5.7.2021 klo 13:57
Uutinen

Ensin Seija ja Ossi olivat karavaanareita – Sitten harrastuksesta tuli yritys, joka vei täysin mukanaan

Vuodet tien päällä ja eri tasoisilla leirintäalueilla ovat olleet Seija ja Ossi Kuokkaselle paras oppikoulu camping-yrittäjyyteen.

Leppävirralta eri puolille Suomea, ja ulkomailla Ruotsiin ja Norjaan. Neljätoista vuotta ja arviolta ainakin 400 000 kilometriä karavaanareina kiertäneet Seija ja Ossi Kuokkanen ovat tällä hetkellä uuden edessä.

– Me aloimme haaveilla omasta camping-alueesta jo vuosia sitten, enkä edes muista, missä kaikkialla olemme käyneet katsomassa leirintäalueita, Seija Kuokkanen kertoo.

Kun hän ja Ossi-puoliso saivat tietää Varkaudessa leirintäalueen pyörittäjiä hakeneesta Kuntoranta Campingistä, Kuokkaset eivät aikailleet.

Huhtikuussa Seijasta tuli leirintäalueyrittäjä ja Ossille lankesi rooli Seijan apumiehenä.

– Ei Ossi olisi viihtynyt vain eläkeläisenä, Seija uskoo.

– Täällä Kuntorannassa minulle kuuluu muun muassa saunojen lämmitys ja pienet kiinteistönhuoltohommat, Ossi jatkaa.

Koti siirtyi leirintäalueelle

Leirintäalueen vuokranneiden yrittäjien kädenjälki näkyy jo alueella, johon kuuluu kaikkiaan 60 autopaikkaa, 15 vierasvenepaikkaa sekä telttailumahdollisuus.

Muutostöissä apuna on häärinyt perheenjäsenistä, ystävistä ja karavaanarikavereista koostuva turvaverkko.

– He ovat osallistuneet niin haravointiin, autopaikkoja erottavien aitojen leikkaamiseen kuin siivoukseenkin, Seija ja Ossi kertovat.

He ajoivat oman matkailuautonsa Kuntorantaan huhtikuussa heti vuokrasopimuksen solmittuaan.

– Kotona olemme viettäneet sen jälkeen vain yhden yön.

Kuntorannassa Seijan johtamalla yrityksellä on 1 + 3 vuoden vuokrasopimus.

Vuodet tien päällä ja eri tasoisilla leirintäalueilla ovat olleet hänelle ja Ossille paras oppikoulu camping-yrittäjyyteen.

– Haluamme palvella kaikkia asiakkaita tasavertaisesti. Tärkeää on paitsi asiakkaiden viihtyvyys myös rauhallisuus, siisteys ja yleinen järjestys, Seija korostaa.

Yrittäjänä jo 1980-luvulla

Ennen tätä kevättä Seija työskenteli myyntipuolella kaikkiaan reilut kolmekymmentä vuotta. Yrittäjyyteen hän sai ensikosketuksen 1980-luvulla, kun perheen lapset olivat pieniä.

– Silloin työskentelin toiminimiyrittäjänä koru- ja meikkipuolella.

Uudessa roolissaan hän ja Ossi ovat työn äärellä 24/7, eikä vapaapäivien perään edes haikailla.

– Nautimme siitä, että saamme vielä ennen kokonaan huilimaan jäämistä kokea elämänvaiheen, jossa voimme yhdistää työn ja harrastuksemme, Ossi sanoo.

Vuokrasopimusta tehdessään hän ja Seija eivät voineet tietää, mitä tämä kesä toisi tullessaan. Huhtikuussa koronaluvut näyttivät vielä huomattavasti korkeammilta kuin kesäsesongin korvilla.

– Kyllä meille on ollut yllätys, että ihmiset ovat liikkuneet niin hyvin kuin he ovat liikkuneet. Esimerkiksi juhannuksena meillä oli 60 autopaikasta 56 paikkaa varattuna, eli todella hieno määrä näin vasta-alkajille, Kuokkaset sanovat.

Myös telttailijoiden ja nuoremman polven karavaanareiden määrä on ollut iso yllätys.

Palvelunsa Kuokkaset ovat pyrkineet hinnoittelemaan niin, että camping-alue houkuttelisi lapsiperheitä.

– Meillä maksetaan vain paikkamaksu, eikä erillistä maksua henkilömäärän mukaan, Seija kertoo.

Lomakeskus täydentää palveluja

Kuokkaset kiittelevät sitä, että heidän camping-alueensa sijaitsee kylki kyljessä Kuntorannan lomakeskuksen kanssa. Hotellin ravintola- ja hyvinvointipalvelut ovat myös karavaanareiden ahkerassa käytössä.

– Juhannuksena kävimme itsekin laulamassa karaokea, Ossi kertoo.

Leirintäalueen autopaikoista noin puolet on vuokrattu ympärivuotisesti. Oman karavaanarikokemuksensa perusteella Kuokkaset arvioivat, että tammi- ja helmikuu tulevat olemaan hiljaisia.

– Olemme jo päättäneet, että pikkujoulut pidetään, mutta voi olla, että tammi-helmikuun ajan teemme töitä kotoa käsin. Se, kuinka paljon hotellin puolella on toimintaa, vaikuttaa meidänkin volyymiin, Seija sanoo.

Markkinoinnissa some on merkittävä kanava, mutta puskaradiota some ei korvaa.

– Meillä on käynyt jo tähän mennessä paljon karavaanikavereita vuosien varrelta, Ossi kertoo.

Loppukesästä myös hän ja Seija kaavailevat pitävänsä pari päivää vapaata. Silloinkin aikaa vietetään karavaanariporukassa.

– Me ja matka-autoelämää rakastava Lumi-koiramme lähdemme Iisvedelle, missä tapaamme meidän tavoin intohimoisesti karaokea laulavia tuttaviamme.

Teksti ja kuva: Leila Itkonen