinnan valmisteluun. Käydyssä keskustelussa nousi esiin tarve poikkihallinnollisen (kokonaisvaltaisen) ajattelun lisääntymiseen hankintoja tehdessä sekä ennakoivan markkinavuoropuhelun tarve ja merkitys. Esitys pisti Riihimäen Yrittäjien varapuheenjohtajan Erja Eiron kysymään: ”Miksi julkisten hankintojen tulee olla niin vaikeita, että niihin osallistumista joutuu yrittäjille kouluttajaan ja neuvomaan”.
Ensi vuonna kohdataan Forssassa
Ensi vuonna Hämeen kunnallisjohdon seminaari järjestetään 2.10. Forssassa. Tapahtuman tarkempi teema valitaan kuntien kanssa yhteiskehittämisellä ensi kevään aikana.