YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Ilmalämpöpumppujen kylmäaineisiin on luvassa uusia vaatimuksia. Kuva: Getty Images
14.4.2022 klo 15:09
Uutinen

EU-komission ehdotus aiheutti ”hulabaloon” lämpöpumppualalla – Alan vaikuttaja toppuuttelee: ”En usko että tulee käyttöön”

EU-komissio ehdottaa merkittäviä tiukennuksia ilmalämpöpumppujen kylmäaineisiin. Scanofficen perustaja Mikko Sandbergin mukaan vaatimusten kiristäminen pienentäisi pumpuilla saatavaa energiansäästöä.

Ilmalämpöpumppujen kovan kysynnän arvioidaan jatkuvan tulevina vuosina. Alalle on kuitenkin luvassa uusia mullistuksia, sillä EU-komissio haluaa käyttöön selvästi nykyistä ympäristöystävällisemmät kylmäaineet vuodesta 2027 alkaen.

Uutinen on jo herättänyt kalabaliikkia markkinoilla. Moni on saattanut ymmärtää, että nykyisten pumppujen myynti kiellettäisiin. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. EU-komission ehdotus ei vaikuta nykyisten ilmalämpöpumppujen myyntiin tai huoltoon.

– Tässä pitää huomioida, ettei päätöstä ole vielä tehty. EU:lta on tullut ehdotus joka menee lausuntokierrokselle. Lopullinen päätös tulee aikanaan, Suomen suurimman lämpöpumppujen maahantuojan Scanoffice Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mikko Sandberg huomauttaa

Kylmäaineen lämmityspotentiaalia mitataan GWP-arvolla (global warming potential). Ehdotuksen mukaan GWP-arvo saisi olla vuoden 2027 jälkeen korkeintaan 150, mikä on merkittävä tiukennus nykyiseen GWP 675 -enimmäisarvoon. Samalla nykyisin käytettävä R32-kylmäaine poistuisi käytöstä.

“Tästä on alalla aikamoinen hulabaloo käynnissä.”

Mikko Sandberg

Sandberg pitää tavoitetta kunnianhimoisena.

– Tästä on alalla aikamoinen hulabaloo käynnissä. Itse en usko että 150-arvo tulee voimaan. Korvaavilla kylmäaineilla ei tulla pääsemään yhtä hyvin energiasäästöihin, hän perustelee.

Kylmäainelinjauksen taustalla on EU:n pyrkimys vähentää päästöhaittoja entisestään tulevina vuosina. Nykyiset kylmäaineet aiheuttavat päästöjä, vaikka nekin ovat kehittyneet ympäristöystävällisemmiksi. 

– Jatkossa kylmäaineissa siirrytään niin sanottuihin luonnollisiin kaasuihin. Todennäköisesti seuraava hyväksyttävä kylmäaine tulee olemaan propaani, Sandberg ennakoi.

Nykyiset kylmäaineet säilyvät huoltokäytössä vielä uuden asetuksen mahdollisen voimassatulon jälkeenkin.

Yksi asia yllätti

Sandbergin mukaan alan yritykset ovat tottuneet alati muuttuviin säännöksiin, mutta yksi asia on yllättänyt.

– EU:n F-kaasuasetuksella pyritään painamaan alas lämpöpumpuista aiheutuvia päästöjä. Asetus saatiin aikaan vasta muutama vuosi sitten ja se on voimassa ainakin vuoteen 2030 asti. Yllättäen komissio pyörsi päätöksensä ja avasi asetuksen kesken kaiken.

EU:ssa ollaan jo pidemmän aikaa noudatettu varsin tiukkoja ympäristönormeja verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Aasian maihin. Jatkossa EU:n säädökset tiukentuvat entisestään.

– Tähän täytyy sopeutua, olkoonkin että EU menee muuta maailmaa 5-10 vuotta edellä. EIkä EU ole lämpöpumppujen kokonaisuudessa edes kovin iso markkina-alue. Täytyy vain toivoa, että muut maanosat tulevat lainsäädännössä mukana, Sandberg jatkaa.

Jo tällä hetkellä EU:n alueella käytetään selvästi ympäristöystävällisempiä kylmäaineita verrattuna muuhun maailmaan.

Sandberg uskoo, että seuraavaan viiteen vuoteen alalla ei tapahdu suuria muutoksia.

– On EU:n määräys mikä tahansa, valmistajat tulevat joka tapauksessa valmistamaan laitteita, jotka ovat uusien määräysten mukaisia. Pumppujen tuotanto ja myynti ei tule loppumaan, on määräys mikä tahansa, hän selventää.

Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna