YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Finnvera ennustaa investointitaantumaa – Yrittäjien Brotherus pankkien ”punakynästä”: ”Pk-yritykset ovat heikommassa asemassa”
Rahoitusympäristö on kiristynyt, yritysten investoinnit laskeneet jyrkästi ja käyttöpääomarahoituksen tarve on kasvussa, arvioi Finnvera.
Finnveran tekemän kyselyn mukaan suomalaisten pk-yritysten rahoitusympäristö on kiristynyt. Finnvera ennustaa jopa investointitaantumaa pk-yritysten investointeihin tänä vuonna, kertoi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
Finnveran Kotamäki ennustaa jopa miljardin euron pudotusta yritysten investointeihin tämän vuoden aikana
– Arvioni on, että yritykset tekevät miljardin euron arvosta vähemmän investointeja tämän vuoden aikana verrattuna siihen tilanteeseen, että yritysten rahoituskysyntä ei olisi alentunut, sanoo Kotamäki.
Investointikysynnän lasku johtuu sekä pankkien laskeneesta lainanantohalusta että yritysten omasta kasvaneesta kysynnän epävarmuudesta.
Pk-yritykset kärsivät ensimmäisinä rahoitusilmapiirin kiristymisestä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoi Finnveran tutkimuksen julkistustilaisuudessa.
– Pk-yritysten pulmana on se, että kun tulee tällainen epävarmuusaika, niin pankit varautuvat riskitason nousuun, ja punakynän alle joutuvat aina riskisimmiksi koetut hankkeet. Siinä pk-yritykset ovat heikommassa asemassa. Pk-yrityksillä ei ole suoraa pääsyä finanssimarkkinoille. Suuret yritykset voivat itse laskea liikkeelle velkakirjoja rahoitusmarkkinoille, eivätkä ne ole ainoastaan pankkirahoituksen varassa.
Uusien yritysten on vaikeaa saada lainaa
Finnveran kyselyn mukaan uudet liiketoiminta-avaukset ja tuotekehityshankkeet ovat tällä hetkellä harvassa. Investointien laskulla on pitkäaikaisia seurauksia, Brotherus sanoo. Suuryritysten investointien väheneminen heijastuu luonnollisesti pk-sektoriin ja koko talouteen pitkällä aikavälillä.
– Kun taloustilanne on hyvä ja vahva, niin huoli on minullakin siitä, kuinka investoinnit kehittyvät. Uhkakuvana on se, että epävarmuus ja inflaatiopiikki johtavat siihen, että investointeja perutaan tai lykätään. Se ei vaikuta ainoastaan kasvuun tänä vuonna, vaan kasvumahdollisuuksiin vuosiksi eteenpäin, Brotherus sanoo.
Brotherus on huolissaan etenkin uusien yritysten rahoituksen saatavuudesta sekä uusien innovaatioiden ja tuotteiden saamisesta markkinoille tiukassa rahoitustilanteessa.
– Kun tulee riskitilanne, olemassa olevat asiakassuhteet hoidetaan yleensä hyvin, mutta kun tulee uusi pk-yritys uuden idean kanssa ja on lainaamassa ensimmäistä kertaa rahaa, niin pankilla ei ole pysyvää asiakassuhdetta, dataa ja luottamusta. Toisenlaisessa toimintaympäristössä tällaisetkin hankkeet otetaan sisään, mutta rahoituksen saatavuus pk-sektorilla on nyt iso kysymys ja huolen aihe myös Suomessa.
Lue myös Finnveralta kesäkuussa uusi laina pk-yrityksille
Myös konkurssit huolestuttavat ekonomisteja
– On mahdollista, että korkean inflaation ja kustannustason, nousevien korkojen ja alentuvan kysynnän myrkyllinen yhdistelmä ajaa yrityksiä konkurssiin – etenkin, jos kannattavuus on heikolla tasolla. Yksi omasta kyselystämme kuten myös edellisestä pk-yritysbarometrista noussut huomio on, että pk-yritysten kannattavuus on alentunut huomattavasti. Erityisesti tämä näkyy kaupan ja rakentamisen päätoimialoilla, Finnvera sanoo tiedotteessaan.
Konkurssien määrän kehitys on myös Brotheruksesta huolestuttavaa, mutta hän muistuttaa myös taustasta, jota vasten konkurssien lisääntyminen on tapahtunut.
– Se on huolestuttavaa, mutta täytyy muistaa se ympäristö, jossa se tapahtuu. Meillä oli poikkeuksellisen vähän konkursseja korona-aikana. Osan konkursseista oli ehkä pitänyt tapahtua. Tukipolitiikalla autettiin aiheellisesti yrityksiä, mutta se piti konkurssiluvut keinotekoisen matalalla ja nyt ne nousevat. Taso ei vielä ole huolestuttava. Jos seuraavat kaksi-kolme kuukautta konkurssit jatkavat nousua, niin hälytyskelloja voi alkaa soittelemaan.
”Rakentaminen romahtaa”
Brotheruksen mukaan rakennusala romahtaa alkuvuonna.
– Vuonna 2021 Suomessa aloitettiin 47 000 uuden asunnon rakentaminen ja uskon, että tänä vuonna tullaan alle 30 000:een. Se tarkoittaa lyhyessä ajassa 40 prosentin pudotusta. Tämä näkyy tietenkin rakennusalan sisällä, mutta viiveellä myös monella muulla toimialalla, kuten betoniteollisuudessa, kodinkone-, huonekalu- ja sisustuskaupassa, Brotherus sanoo.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Eeva Pesonen
eeva.pesonen@yrittajat.fi