YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.2.2019 klo 09:02
Uutinen

EU päätti perhevapaauudistuksesta – Hyviä uutisia yrittäjille

Yksi hyvä uutinen on se, että EU-sääntely tasoittaa kilpailukykyä Suomen hyväksi.

Euroopan Parlamentti tiedotti alkuviikosta tulevasta direktiiveistä liittyen perhevapaisiin. Suomen kannalta ensimmäinen hyvä uutinen on se, että moni asia pysyy entisellään.

EU määrittää kaikille jäsenvaltioille 10 päivän isyysvapaan ja neljän kuukauden vanhempainvapaan, josta kahta kuukautta ei voi vaihtaa vanhempien kesken. Lisäksi sairaan perheenjäsenen hoitamiseen tulee mahdollisuus saada viisi päivää vuodessa niin sanottua omaishoitajan vapaata.

– Suomessa oli vireillä perhevapaauudistus, joka kaatui. Se, mikä keskustelussa unohtui, oli se, että EU-tasolta on tulossa sääntelyä. Nyt se tuli. Seuraavalla vaalikaudella EU-sääntely otetaan Suomen lainsäädäntöön, Suomen Yrittäjien työmarkkinoiden, työlainsäädännön ja sosiaaliturvan asiantuntija Albert Mäkelä kertoo.

Mäkelän mukaan Suomessa on jo oikeus EU-direktiiviä pidempään isyysvapaaseen ja työelämän joustoja on enemmän. Merkittävää on se, että yrityksille ei tule uusia kustannuksia, mitä direktiivit olisivat voineet tuoda tullessaan.

– Joskus hyvä uutinen on se, että oikeastaan mikään ei muutu, Mäkelä huomauttaa.

Hän on iloinen siitä, että jäsenvaltioille jäi vapaus määrittää esimerkiksi milloin vapaat ovat palkattomia tai palkallisia, maksetaanko niistä päivärahaa vai ei.

– Alun perin asiat olivat tiukasti paalutettu komission ehdotuksessa. Lopputuloksessa on paljon joustoelementtejä, joihin me edunvalvonta- ja vaikutustyössä tähtäsimme. Usein EU-sääntelyssä tavoite on, ettei lopputulos estäisi maita tekemästä järkeviä päätöksiä kansallisesti, Mäkelä toteaa.

Joustavuuden lisäksi yksi hyvä uutinen on myös se, että EU-sääntely tasoittaa kilpailukykyä Suomen hyväksi. Muutokset ovat isoja sellaisille maille, joissa perhevapaita tai muita työelämäjoustoja ei samassa mittakaavassa ole ollut. Suomen suhteellinen kilpailukyky paranee, kun muissakin jäsenmaissa on otettava käyttöön samantapaisia perhevapaita.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna