YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Euroopan Unionin päätöksentekoon vaikuttamisessa asiantuntemus ja yhteistyö ovat pienten toimijoiden valtteja
Huhtikuussa 2024 Uudenmaan Yrittäjien delegaatio matkusti Brysseliin tutustumaan Euroopan Unionin päätöksentekoprosessiin ja elinkeinoelämän lobbaustoimintaan. Matkan aikana Uudenmaan Yrittäjien hallituksen jäsenet, varajäsenet ja toimiston henkilökunta saivat arvokasta tietoa siitä, miten suomalaiset yritykset voivat vaikuttaa EU-tasolla lainsäädäntöön. Matka valotti, miksi EU:n päätöksenteko on kriittisen tärkeää yrittäjille, ja miksi tulevat EU-vaalit ovat erityisen merkitykselliset.
EU:n päätökset vaikuttavat yrittäjiin laajasti
EU:n vaikutus yrittäjyyteen ulottuu laajalle, kattaen kaiken strategisista kilpailukykytavoitteista ja sisämarkkinoiden toimivuudesta turvallisuuteen ja puhtaaseen siirtymään. Suomen kannalta juuri nyt ajankohtaisia teemoja ovat kriittiset raaka-aineet, energiantuotanto ja itäisen Suomen tilanne. Elinkeinoelämän ja yrittäjien lobbaustoiminta on keskeinen osa tätä prosessia, sillä sen kautta yritysten näkökulmaa tuodaan päätöksentekijöiden tietoisuuteen.
Suomen Yrittäjät ja muut elinkeinoelämän toimijat edistävät suomalaisten yritysten etuja paikan päällä Brysselissä. Työtä tehdään huomattavan paljon yhteistyöverkostojen kanssa. Tällä tavoin resursseiltaan pienet toimijat voivat saada ääneensä kuuluviin. Brysselin arkea on jatkuvasti etsiä samanmielisiä kumppaneita ja parhaiten toimivia reittejä tavoitteiden edistämiseksi. Tuki omaan työhön saadaan asiantuntijapoolilta Suomessa. Lobbarit toivovat yrittäjiltä palautetta heidän arjessaan kohtaamista EU-säätelyn epäkohdista ja toimivista käytännöistä.
Euroopan Unionin rahoituskehys on seitsemänvuotinen. Se siis ulottuu yli viisivuotisten parlamenttikausien. Lobbausmaailmassa katse juuri nyt on paitsi tulevissa parlamenttivaaleissa ja tulevan parlamentin poliittisissa painotuksissa, myös jo vuonna 2028 käynnistyvässä uudessa rahoituskehyskaudessa.
Tulevalla viisivuotiskaudella korostuvat kilpailukyky ja turvallisuus
Euroopan parlamentin viisivuotiskauden vaihtuessa ja uusien poliittisten painotusten myötä on tärkeää, että yrittäjät ovat mukana vaikuttamassa ja varmistamassa, että uusi lainsäädäntö tukee yritysten kasvua ja kilpailukykyä.
Globaalissa taloudessa kilpailukyvyn säilyttäminen vaatii EU:lta strategisia päätöksiä, jotka tukevat innovaatiota, teknologista kehitystä ja sisämarkkinoiden tehokasta toimintaa. Puhdas siirtymä tarjoaa edelleen mahdollisuuksia uudistaa teollisuutta ja luoda kestäviä ratkaisuja, mikä edistää sekä ympäristöllisiä että taloudellisia, kestäviä tavoitteita.
EU:n on myös vastattava kasvaviin geopoliitisiin uhkiin, mikä tarkoittaa muun muassa tiiviimpää yhteistyötä jäsenmaiden välillä sekä ulkorajojen vahvistamista.
Vain äänensä käyttämällä voi vaikuttaa EU:n suuntaan
Tulevissa EU-vaaleissa on kyse enemmän kuin vain edustajien valitsemisesta Euroopan parlamenttiin; se on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten EU tukee yrittäjyyttä. EU:n päätöksenteko vaikuttaa suoraan yrittäjien arkeen, esimerkiksi sääntelyn, kauppapolitiikan ja rahoitusmahdollisuuksien kautta. Äänestämällä yrittäjät voivat edistää sellaisen poliittisen ilmapiirin muodostumista, joka tukee yritystoimintaa, taloudellista kasvua ja turvallista Eurooppaa. Ne äänestäjät, jotka käyttävät äänensä, määräävät Euroopan suunnasta.
Käyntikohteet
- Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa – Valtionhallinto pienoiskoossa, esittelijöinä viestintäkoordinaattori Unna Löppönen ja kilpailukykyattasea Nina Alatalo.
- EK:n Brysselin toimisto – Suomalaisen elinkeinoelämän EU-edunvalvontaa; Senior EU Adviser Siiri Valkama.
- Euroopan parlamentin vierailukeskus Parlamentarium – Tutustuminen MEP Henna Virkkusen toimintaan ja EU:n painopistealueisiin taloudessa ja turvallisuudessa.
- Helsinki EU Office – Edunvalvontaa yhteistyössä Uudenmaan liiton, Kymenlaakson liiton, Päijät-Hämeen liiton, pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen, THL:n ja Luken kanssa; johtaja Janne Leino ja EU-erityisasiantuntija Wilhelmiina Koivuniemi.
- Suomen Yrittäjät – Toimiston päällikkö Mira-Maria Danisman ja EU-asiantuntija Katja Palosaari esittelevät yrittäjien edunvalvontaa EU:ssa.
- Euroopan komissio, komissaari Jutta Urpilaisen kabinetti – Keskustelut kabinetin jäsen Olai Voionmaan kanssa, keskittyen EU:n yhteistyöhön EU:n ulkopuolisten maiden ja erityisesti kehitysmaiden kanssa
- SMEunited pääkonttori – Tutustuminen pk-yritysten etuja ajavaan poliittiseen organisaatioon ja sen toimintaan EU:ssa. Johtava asiantuntija Sophia Zakari.