YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.11.2024 klo 08:45
Uutinen

Epävarmoina aikoina: viisi tapaa vahvistaa yrityksen resilienssiä

Nykyisessä taloustilanteessa moni yrittäjä miettii, kuinka vahvistaa yrityksensä selviytymiskykyä eli resilienssiä. Kun markkinat vaihtelevat ja maailmanlaajuiset häiriöt vaikuttavat liiketoimintaan, resilienssi voi olla ratkaiseva tekijä, joka erottaa menestyjät haasteiden edessä lannistuvista. Miten resilienssiä voi käytännössä kehittää? Tässä viisi tapaa, mitkä huomioimalla voit vahvistaa yritystäsi selviytymään talouden myllerryksistä.

1. Panosta monipuoliseen asiakaskuntaan ja tarjoamaan

Yrityksen resilienssiä lisää merkittävästi laaja asiakaskunta ja monipuolinen tuote- tai palveluvalikoima. Jos yritys tukeutuu yhteen pääasiakassegmenttiin tai suppeaan tuotevalikoimaan, sen haavoittuvuus kasvaa talouden heilahteluissa. Monipuolistamalla asiakaskuntaa ja kehittämällä uusia palveluita tai tuotteita voit luoda yrityksellesi enemmän joustovaraa.

Nopeasti muuttuvilla markkinoilla ajantasaisen datan hyödyntäminen voi olla merkittävä kilpailuetu. Seuraamalla dataa esimerkiksi asiakaskäyttäytymisestä ja kysynnän muutoksista voit tunnistaa uusia kasvusegmenttejä ja reagoida niihin ajoissa. Tämä voi auttaa ennakoimaan markkinatrendejä ja kohdentamaan resursseja tehokkaammin. Data-analyysin avulla voit myös nähdä, millaiset palvelut ja tuotteet vetoavat eri asiakasryhmiin ja miten uudet kohderyhmät tai palvelumallit voivat tukea liiketoimintasi kestävää kasvua. Datapohjainen lähestymistapa vähentää riskiä ja tuo varmuutta päätöksentekoon, erityisesti tilanteissa, joissa markkinatilanne on epävarma ja muutokset ovat nopeita.

2. Rakenna joustava organisaatio ja panosta johtajuusfilosofiaan

Joustava organisaatio, joka kykenee sopeutumaan nopeasti muutoksiin, on resilienssin kulmakivi. Johtajuusfilosofialla on tässä keskeinen rooli – se ohjaa, miten muutokseen suhtaudutaan ja miten sopeutumista tuetaan. Johtamisen tulisi olla avointa ja kannustaa innovointiin, jotta henkilöstö voi itse löytää uusia ratkaisuja ja kehittyä muutosten mukana.

Joustavuuteen kuuluu myös modernien työskentelytapojen ja -välineiden hyödyntäminen. Tämä voi tarkoittaa työntekijöiden jatkuvaa kehittämistä, prosessien yksinkertaistamista tai etätyön mahdollistavia teknologioita, jotka tukevat tehokasta toimintaa. Johtajuusfilosofian keskiössä tulisi olla psykologinen turvallisuus ja työntekijöiden itseluottamus, jotta jokainen kokee voivansa tuoda uusia ideoita ja kehitysehdotuksia. Avoin ja osallistava johtamiskulttuuri antaa organisaatiolle kyvyn sopeutua nopeasti ja tehokkaasti muutoksiin.

3. Panosta rahoituksen hallintaan ja ennakointiin

Epävarmoina aikoina rahoituksen hallinta on elintärkeää. Varmista, että yritykselläsi on riittävästi likviditeettiä kattamaan toimintakustannukset ja yllättävät menot. Ennakoiva kassanhallinta, kuten kulujen leikkaaminen ja riskianalyysi, auttaa yritystä varautumaan tulevaisuuteen. Uuden budjettikauden käynnistyessä on myös hyvä aika arvioida mahdollisia rahoitus- ja tukivaihtoehtoja, joita voi olla tarjolla esimerkiksi kasvun tukemiseen tai likviditeetin turvaamiseen.

Paikalliset yrittäjäjärjestöt ja ammattilaiset ovat tässä arvokkaita kumppaneita. Heillä on ajantasaista tietoa erilaisista rahoitusohjelmista, julkisista tuista ja muista mahdollisuuksista, joita budjettikauden vaihtuessa voi tulla saataville. Hyödyntämällä yrittäjäjärjestöjen palveluita ja asiantuntijoiden neuvoja voit varmistaa, että pysyt perillä ajankohtaisista tuista ja rahoitusvaihtoehdoista, joita Espoon kaupunki tai erilaiset rahoituslaitokset tarjoavat esimerkiksi kasvuyrityksille.

4. Hallituksen merkitys resilienssin kehittämisessä

Yrityksen hallitus on voimavara, jonka merkitys korostuu erityisesti resilienssin kehittämisessä. Hallitus ei ole pelkästään päätöksenteon taustalla toimiva elin, vaan sen jäsenet voivat tuoda yrityksen käyttöön strategista osaamista, uusia näkökulmia ja kokemuksia, jotka auttavat varautumaan erilaisiin skenaarioihin. Hallitusta voi hyödyntää tukena monilla eri tavoilla – esimerkiksi riskien hallinnassa, strategisessa suunnittelussa ja talouden ohjauksessa.

Hallituksen jäsenet voivat myös sparrata johtoa ja tuoda esiin resilienssiä tukevia toimintatapoja, joita on menestyksekkäästi käytetty muissa organisaatioissa. Erityisesti kriisitilanteissa hallituksen tuki voi olla korvaamatonta, sillä sen jäsenet tuovat mukanaan pitkän tähtäimen ajattelua ja strategista näkemystä, mikä auttaa yritystä selviytymään akuutista tilanteesta ja vahvistamaan selviytymiskykyään pitkällä aikavälillä.

5. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja kestävästä jaksamisesta

Yrityksen resilienssi lähtee sen johdosta, ja yrittäjän oma hyvinvointi on usein yrityksen menestyksen kulmakivi. Epävarmoina aikoina on erityisen tärkeää, että yrittäjä jaksaa pysyä vahvana ja energisenä, sillä muutosten keskellä oma fyysinen ja henkinen kestävyys voi vaikuttaa suoraan päätöksentekokykyyn, innovatiivisuuteen ja pitkäjänteisyyteen.

Panostaminen omaan hyvinvointiin – esimerkiksi säännölliseen liikuntaan, riittävään lepoon ja palautumiseen – tukee resilienssiä sekä vähentää stressiä. Lisäksi ajan varaaminen omille kiinnostuksen kohteille ja verkostoitumiselle voi tuoda uusia näkökulmia ja inspiraatiota liiketoiminnan kehittämiseen.

Ajatukset kirkastuvat myös, kun yrittäjä kehittää mielenhallintataitoja, kuten itsereflektiota, priorisointia ja kykyä nähdä haasteet osana oppimismatkaa. Tämänkaltaiset taidot auttavat käsittelemään vastoinkäymisiä joustavasti ja löytämään uusia ratkaisuja. Yrittäjän hyvinvointi ei ole vain henkilökohtainen asia, vaan se luo perustan yrityksen pitkän aikavälin menestykselle. Hyvinvoiva yrittäjä pystyy motivoimaan ja tukemaan tiimiä, kohtaamaan haasteet rohkeasti ja tekemään kestäviä päätöksiä, jotka vahvistavat yrityksen resilienssiä tulevaisuuden varalle.

Resilientti yritys ei vain selviydy, vaan sillä on vahvempi pohja kohdata epävarmat ajat, kasvaa ja menestyä myös tulevaisuudessa.

Kirjoittaja

Berit Virtanen-Thewlis
Espoon Yrittäjät ry – hallituksen jäsen