YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Venäjältä tuotava maakaasu
12.5.2022 klo 08:13
Uutinen

Entä jos Venäjä sulkee kaasuhanat? Linkosuon leipomo varautuu jo: ”Jos kaasutoimitukset katkeavat, tuoreleipätuotanto loppuu”

Kaasuhanojen sulkeutuminen näkyisi etenkin kemian teollisuudessa ja leipomoalalla.

Julkisuudessa on arvioitu, että Venäjä voisi reagoida Suomen Nato-hakemukseen katkaisemalla kaasutoimitukset. Tällä olisi seurauksia etenkin kemian teollisuudelle ja leipomoalan yrityksille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on jo nostanut esille mahdolliset seuraukset yrityksille.

– Osa on pystynyt prosessiaan muuttamaan, mutta tulee tilanteita, joissa joudutaan tehtaita ajamaan alas, Lintilä sanoi MTV:n Uutisextrassa.

Linkosuon Leipomo olisi yksi kärsijöistä, jos maakaasuhanat Venäjältä käännetään kiinni.

– Maakaasu on pääpolttoaineemme, käytämme sitä suurimmassa osassa kaikista valmistusuuneista, toimitusjohtaja Jyrki Karlsson kertoo.

Uunien lisäksi Linkosuo käyttää maakaasua höyryntuotantoon ja lämpimän veden tuottamiseen.

”Pahin tilanne meille olisi, jos kaasun saanti loppuisi kokonaan.”

Jyrki Karlsson, Linkosuon Leipomo

Tällä hetkellä pääosa Linkosuon käyttämästä Venäjän maakaasusta tulee Imatran kautta, mikä on kaasun pääasiallinen kanava. Jos Imatran putki menee kiinni, jonkin verran kaasua on mahdollisesti saatavissa Baltian kautta. Karlssonin mukaan Baltian putken kapasiteetti kattaa vain kolmasosan Suomen tarpeesta. Pelkästään sen varaan jääminen voisi mahdollisesti johtaa kaasun säännöstelyyn.

– Pahin tilanne meille olisi, jos kaasun saanti loppuisi kokonaan. Silloin joutuisimme ajamaan leipomon toiminnan alas siihen asti, kunnes osa uuneista saadaan muutettua öljy- ja kaasukäyttöisiksi, Karlsson sanoo.

Tähän ollaan jo varauduttu, sillä Linkosuo on tilannut uuneihinsa öljypolttimet. Niiden pitäisi olla käytössä kesäkuussa. Öljypolttimet mahdollistavat kuivaleipien tuotannon yhdessä sähköuunien kanssa. Tuoreleipäuunit sen sijaan toimivat ainoastaan suoralla maakaasulla.

– Niitä emme voi korvata muilla energiamuodoilla, vaan koko uuni pitäisi vaihtaa. Se on huomattavasti isompi prosessi.

”Täysin turhia investointeja”

Öljyä voidaan käyttää epäsuoralla lämmöllä toimivissa uuneissa, joissa kaasupoltin ei lämmitä leipätilaa suoraan vaan esimerkiksi metallilevyn takaa.

– Jos Venäjä sulkee kaasuhanat ja kaasua ei saada Baltiasta, tuoreleipätuotanto loppuu, Karlsson toteaa.

Jo pelkkä uunien muuttaminen öljykäyttöisiksi aiheuttaa leipomolle muutaman sadan tuhannen euron kustannukset. 

– Ne ovat täysin turhia investointeja, jotka eivät tuo meille mitään lisäarvoa ja ovat kaiken lisäksi ympäristömielessä haitallisia. Emme haluaisi käyttää öljyä. Luovuimme siitä jo 90-luvulla.

Karlssonin mukaan maakaasutoimitusten mahdollinen katkeaminen on ongelma monille yrityksille leipomoalalla. Osa leipomoista käyttää nestekaasua tai LNG:tä, jonka saatavuus on hieman parempi. Linkosuokin on harkinnut LNG:n käyttöönottoa.

– Se vaatisi kaasusäiliöiden rakentamisen. Harkitsemme asiaa, mutta investointi olisi huomattava ja lupaprosessi pitkä.

Ekonomisti: Vielä ei ole myöhäistä toimia

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää Venäjän maakaasutoimitusten katkeamista mahdollisena riskinä.

– Onneksi Suomessa on kohtalaisen vähän maakaasun saannista riippuvaisia yrityksiä. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö ongelma olisi vakava esimerkiksi kemian teollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa.

Kuismasen mukaan maakaasun saanti tulee joka tapauksessa heikentymään Suomessa.

– Maakaasun käytöstä pyritään aktiivisesti eroon monissa yrityksissä. Vielä ei ole liian myöhäistä. Nyt pk-yritysten on viimeistään etsittävä vaihtoehtoisia energianlähteitä omaan prosessiinsa. Korvaavia energiamuotoja löytyy varmasti. Yksi vaihtoehto on biokaasu.

Pauli Reinikainen