Huijarit voivat aktivoitua tällä viikolla, varoittaa Verohallinto.
Huijarit voivat aktivoitua tällä viikolla, varoittaa Verohallinto. Kuva: Getty Images
1.7.2024 klo 09:36
Uutinen

Ensimmäiset veronpalautukset tileille tällä viikolla – ”Huijarit voivat aktivoitua”

Verohallinto varoittaa huijausyrityksistä.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan aloittavansa vuoden 2023 veronpalautusten maksamisen keskiviikkona 3. heinäkuuta. Verottaja kertoo, että palautukset maksetaan päivän aikana ja rahojen tulisi näkyä tilillä aamulla. Jos näin ei tapahdu, tilanne kannattaa tarkistaa.

Veronpalautuksien saajien kannattaa olla tarkkana, sillä veronpalautusajan alkaessa huijarit saattavat aktivoitua. Verohallinnon nimissä on liikkunut erilaisia verotuspäätöksiin ja veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä, jotka voivat tulla tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse.

– Yhteistä huijausyrityksille on, että niissä pyydetään asiakasta antamaan pankki- tai henkilötietoja, Verohallinnon ylitarkastaja Juha Villman kertoo tiedotteessa. 

− Vaikka osa huijausviesteistä on hyvin aidon näköisiä, niissä olevia linkkejä ei pidä klikata. Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei koskaan ole linkkejä, eikä Verohallinto ikinä pyydä asiakkaalta pankkitietoja viestillä, Villman muistuttaa. 

Älä mene OmaVeroon linkin kautta

Kun asiakkaan verotus on valmistunut, Verohallinto lähettää asiakkaalle verotuspäätöksen, josta selviää mahdollisen veronpalautuksen tai jäännösverojen eli mätkyjen määrä. Verotuspäätös ilmestyy OmaVeroon. 

Verotuspäätöksestä tulee asiakkaalle lisäksi heräte sähköpostiin tai Suomi.fi-sovellukseen, jos hän on ottanut käyttöönsä sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit. Sähköpostiviestissä ei turvallisuussyistä ole linkkiä OmaVeroon, eli avatakseen päätöksen asiakkaan pitää kirjautua erikseen OmaVeroon. Jos Suomi.fi-viestejä ei ole ottanut käyttöön, verotuspäätös tulee myös paperikirjeenä kotiin.

Verohallinto neuvoo asiakkaita menemään Omavero-palveluun kirjoittamalla palvelun osoite www.vero.fi/omavero suoraan selaimen osoitekenttään.

”OmaVeroon ei siis kannata mennä hakukoneen ehdottaman linkin kautta, sillä huijarit ovat tehneet aidon näköisiä sivustoja, jotka ilmestyvät hakukoneen tuloksiin”, tiedotteessa opastetaan.

Ohjeet: Toimi näin, jos sait huijausviestin

  • Tuhoa viesti välittömästi. Älä avaa siinä olevia linkkejä.
  • Jos erehdyit antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla pankkiisi tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  • Jos erehdyit antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  • Jos erehdyit maksamaan epäilyttävän maksun, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  • Jos erehdyit antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Kun olet ensin ollut yhteydessä pankkiisi, tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Lähde: Verohallinto

Tilinumeroita puuttuu

Keskiviikkona veronpalautuksia saavat toiminimiyrittäjät, maataloudenharjoittajat ja heidän puolisonsa. Palautuksia maksetaan noin 210 000 asiakkaalle. Valtaosa suomalaisista saa palautukset joko elo- tai syyskuussa. 

Verohallinnolta puuttuu tällä hetkellä yli 48 000:n veronpalautuksia saavan tilinumero. Tämä koskee erityisesti nuoria, jotka saavat veronpalautuksia ensimmäistä kertaa. 

Myös muiden kannattaa tarkistaa, että tilinumero on oikein. Tilinumeron tarkistaminen, lisääminen ja muokkaaminen onnistuvat OmaVerossa. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus