YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.1.2017 klo 12:39
Uutinen

Etla: Uusyrittäjät ovat entistä koulutetumpia ja kasvuhaluisempia

Merkittävin este yritystä perustettaessa on sääntely, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan uusyrittäjyyden tutkimus.

Uusyrittäjyyden luonne on muuttunut muun muassa kasvuhalukkuuden osalta viimeisen kymmenen vuoden aikana, selviää Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksesta.

Tutkimuksessa huomautetaan sen tulosten pohjalta, että nuoriin kasvuhakuisiin yrityksiin liittyvää politiikkaa ei ole mietitty kokonaisuutena. Politiikka lipsuu tutkimuksen tekijöiden mielestä kauas Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Etla tarkoittaa uusyrittäjyydellä omistaja–yrittäjävetoista, aktiivista tai aktivoituvaa liiketoimintaa, jossa yrittäjä työskentelee ainakin osa-aikaisesti ja osallistuu sen päätöksentekoon. Uus-liite viittaa uuteen liiketoimintaan, ei vain ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyneeseen.

Uusyrittäjät toimivat omalla alallaan

Kasvua tavoittelevien yrittäjien osuus on lisääntynyt merkittävästi ja kasvua tavoitellaan entistä korkeammalla koulutustaustalla.

Yhä useammalla on myös aikaisempaa yrittäjyys- ja työkokemusta siltä alalta, jolla yritys toimii. Kasvuhakuisuus näkyy muun muassa osakeyhtiömuotoisten yritysten lisääntyneenä osuutena.

Kasvua tavoittelevat ovat myös valmiita ottamaan aiempaa useammin suuriakin riskejä. Useimmat uusyrittäjät hakevat kasvua kansainvälisiltä markkinoilta. Kuluttajamarkkinoille suuntautuminen on lisääntynyt, mutta yli puolet kasvuhakuisista uusyrittäjistä saa vielä pääosan myyntituloistaan muilta yrityksiltä.

Normienpurku voisi helpottaa yrittäjyyttä

Joka kolmas aloittava yrittäjä on perustanut yrityksensä siitä syystä, että tarjolla ei ole ollut muutakaan työllistymismahdollisuutta.

Merkittävin hankaluus tai este yrityksen käynnistämisessä on sääntely ja lainsäädäntö.

– Tähän on jo osin havahduttu, ja onnistuessaan sääntelyn purkamisen talkoot parantavat kaikkien yritysten palkanmaksuvaraa ja voitontekomahdollisuuksia ikään tai kokoon katsomatta, tutkimuksessa todetaan.

– Elinkeinopolitiikan kovan ytimen tulee epäilemättä olla tämänkaltaisten yleisten ja yhtäläisten toimintaedellytysten luomisessa ja parantamisessa.

Kasvun tiellä on rahoitusvaikeuksia

Etenkin kasvuhakuisilla yrityksillä myös rahoituksen saatavuudessa on ollut ongelmia ja ne ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suuremmaksi kasvun rajoitteeksi on noussut lisäksi kireäksi koettu kilpailutilanne.

– Työvoiman saatavuuteen tai työvoimakustannuksiin liittyvät kasvun hidasteet eivät ole oleellisesti helpottuneet pitkittyneestä laskusuhdanteesta ja korkeasta työttömyysasteesta huolimatta, mikä puolestaan viittaa työmarkkinoidemme rakenteelliseen ongelmaan, tutkimuksessa tulkitaan.

Kasvuyrityspolitiikka lipsuu kauas ministeriöstä

Tutkimuksessa todetaan, että toistaiseksi nuoriin kasvuhakuisiin yrityksiin liittyvää politiikkaa ei ole mietitty kokonaisuutena saati saatettu yhden johdon alle.

– Kokonaan oma lukunsa on kasvuyrityspolitiikan joidenkin muotojen lipsuminen yhä kauemmas Työ- ja elinkeinoministeriöstä, tutkimus viittaa kuntien itsenäiseen elinkeinopolitiikkaan.

– Sinänsä emme ole kaupunkien aktivoitumista vastaan, mutta peräänkuulutamme kyllä politiikkatoimien koordinaatiota myös alueellisten toimijoiden kanssa.

Tutkimuksen ovat tehneet Etlan Annu Kotiranta, Mika Pajarinen ja Petri Rouvinen.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna