YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Matti Immonen kannustaa eläkeläisiä yrittäjiksi
Matti Immonen päätti jatkaa eläkkeelle päästyään työelämässä osa-aikaisena zyksinyrittäjänä.

Ex-poliisi Matti Immonen kannustaa muitakin eläkeläisiä perustamaan toiminimen – “Ihmiset eivät tiedosta”

Poliisin päällikkötehtävissä uransa tehnyt Matti Immonen halusi säilyttää ammatilliset verkostonsa. Ratkaisuna oli yksinyrittäjyys.

Kun Matti Immonen, 66, vajaat kymmenen vuotta sitten jäi eläkkeelle 58-vuotiaana, hän ei ollut vielä valmis lepäämään laakereillaan.

Immonen työskenteli Itä-Suomen poliisilaitoksessa turvallisuus- ja työsuojelupäällikkönä. Ennen eläkkeelle jäämistään hän alkoi saada kyselyitä.

­­­– Viimeisenä vuonna työkaverit kyselivät, mitä meinaan tehdä, kun eläköidyn. Joku sanoi, että perusta yritys, kun kerran erityisosaamista on. Työkaverit veikkasivat, että kysyntää varmaan olisi.

­­­Immonen kiinnostui ajatuksesta ja alkoi valmistella yrityksen perustamista jo hieman ennen eläkkeelle jäämistään. Verkostoa oli kertynyt sen verran, että kyselyitä potentiaalisilta asiakkailta alkoi tulla pian. Yksi niistä oli Liikenneturva, jonka kouluttajana Immonen on toimi vuoteen 2022 saakka. Silloin paikallinen toimipiste Joensuussa lakkautettiin.

Heti kättelyssä Immosen tavoitteena oli luoda itselleen sopiva määrä töitä niin, että aikaa jäisi muuhunkin.

– Tavoitteeni oli, että en tee 5-päiväistä työviikkoa. Ajatuksena oli ottaa töitä vastaan, jos joku haluaa osaamisestani maksaa. Alkuvaiheessa oli tosin sellainen tuntuma, että pitäisi tehdä töitä enemmänkin, mutta onneksi osasin toppuutella. Elämässä on kuitenkin muutakin, kuten harrastuksia ja perhe.

“Joku sanoi, että perusta yritys, kun kerran erityisosaamista on.”

Matti Immonen, eläkeläinen ja yksinyrittäjä

”Yrittäjyys mahdollistanut verkostojen säilyttämisen”

Kerroimme äskettäin Reetta Rajalan saamasta palautteesta headhunterilta. Palautteen jälkeen Rajala on käynnistänyt vastarintaliikkeen ikärasismia vastaan. Moni keski-iän ylittänyt on törmännyt tilanteeseen, jossa töitä ei enää löydy kokeneelle ja osaavalle työntekijälle.

Suomalaisen työelämän lieveilmiö on mietityttänyt myös Immosta.

– On todella harmi, että kymmeniä vuosia töitä tehneen ihmisen ammattiosaamista ei arvosteta. Sellaista osaamista ei voi mitenkään suhteuttaa vastikään ammattiinsa valmistuneeseen nuoreen. Ihmiset ovat 60-vuotiaina jatkuvasti paremmassa kunnossa ja eliniänodote on noussut.

Immonen on havainnut, että yrittäjyys on ollut hänelle rikkaus.

– Minulle se on ollut ehdottomasti parempi vaihtoehto verrattuna siihen, että olisin lopettanut aktiivisen työelämän ja alkanut tuijottaa televisiota. Yrittäjyys on tuonut elämään mielekästä tekemistä ja mahdollisuuden sosiaalisten ammatillisten verkostojen säilyttämisen tapahtumaturvallisuuden alalla, hän kertoo.

“On todella harmi, että kymmeniä vuosia töitä tehneen ihmisen ammattiosaamista ei arvosteta.”

Matti Immonen

Vinkit muille

Immonen on tyytynyt melko pieneen laskutukseen, jotta veroprosentti ei nouse liian suureksi. Toiminimiyrittäjällä se vaikuttaisi suoraan myös eläkkeen veroprosenttiin.

Yrittäjyyttä hän pitää hyvänä vaihtoehtona etenkin asiantuntijatyötä tehneille.

– Paljon on varmasti kiinni siitä, millä alalla ihminen on ollut. Yksi tuttavani joutui eläkeiässä työttömäksi sähköliikkeestä. Hän halusi vielä jatkaa töitä ja perusti osakeyhtiön. Se ratkaisu on näyttänyt toimivan hänen kohdallaan.

Immonen uskoo, että läheskään kaikki eivät välttämättä osaa ottaa yrittäjyyttä huomioon yhtenä työllistymisen vaihtoehtona.

– Tuntuu siltä, että ihmiset eivät tiedosta esimerkiksi sitä, miten helppoa toiminimen perustaminen on. Sen kautta on helppoa aloittaa yrittäjyys ja luoda itselleen työmahdollisuuksia vaikka eläkepäivillä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna