YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.12.2019 klo 09:04
Uutinen

Forssan Romusta kiertotalouden edelläkävijäksi – Perheyhtiön kolmas sukupolvi suunnittelee kasvustrategiaa biokaasulaitoshankkeille

Envor Groupin perheyhtiössä 25- ja 28-vuotiaat veljekset ottavat ohjat.

Forssalaisessa jätehuollon ja kiertotalouden alan konsernissa, Envor Groupissa vaihtuu valta, kun kolmas sukupolvi ottaa ohjat perheyrityksestä. Samuli Laine, 28, ja Santeri Laine, 25 jatkavat isänsä Mika Laineen ja isoisänsä Esko Laineen työtä.

– Tunnemme yrityksen ja olemme olleet Envorin toiminnassa käytännössä mukana koko ikämme, ja nyt kaksi vuotta täyspäiväisesti. Siksi vastuu ei jännitä, liiketoimintajohtaja Santeri Laine kertoo.

Samuli Laine on koulutukseltaan sähköasentaja ja opiskelee sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi. Santeri Laine on lopputyötä vaille valmis tradenomi.

Sukupolvenvaihdos tapahtui osakekaupalla. Sitä valmisteltiin puoli vuotta, mihin kuului ennakkopäätös verottajalta sekä konsultointi KPMG-yhtiön kanssa.

– Vetovastuun luovuttaminen pojille tuntuu hyvältä, kun yrityksellä on pitkiä asiakassuhteita. Pojat ovat näyttäneet sitoutumisensa yrityksen toiminnan kehittämiseen ja ansainneet henkilökunnan ja asiakkaiden luottamuksen, Mika Laine kertoo.

Santeri Laineen mielestä yrityksen toimiala on hieno ja jatkuvasti kehittyvä.

– Uusia jätevirtoja tulee markkinoille jätteen loppusijoituksen vähentyessä. Ennen niitä vietiin kaatopaikalle, mutta nykyään teknologia ja käsittelytavat kehittyvät jatkuvasti, mikä luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia, hän sanoo.

Yrityksen toimitusjohtajana jatkaa Juha Strandberg. Santeri ja Samuli Laineen vastuut yrityksessä jakautuvat niin, että Santerin vastuu on tuotannollinen ja Samuli vastaa järjestelmistä ja viestinnästä.

Mika Laine jatkaa omistajana 13,3 prosentin osuudella ja keskittyy käynnissä olevien projektien johtamiseen. Perheen äiti Leena Laine on suurin omistaja 33,3 prosentin osuudella ja veljeksillä on 26,7 prosenttia kummallakin.

Kasvuharppauksia näkyvissä

Envor Groupin historia lähtee vuodesta 1964, jolloin syntyi Forssan Romu. Seuraavat yritykset olivat Railapa vuonna 1979 ja Etelä-Suomen Multaravinne vuonna 1996. Ne toimivat tytär- ja sisaryrityksinä Forssan Teollisuus- ja Kiinteistöpalvelun taustalla. Vuonna 2006 yritykset yhtenäistivät nimensä Envor Groupiksi.

– Suurin harppaus yrityksen historiassa oli vuonna 2009, kun ensimmäinen biokaasulaitos käynnistyi. Se on keihäänkärkemme tänä päivänä, Santeri Laine kertoo.

Ensi vuoden alussa Porissa käynnistyy uuden biokaasulaitoksen rakentaminen. Paimioon on suunnitteilla maatalouden biomassoihin pohjautuva BioGPaimio, jossa biokaasun kannattavuutta parannetaan uusien innovaatioiden avulla.

Projekteja on suunnitteilla myös Pirkanmaan suuntaan, Turkuun ja Lappeenrantaan, mutta niistä Santeri Laine ei voi vielä puhua.

Kansainvälisiä hankkeita yritys edistää osakkuusyritys EcoProtech -teknologiayhtiön kautta, joka on biokaasulaitosten teknologiatoimittaja.

Envor Group aikoo satsata yrityksen kasvuun ja tavoitteena on vahvistaa asemaa yhtenä alan merkittävänä perheyrityksenä. Strategiaa ja kasvusuunnitelmia aletaan nyt hioa tarkemmin, mutta aikomus on keskittyä jätejakeiden jalostusasteen nostamiseen ja jätteiden entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen uusioraaka-aineena.

Envor Group Oy:n liikevaihto kesäkuussa päättyneellä tilikaudella oli 11,1 miljoonaa ja voitto 0,6 miljoonaa euroa.

Santeri Laine kertoo Envor-yritysryhmän budjetoineen kuluvalle tilikaudelle noin 15 miljoonan euron liikevaihdon. Tulevaisuuden kasvustrategia ja numeeristen tavoitteiden asettaminen pidemmälle aikavälille on työn alla.

Yrityksen perustaja, isoisä Esko Laine nukkui pois viime kesänä 86-vuotiaana.

– Hän ei enää viime vuosina ollut aktiivisesti mukana päivittäisessä tekemisessä, mutta seurasi ja oli kiinnostunut yrityksen tapahtumista viimeiseen asti, Laine kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi