YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
25.10.2021 klo 16:26
Uutinen

Etätyö on raitistanut suomalaisia ja samalla uni maistuu: Kysely paljastaa hyödyt, mutta kaikkien elämässä ne eivät näy

Asiantuntijatyötä tekeville etätyötrendi on ollut monessa mielessä myönteinen kokemus, mutta joukossa on myös poikkeuksia.

Työterveyslaitoksen Etätyö ja työkyky -hankkeen kysely paljastaa, että monen suomalaisen hyvinvointi on lisääntynyt merkittävästi etätyön tultua mukaan osaksi arkea. Vastausten perusteella suomalaisten on parantunut ja alkoholin käyttö vähentynyt. Kyselyssä oman terveyskäyttäytymisen muutoksia arvioi 750 asiantuntijaa kuudesta eri organisaatiosta.

Lähes kaikki asiantuntijatyötä tekevät nukkuivat etätyöhön siirtymisen jälkeen paremmin tai yhtä hyvin kuin ennen. Työterveyslaitoksen kyselyyn vastanneista 42 prosenttia arvioi unensa parantuneen etätyöaikana. Naisilla uni oli parantunut useammin kuin miehillä. Yli puolella uni oli pysynyt ennallaan.

– Etätyö voi tuoda joustoa ja rauhallisuutta aamuihin. Kun työmatkoihin ei kotona työskenneltäessä ole mennyt aikaa, on voitu nukkua pitempään ja oman luontaisen vuorokausirytmin mukaan, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jaana Laitinen kertoo.

– Unen laatuun vaikuttaa myös työpäivän tauot ja työstä palautuminen. Näihin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota etätöissä, hän muistuttaa.

Vähemmän alkoholia

Kyselytulosten perusteella vastaajien alkoholinkäyttö pysyi joko ennallaan tai vähentyi etätöiden alettua. Kyselyyn vastanneista viidennes eli 21 prosenttia arvioi oman alkoholinkäyttönsä vähentyneen etätyön aikana. Alle 50-vuotiaista alkoholin käyttöä vähensi vielä useampi eli joka neljäs. Kaikista vastaajista kolme neljästä kertoi, että alkoholin kulutus oli säilynyt ennallaan.

– Alkoholinkäytön väheneminen etätyössä on hieno asia, koska pienikin määrä alkoholia heikentää unen laatua ja palautumista edellisen päivän rasituksista. Vähentäessään alkoholinkäyttöä monet voivat itse huomata jaksamisensa paranevan, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Leena Kaila-Kangas sanoo.

Hän pitää kyselyn tulosta mielenkiintoisena, koska koronapandemian mukanaan tuoma etätyötrendi näyttää osaltaan vahvistavan jo pitkään jatkunutta terveyden ja hyvinvoinnin megatrendiä.

– Ihmiset ovat entistä enemmän kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan ja sitä tukevista valinnoista. Etätyöaikana on ehkä uudelleenarvioitu omia valintoja, kuten alkoholin kulutuksen määrää ja alkoholin käyttöön liittyviä tilanteita, Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho kommentoi Työterveyslaitoksen tiedotteessa. Alko on yksi Etätyö ja työkyky -hankkeen kumppani yhdessä Elon, Ilmarisen, Keva ja Varman kanssa. Alko oli myös yksi kyselyyn osallistuneista organisaatioista.

Osalla ruokailutottumukset paranivat

Etätyöhön siirtymisellä oli kyselyn mukaan sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia liikkumiseen ja syömiseen. Kyselyyn vastanneista lähes 60 prosenttia arveli oman ravintonsa pysyneen ennallaan. Ruokailunsa arveli parantuneen 24 prosenttia ja heikentyneen 18 prosenttia.

Liikuntaa oli lisännyt 33 prosenttia vastaajista ja vähentänyt 25 prosenttia. Liikunnan osalta 40 prosenttia arvioi tilanteen pysynen ennallaan.

Samaan aikaan osalla vastaajista tilanne on kääntynyt huonompaan suuntaan.

– Tulokset kertovat siitä, että työpaikalla työskentely auttaa näitä henkilöitä huolehtimaan itsestään ja terveellisistä tottumuksista paremmin. Syödään yhdessä työkavereiden kanssa henkilöstöravintolassa ja työmatkaliikunta on osa arjen rutiineja, Jaana Laitinen sanoo.

Nuoremmat yrittäjät suosivat monipaikkatyötä

Kerroimme syyskuussa Yrittäjägallupista, jonka tulosten mukaan etätyöinto on vähentynyt yrityksissä. Viime maaliskuussa 37 prosenttia yrityksistä kertoi lisäävänsä pysyvästi monipaikkatyötä. Tuoreessa kyselyssä osuus on 32 prosenttia.

Yrittäjägallup osoitti myös, että yhä pienempi osa henkilöstöstä jää etätöihin. Maaliskuussa joka neljäs yritys kertoi, että etätöihin jää koko henkilöstö. Nyt osuus oli joka viides. Monipaikkatyötä aiotaan lisätä sitä enemmän, mitä isommasta yrityksestä on kyse. Myös alueelliset erot ovat suuria. Gallupin mukaan pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset aikovat tehdä selvästi enemmän monipaikkatyötä kuin muualla Suomessa. Nuoremmat yrittäjät lisäävät monipaikkatyötä vanhempia enemmän.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi

Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna