8.9.2022 klo 12:05
Uutinen

Erikoisasennustyölle riittää kysyntää

Parivuotiaan Itä-Suomen sisustusasennuksen yrittäjät näkevät rakennusalan tulevaisuuden valoisana maailmantilanteen aiheuttamista haasteista huolimatta.

Teksti ja kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Joni Ekman ja Tino Pehkonen perustivat Itä-Suomen sisustusasennus -yrityksensä kaksi vuotta sitten. Yrityksen palveluihin kuuluvat parveke- ja terassilasitusten, ruuvipaaluperustusten, sisustuslasien, äänieristysten sekä kiinteiden kalusteiden kuten keittiöiden asentaminen.

– Tutustuimme aiemmassa työpaikassamme ja reissuhommien ohessa kypsyttelimme ajatusta yhteisen yrityksen perustamisesta. Minä tein töitä kevytyrittäjänä ensin pari vuotta yksin, ja kesällä 2020 Tino tuli mukaan ja perustimme osakeyhtiön, Ekman kertaa yrityksen syntyä.

Työmaina ovat erilaiset julkiset ja yksityiset rakennuskohteet. Lisäksi yrityksellä on toimitilat sekä omien myyntituotteiden esittelypiste Joensuussa Prisman liikekiinteistössä.

Toiveena kasvu

Itä-Suomen sisustusasennus työllistää Pehkosen ja Ekmanin lisäksi yhden kokoaikaisen työntekijän, ja kesällä hommissa oli neljäskin käsipari. Yrittäjien haaveissa on tulevina vuosina lisätä työntekijöiden määrää.

– Toiveena on, että jossain vaiheessa pääsisimme itse keskittymään nykyistä enemmän myynnin edistämiseen ja yrityksen juoksevien asioiden hoitamiseen. Myös aliurakoinnista pyrimme siirtymään enemmän oman työn ja rakennusmateriaalien yhteismyyntiin.

Töitä tehdään Lappeenrannasta Pohjois-Karjalan kautta Kuopioon ulottuvalla alueella, ja sillä alueella on ainakin toistaiseksi tarkoitus pysytelläkin.

“Aikatauluja on rumpattu”

Niin sanottua tavallista toimintavuotta Ekman ja Pehkonen eivät vielä ole kokeneet, sillä Itä-Suomen sisustusasennus perustettiin keskellä koronapandemiaa.

– Me teemme valmista pintaa, joten jos yhdelläkin tavarantoimittajalla on tullut iso tartuntarypäs tuotannossa tai ennen meitä tehtävät työt rakennuksilla ovat viivästyneet, niin saman tien on joutunut rumpata aikatauluja. Kerrannaisvaikutukset ovat aika kovat, yrittäjät avaavat.

Niin ikään nykyisellä maailmantilanteella on ollut merkittävä vaikutus koko rakennusalan toimintaan.

– Tuotteille pitää kysyä päivän hintoja, tarjoukset ovat voimassa todella vähän aikaa muutaman vuoden takaiseen aikaan verrattuna, tavaroiden saatavuudessa on viivästyksiä ja päätökset on tehtävä aika nopeasti, Ekman ja Pehkonen listaavat.

Silti kaksikko näkee tulevaisuuden valoisana.

– Teemme sellaista erikoisasennustyötä, että työt tuskin tulevat loppumaan, he summaavat. 