Unison Brewing Companyn toimitusjohtaja Aapo Gröhn kertoo, että oluen valmistamiseen menee maltaiden ja humalan mäskäyksestä pullotukseen yhdestä neljään viikkoon.
3.5.2024 klo 10:18
Uutinen

Eteenpäin on mentävä

Unison Brewing Companyn laajentuminen ei sujunut ongelmitta, mutta tulevaisuuteen katsotaan toiveikkaana.

Joensuulainen Unison Brewing Company sai alkunsa Tomi Piipposen, Miska Kämäräisen ja Tomi Sutisen toimesta vuonna 2021. Aapo Gröhn liittyi omistajien joukkoon samana kesänä, Iivo Gröhn viime vuonna. Alkuperäisistä omistajista Piipponen on edelleen mukana yrityksessä.

Toiminta alkoi 2021 Joenbruulta ostetun liiketoiminnan ja laitteiden myötä. Jo samana syksynä tarvittiin lisäkapasiteettia, ja silloin yrittäjät kuulivat Panimo Honkavuoren olevan myynnissä.

– Tässä oli sen kokoiset laitteet, mitä tarvitsimme ja valmiiksi henkilökunta, brändi ja kauppasuhteet. Tarkoitus oli myydä Honkavuorta ja kehittää samalla omaa brändiä, Unisonin toimitusjohtaja Aapo Gröhn avaa.

Myyjäyrityksen toimittamien laboratoriotestien lisäksi Unisonin yrittäjät vaativat kauppaan due diligence -selvityksen, jossa käytiin läpi yrityksen asiat kauppasuhteista investointitarpeisiin. Kaupat tehtiin helmikuussa 2022.

Rahoitusta varten pankki vaati tarkat liiketoimintasuunnitelmat ja omarahoitusosuuden. Muitakin yrityksiä omistava Gröhn muistelee, että lainansaanti oli hankalampaa kuin aiemmin.

– Pankit ovat nykyään varovaisempia antamaan lainaa kuin korona-aikana, hän tiivistää

Bakteeri ja oikeusprosessi

Keväällä oluessa huomattiin virheitä ja uusissa laboratoriokokeissa siitä löytyi bakteereita. Yli 100 000 euron arvoinen olutvarasto hävitettiin ja panimolaitteisto purettiin ja desinfioitiin. Tuotanto saatiin uudelleen käyntiin lokakuussa.

– Yritimme selvittää asiaa entisten omistajien kanssa. Kun se ei onnistunut ja kauppakirjaan merkitty vastuupäivämäärä lähestyi, meitä neuvottiin viemään asia oikeuteen, Gröhn kertoo.

Joulukuussa 2023 Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi edelliset omistajat palauttamaan Unisonille puolet 250 000 euron kauppasummasta.

– Olen usein miettinyt, olisimmeko voineet tehdä jotain toisin, mutta emme. Meillä oli tosi tarkat kauppakirjat. Niiden mukaan ongelmia ei pitänyt olla.

Bakteeriongelman aiheuttamien kulujen myötä laskut alkoivat kerääntyä. Ne piti maksaa, kun kaupasta saadaan takaisin 125 000 euron hinnanalennus, mutta rahoja ei kuulunut. Helmikuussa Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ehti hakea yritystä konkurssiin.

– Se yllätti, koska olemme koko ajan olleet velkojiimme yhteydessä. Maksoimme velan lainalla ja he peruivat hakemuksen, Gröhn sanoo, ja mainitsee yrittäjien takaavan lainat henkilökohtaisesti.

Vissyllä Aasiaan

Nyt Unisonin valikoimissa on kahdeksan olutta, kaikki saman brändin alla. Viime vuonna olutta tehtiin 50 000 litraa, tänä vuonna määrä aiotaan tuplata. Lisäksi Unison kehitti asiakkaan toiveesta Aasian markkinoille suunnatun premium-vissyn.

– Vesimarkkinat kasvavat kovaa vauhtia ja ajattelimme, että miksi ei, kun tilat ja laitteet sen mahdollistavat. Kaksi kontillista on jo alustavasti myyty, Gröhn sanoo.

Haussa on myös ulkomainen sijoittaja avuksi kansainvälisille markkinoille suuntaamiseen.

– Eteenpäin on mentävä, ei tässä muutakaan voi, Gröhn summaa.

Teksti ja kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson