YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Finlandia-talon loppuvuosi on osittain jo täyteen buukattu, mutta ilmassa leijuu uhka: “Kuvastaa epävarmuutta”
Finlandia-talon isot ja pienet kokoustilat ovat olleet varsin vähällä käytöllä viimeisen vuoden aikana. Nyt tilanteeseen on kuitenkin näköpiirissä muutos.
Finlandia-talon korona-aika on ollut muun tapahtuma-alan tavoin haastavaa.
Talo on normaalisti täynnä elämää, mutta koronan takia osallistujamäärät ovat olleet pieniä ja isoja tiloja ovat tarvittu muun muassa kuntavaalien ääntenlaskentaa, korkeakoulujen pääsykoetilaisuuksia ja lakkiaistilaisuuksia varten.
Tuleva syksy näyttää kuitenkin lupaavalta. Elokuu on vielä kysymysmerkki, mutta syyskuussa tilaisuuksien määrä nousee selvästi. Ellei uusia yllätyksiä koronan suhteen tule.
– Meillä on runsaasti varauksia tällä hetkellä loppuvuodelle. Nyt toivotaan, että asiakkailla on tahtotila toteuttaa fyysisiä tilaisuuksia, Finlandia-talon myyntijohtaja Johanna Vappula kertoo.
Kysyntä on kotimaisten asiakkaiden varassa, sillä kansainvälisiä tapahtumia ei ole kalenterissa lainkaan. Loppuvuonna nimenomaan kansainväliset asiakkaat ovat normaalisti hyvin edustettuina.
Vappulan mukaan kysynnän kannalta vilkkain kuukausi on tällä hetkellä marraskuu.
– Kaikki isoimmat kokoustilamme ovat silloin täynnä. Lokakuu ja joulukuu ovat hyvää vauhtia nousemassa yhtä vilkkaaksi, hän jatkaa.
Striimaus voi muuttaa tilaisuuksien järjestämisen
Finlandia-talossa on yli 30 kokoustilaa. Niistä suurimpaan, Finlandia-saliin, mahtuu 1700 ihmistä. Varauskirjassa on konsertteja, juhlia, yritystilaisuuksia ja muutama messutyyppinen tapahtuma. Joukossa on myöas yritysten omia seminaareja, muun muassa Suomen Yrittäjien järjestämä Kunnallisjohdon seminaari lokakuussa. Viihteellisistä tilaisuuksista Vappula mainitsee muun muassa useamman stand up -illan.
Hän muistuttaa, että tilanne elää jatkuvasti. Merkittävä muutos aikaisempaan on tilaisuuksien mahdollinen striimaaminen.
– Aikaisempaa useamman asiakkaan kanssa mietitään nyt, striimataanko tapahtuma. Tämä saattaa merkitä pysyvämpääkin muutosta tilaisuuksien järjestämisessä. Striimaus muuttaa tilaisuuden kokoa ja paikalla olevien osallistujien määrä mahdollisesti pienenee.
Toisaalta verkkotapahtuman ottaminen osaksi fyysistä tilaisuutta saattaa tuoda mukaan myös uusia kävijöitä, jotka eivät muutenkaan tulisi paikan päälle.
Vappula ei epäselvästä tilanteesta huolimatta usko, että isojen tilojen varaaminen kääntyisi pysyvään laskuun tulevaisuudessa.
– Tilojen tarve tulee olemaan iso jatkossakin. Ihmisten kokoontumisten ja juhlimisen halu tulee pysymään ja esimerkiksi konsertteja järjestetään taatusti koronan jälkeenkin.
Peruutusehdot kiinnostavat varaajia
Koronatilanne ei ole suoraan vaikuttanut tilavuokrien hintoihin, mutta peruutusehdoista ja muun muassa maksuaikatauluista keskustellaan nyt enemmän.
– Asiakkaat kysyvät maksujoustoista. Se kuvastaa osaltaan epävarmuutta siitä, uskalletaanko syksyllä toteuttaa tilaisuuksia. Peruutusehdoissa olemme joustavampia kuin tavallisesti jos käy niin, että varaus joudutaan perumaan koronan takia. Tämä näyttää olevan alalla yleinen linjaus, jotta luodaan rohkeutta toteuttaa tilaisuuksia, Vappula sanoo.
Samaan aikaan Finlandia-talon henkilökuntaa on koulutettu vastaamaan asiakkaiden uusia tarpeita. Turvavälit ja hygienia vaativat muutoksia käytännön järjestelyihin. Tiloja joudutaan kalustamaan eri tavalla kuin aikaisemmin, jotta turvavälit toteutuvat. Tämä voi vaatia isomman tilan varaamista.
– Voi olla, että tapahtumaa varten joudutaan ottamaan käyttöön useampia tiloja tai vastaavasti pienentämään alkuperäistä osallistujamäärää. Tilan kasvattaminen ei kuitenkaan suoraan vaikuta hintaan, Vappula kertoo.
Finlandia-talon vuodenvaihteessa alkava perusparannusprojekti kestää vuoden 2024 alkusyksyyn asti. Sillä aikaa talo palvelee uudessa puurakenteisessa tapahtumakeskus Pikku-Finlandiassa (kuvassa), joka on nyt rakennusvaiheessa ja valmistuu tämän syksyn aikana.
Kuva: Finlandia-talo
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi