3.5.2024 klo 11:22
Uutinen

Finnveran rahoituksella onnistuneeseen yrityskauppaan

Rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski viime vuonna, mutta piristymisenkin merkkejä on jo näkyvissä, toteaa Finnveran aluejohtaja Mikko Vänttinen.

Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin tammi–joulukuussa yhteensä noin 121 miljoonaa euroa, kun määrä edellisvuonna oli 130 miljoonaa euroa. Rahoituksella mahdollistettiin 685 yrityksen omistusjärjestely. Yrityskauppojen lukumäärä laski 11 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Maakunnista erottuivat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Keski-Suomi, joissa euromääräinen rahoitus yrityskauppoihin kasvoi. Pohjois-Karjalassa sekä Finnverasta myönnetyn rahoituksen määrä että rahoitettujen omistajanvaihdoshankkeiden lukumäärä laskivat viime vuonna selvästi. Finnvera rahoitti maakunnassa omistajanvaihdoksia 4,3 miljoonalla eurolla ja oli mukana 30 yrityskaupan rahoituksessa.

Korkojen nousu ja toimintaympäristön epävarmuus vaikeuttavat arvonmäärityksiä ja heijastuvat myös ostajien halukkuuteen tehdä kauppoja. Tarjonta ei kohtaa yrityskauppamarkkinoilla. Yrityskaupoissa myyjiä on enemmän kuin ostajia, kertoo Vänttinen. Eri alojen osaajille on myös runsaasti vaihtoehtoisia töitä tarjolla, eikä riskiseksi koettua yrittäjyyttä nähdä aina houkuttelevana vaihtoehtona.

Yrityskaupoilla ja omistajanvaihdoksilla on kansantaloudellisesti iso merkitys ja siksi yrityskauppojen rahoittaminen on Finnveralle tärkeä teema. Toteutuneet omistajanvaihdokset lisäävät yritysten kasvun tavoittelua ja luovat uusia investointeja, työpaikkoja ja hyvinvointia.
Finnveralla on merkittävä rooli kaiken kokoisten yrityskauppojen rahoittajana. Kuitenkin yli puolet Finnveran kappalemääräisestä rahoituksesta kohdistui viime vuonna pienyrityksiin.

Pieniä piristymisen merkkejä on jo näkyvissä

Nopeasti nousseiden korkojen shokkivaikutus alkaa olla takana, minkä uskotaan vaikuttavan myönteisesti myös yrityskauppojen määrään jo vuoden 2024 aikana. Yrityskauppojen määrää tulisikin saada nopeasti lisättyä, sillä jokaisen yrityksen toiminnan jatkuminen olisi erittäin tärkeää. Jotta kannattavien yritysten jatko ei jäisi rahoituksesta kiinni, olemme mielellämme rahoituksemme avulla auttamassa omistusvaihdosten järjestymisessä, kiteyttää Vänttinen Finnveran roolia.

Finnveran yrityskauppoihin soveltuvia rahoitusratkaisuja ovat lainat ja kanssarahoittajille myönnettävät takaukset. Yrityskaupoissakin pätee vanha klisee ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Onnistuneen yrityskaupan perusta rakennetaan jo hyvissä ajoin ennen päätöstä kaupan toteuttamisesta yhdessä yrityskauppa-asiantuntijoiden sekä rahoittajien kanssa. Joskus pelkästään huonosti suunniteltu yrityskaupan rahoitus voi omistusvaihdoksen jälkeen pilata hyvänkin yrityksen kehityksen. Kun suunnittelet yrityksen ostamista tai yritystoiminnan käynnistämistä aloita rahoitusneuvottelut yhdessä pankkisi ja Finnveran kanssa viipymättä, kannustaa Mikko Vänttinen.

Mikko Vänttinen
Aluejohtaja
Finnvera Oyj
Itä-Suomi